Τελευταία Νέα
Οικονομία

Συμφωνία «πακέτο» μέσα στον Μάιο επιδιώκει η κυβέρνηση - Κορυφώνονται οι συνομιλίες στο Brussels Group

Συμφωνία «πακέτο» μέσα στον Μάιο επιδιώκει η κυβέρνηση - Κορυφώνονται οι συνομιλίες στο Brussels Group
Πηγές από το Μαξίμου κάνουν λόγο για πρόοδο των συνομιλιών
(upd2)Συμφωνία σε «όλα» για μεταρρυθμίσεις και δημοσιονομικά μέτρα θα επιδιώξει μέχρι το τέλος Μαΐου η κυβέρνηση, εγκαταλείποντας το αρχικό σχέδιο της ενδιάμεσης λύσης.      
Ο στόχος για συμφωνία «πακέτο» με τους δανειστές που θα βγάλει την χώρα από το χρηματοδοτικό αδιέξοδο και θα ανοίγει τους κρουνούς τη χρηματοδότησης έως το 2016, συζητήθηκε σε  χθεσινοβραδινή σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου υπό τον Πρωθυπουργό στην διάρκεια της οποίας, εξετάστηκαν τα «ανοικτά ζητήματα» με τους πιστωτές.
Πρόκειται για τα γνωστά «αγκάθια» που έχουν να κάνουν με τις εργασιακές σχέσεις, το  ασφαλιστικό, την κάλυψη του δημοσιονομικού «κενού» για το 2015 και το 2016 με την εφαρμογή μιας σειράς φοροεισπρακτικών μέτρων.  
Τις αποφάσεις για όλα αυτά τα ζητήματα η κυβέρνηση επιχείρησε να τις μεταθέσει γα τον Ιούνιο, βάζοντας την δεδομένη χρονική στο τραπέζι προτάσεις που δεν έχουν πολιτικό κόστος και δεν θίγουν τη μεγάλη μάζα του πληθυσμού.           
Τακτική που δεν κατάφερε να περάσει μπροστά στο «τείχος» των εταίρων στο οποίο ενσωματώθηκε ξαφνικά και το ΔΝΤ «παγώνοντας» τις διαπραγματεύσεις που γίνονται σε επίπεδο Brussels Group.
Να σημειωθεί ότι το Ταμείο σκλήρυνε ξαφνικά τη θέση του και ζήτησε επίμονα την άμεση λήψη από την κυβέρνηση μέτρων που αφορούν το συνταξιοδοτικό και την αγορά εργασίας.
Το «μαγαζί» της Cristine Lagarde ύψωσε τη φωνή απαιτώντας τη μείωση των επικουρικών συντάξεων, την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και τη διατήρηση του μηδενικού ελλείμματος των ταμείων.
Η ελληνική αντιπροσωπεία της οποίας ηγείται ο επικεφαλής του ΣΟΕ καθηγητής Γιώργος Χουλιαράκης αιφνιδιάστηκε στην αρχή, μην περιμένοντας αυτή την επίθεση, αλλά ανακουφίστηκε  κάπως όταν διαπίστωσε ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι  δεν συμμερίζονται τόσο την απαίτηση του ΔΝΤ.
Για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την ΕΚΤ,  άμεση προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στη λήψη μέτρων που αφορούν το δημοσιονομικό και το φορολογικό τομέα.
Οι ευρωπαίοι εκτιμούν ότι  το συνταξιοδοτικό και τα εργασιακά είναι καλύτερα να παραπεμφθούν για αργότερα, στις διαπραγματεύσεις του Ιουνίου.
Αυτό που προέχει είναι η αύξηση των εσόδων που θα επιτρέψει την κάλυψη του δημοσιονομικού «κενού» των 2,2 δισ. ευρώ και ζητούν από την  Αθήνα δεσμεύσεις στον τομέα αυτόν, υποσχόμενοι κατανόηση στο πρωτογενές πλεόνασμα.  
Τούτο όμως δεν εξυπηρετεί τα σχέδια της Αθήνας για συνολική συμφωνία και αυτό που μένει να δούμε είναι η πορεία που θα έχουν οι διαπραγματεύσεις στην Βελγική πρωτεύουσα που ξεκίνησαν εκ νέου σήμερα μετά την χθεσινή διακοπή.
Πηγές από το Μαξίμου κάνουν λόγο για πρόοδο των συνομιλιών «μέχρι την Τετάρτη που θα μπορούσε να οδηγήσει σε αναγνώριση και από το Eurogroup της 11η Μαίου.
Πάντως, η ελληνική πλευρά έχει ανοίξει παράθυρο υποχώρησης στο ζήτημα της φορολόγησης των ακινήτων, καθώς το πιθανότερο είναι ότι ο Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) θα διατηρηθεί και φέτος.
Επί τάπητος βρίσκονται και σενάρια για αλλαγές στον ΦΠΑ, με κυβερνητικά στελέχη να τάσσονται υπέρ ενός ενιαίου συντελεστή 15% (με εξαίρεση φάρμακα-βιβλία που θα παραμείνουν στο 6,5% και τρόφιμα που θα παραμείνουν στο 13%) και τους δανειστές να πιέζουν για ενιαίο συντελεστή τουλάχιστον 18%.
Προς αναβολή ή περιορισμό των δικαιούχων φαίνεται να οδεύει η επαναφορά του Δώρου Χριστουγέννων για τους χαμηλοσυνταξιούχους που προβλεπόταν να γίνει φέτος, ενώ ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο μείωσης στις επικουρικές συντάξεις άνω των 300 ευρώ.
Επιπλέον, εξετάζονται τα ακόλουθα φορολογικά μέτρα:
*Επαναφορά της έκτακτης εισφοράς στα προ της 1ης-1-2015 επίπεδα για εισοδήματα άνω των 30.000 ή 50.000 ευρώ.
*Αύξηση του φόρου πολυτελούς διαβίωσης κατά 30% σε Ι.Χ. υψηλού κυβισμού, πισίνες και αεροσκάφη και πιθανή επέκτασή του στα σκάφη.
*Επιβολή φόρου διαμονής (1-5 ευρώ ή 3%-5% επί του κόστους της διανυκτέρευσης) για διανυκτερεύσεις σε πολυτελή ξενοδοχεία των νησιών του Αιγαίου.
*Επιβολή φόρου 3% επί της εκδιδόμενης απόδειξης σε νυχτερινά κέντρα, μπαρ, εστιατόρια και λοιπές επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος πρώτης κατηγορίας κατά την τουριστική περίοδο (1η Απριλίου έως 31η Οκτωβρίου) και φόρου 6% στις πωλήσεις ειδών που υπάγονται στον φόρο πολυτελείας (π.χ. ρολόγια, κοσμήματα, έργα τέχνης).
Το μέτρο προτείνεται να εφαρμοστεί στα νησιά του Αιγαίου όπου ισχύουν οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ ως αντιστάθμισμα για τη διατήρηση των υφιστάμενων συντελεστών.
*Υποχρεωτική χρήση πλαστικού χρήματος, αντί μετρητών, για συναλλαγές άνω των 70 ευρώ στα νησιά με πληθυσμό άνω των 3.100 κατοίκων.

(Πρώτη ενημέρωση: Δευτέρα 4 Μαΐου 2014, ώρα 00:26)

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης