Τελευταία Νέα
Οικονομία

Ελλάδα: Επιταχύνεται η συρρίκνωση του μεταποιητικού τομέα – Στις 46,5 μονάδες ο PMI τον Απρίλιο

Ελλάδα: Επιταχύνεται η συρρίκνωση του μεταποιητικού τομέα – Στις 46,5 μονάδες ο PMI τον Απρίλιο
Κατεγράφη ταχύτερη μείωση της παραγωγής και των νέων παραγγελιών
Με τον βραδύτερο ρυθμό των τελευταίων 22 μηνών συρρικνώθηκε ο μεταποιητικός κλάδος της Ελλάδας τον Απρίλιο του 2015, σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.
Ειδικότερα, ο δείκτης PMI, που καταρτίζει η Markit, υποχώρησε απότομα, στις 46,5 μονάδες, από τις 48,9 μονάδες του Μαρτίου, καταγράφοντας τιμή κάτω των 50 μονάδων για 8ο συνεχόμενο μήνα.
Αναλυτικότερα, σημειώθηκε ταχύτερη συρρίκνωση της παραγωγής, λόγω και της εξασθένησης των παραγγελιών, εν μέρει αποτέλεσμα της περαιτέρω μείωσης των νέων εργασιών από το εξωτερικό.
Ακόμα, η αβεβαιότητα και η πολιτική αστάθεια έδρασαν ανασταλτικά ως προς το ενδιαφέρον των πελατών.
Η απασχόληση επανήλθε σε επίπεδα συρρίκνωσης τον Απρίλιο, έχοντας αυξηθεί μέτρια κατά τη διάρκεια των τεσσάρων προηγούμενων μηνών.
Ως εκ τούτου, ο ρυθμός μείωσης των θέσεων εργασίας ήταν οριακός.
Εξακολούθησε η έλλειψη της πίεσης στην παραγωγική ικανότητα των εργοστασίων του τομέα, ενώ περαιτέρω δριμεία υποχώρηση καταγράφηκε στα επίπεδα των αδιεκπεραίωτων εργασιών τον Απρίλιο. Ο ρυθμός μείωση ήταν ο ταχύτερος σε διάστημα τριών μηνών.
Ο Phil Smith, οικονομολόγος της Markit, σχολίασε σχετικά:
«Η συνεχιζόμενη ύφεση του μεταποιητικού τομέα στην Ελλάδα έφθασε σε νέα χαμηλά επίπεδα ρεκόρ
τον Απρίλιο, ενώ η έρευνα του δείκτη PMI υπέδειξε ότι η παραγωγή στα εργοστάσια υποχώρησε στον μέγιστο βαθμό σε διάστημα περίπου δύο ετών.
Η εξασθενημένη ζήτηση, λόγω της αβεβαιότητας ως προς τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις της
χώρας, συνέτεινε στην υποχώρηση του τομέα.
Στην πραγματικότητα, οι ενδείξεις από τα στοιχεία της έρευνας ήταν γενικά δυσοίωνες.
Η απασχόληση επανήλθε σε επίπεδα συρρίκνωσης μετά από τέσσερις μήνες μέτριας αύξησης, ενώ οι μέσοι χρόνοι παράδοσης προμηθειών επιμηκύνθηκαν λόγω των ελλείψεων σε πρώτες ύλες και της περιορισμένης ρευστότητας.
Εάν στα δεδομένα αυτά προσθέσουμε και τις αυξανόμενες πιέσεις επί του κόστους λόγω του εξασθενημένου ευρώ, η τελευταία έρευνα έδωσε μια συνολικά θλιβερή εικόνα των συνθηκών που επικρατούν στον τομέα παραγωγής αγαθών».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης