Τελευταία Νέα
Οικονομία

Σακελλαρίδης: Η κυβέρνηση στοχεύει σε συμφωνία αρχές Ιουνίου - Ενοποιεί την 4μηνη παράταση με το νέο δάνειο

Σακελλαρίδης: Η κυβέρνηση στοχεύει σε συμφωνία αρχές Ιουνίου - Ενοποιεί την 4μηνη παράταση με το νέο δάνειο
Στόχος όλων των πλευρών είναι μέσα στο Μάιο να υπάρξει συμφωνία σε επίπεδο του Brussels Group
(upd9) Στόχος της κυβέρνησης είναι να υπάρξει μια ευρύτερη συμφωνία με τους δανειστές έως τα τέλη Μαϊου ή στις αρχές Ιουνίου, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης στην πρώτη ύστερα από χρόνια τακτική ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.
Στην ουσία, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις,  η κυβέρνηση επιχειρεί να ενοποιήσει την 4μηνη παράταση με το νέο δάνειο που θα χρειαστεί το καλοκαίρι. 
«Η διαπραγμάτευση βρίσκεται σε εξέλιξη.
Δεν μπορώ να μπω σε λεπτομέρειες.
Οι διαπραγματεύσεις κινούνται στο πλαίσιο της λαϊκής εντολής που έχει λάβει η κυβέρνηση» τόνισε ο κ.Σακελλαρίδης αναφέροντας πως στις 14:00 θα συνεδριάσει εκ νέου το Brussels Group.
Όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, δεν χαρακτηρίζονται ως εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις, οι διαφωνίες που υπήρξαν το Σάββατο, ενώ τόνισε ότι έως τα τέλη Μαϊου ή στις αρχές Ιουνίου είναι πιθανό να έχουμε μια ευρύτερη συμφωνία.
«Ο ελληνικός λαός στις 25 του Γενάρη ζήτησε αλλαγή πολιτικής» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αναφέροντας πως η κυβέρνηση δεν μπορεί να εφαρμόσει το πολιτικό πρόγραμμα του κ. Σαμαρά.
Ο κ.Σακελλαρίδης υποστήριξε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν ζητά χάρη από τους δανειστές, δεν ζητά ελεημοσύνη αλλά ζητά να εφαρμοστεί αυτά που έχουν ήδη συμφωνηθεί.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, τόνισε ότι η κυβέρνηση θα τα καταφέρει, υποστήριξε ότι δουλειά της είναι να κάνει αυτό που απαιτείται προκειμένου να μην κληθεί να απαντήσει, εάν θα πληρώσει μισθούς και συντάξεις ή εάν θα αποπληρώσει τις υποχρεώσεις της προς τους δανειστές.
Επιπλέον, ο κ.Σακελλαρίδης τόνισε ότι η συμφωνία που θα έρθει προς ψήφιση, θα περάσει τόσο από το εσωτερικό του κόμματος όσο και από τη Βουλή.
Επιπλέον, ο κ.Σακελλαρίδης τόνισε ότι η συμφωνία που θα έρθει προς ψήφιση, θα περάσει τόσο από το εσωτερικό του κόμματος όσο και από τη Βουλή.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστήριξε πως δεν υπάρχει καμία διάσταση απόψεων μεταξύ του πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκη, ο οποίος - όπως είπε ο κ.Σακελλαρίδης - θα βρίσκεται στο Eurogroup.
Παράλληλα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι η κυβέρνηση θα ήθελε άμεσα να υπάρξει λύση στο ζήτημα της ρευστότητας, ενώ υποστήριξε ότι αν και υπάρχει ζήτημα με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, η Ελλάδα επιθυμεί να είναι συνεπής στις υποχρεώσεις της.
Όπως μετέδιδε νωρίτερα το www.bankingnews.gr, με ένα νέο διαπραγματευτικό ελιγμό η κυβέρνηση επιθυμεί να κλείσει την διαπραγμάτευση του Ιουνίου νωρίτερα, μέσα στον Μάιο, ώστε ο Ιούνιος να είναι ο μήνας εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων.
Με στόχο την οριστική λύση η κυβέρνηση ανοίγει τη συζήτηση για το σύνολο των θεμάτων, με ανώτατες κυβερνητικές πηγές να κάνουν λόγο για ένα πρώτο πακέτο διαπραγμάτευσης με στόχο να υπάρξει μια minimum συμφωνία πριν την καταληκτική ημερομηνία της 11ης Μαΐου, με την Αθήνα να επιδιώκει Euroworking Group και αμέσως μετά Eurogroup μέχρι την Παρασκευή.
Παράλληλα, θα ξεκινήσει σε δεύτερο επίπεδο η διαπραγμάτευση για την τελική συμφωνία που θα ομαλοποιεί πλήρως το ζήτημα της ρευστότητας και θα οριστικοποιεί ποια από τα αγκάθια και ποια από τα ζητήματα που αποτελούν «κόκκινες γραμμές» θα μπουν πάνω στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης.
Ουσιαστικά ο πρωθυπουργός και το οικονομικό επιτελείο, βλέποντας ότι η εκταμίευση μιας υπο- δόσης για την ενδιάμεση συμφωνία δεν θα έβγαζε από το καθεστώς ασφυξίας την ελληνική οικονομία, αλλά θα οδηγούσε την ελληνική κυβέρνηση να διαπραγματευτεί από χειρότερη θέση τον Ιούνιο, επιταχύνει τις διαδικασίες ώστε μετά τον Μάιο, εάν και εφόσον έχει προκύψει συμφωνία, να ξεκινήσει η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και να αποκατασταθεί η ηρεμία και η κανονικότητα στην αγορά.
Υψηλόβαθμές κυβερνητικές πηγές εμφανίζονται αισιόδοξες σημειώνοντας ότι παρά την άκαμπτη θέση του ΔΝΤ, οι συζητήσεις των Brussels Group είναι σε καλό κλίμα , ενώ για την άμεση αποκατάσταση της ρευστότητας σημειώνουν ότι αυτή μπορεί να έρθει από μια χαλάρωση της ΕΚΤ στα έντοκα γραμμάτια (t-bills).
 Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός αναμένεται να πάρει ο ίδιος πρωτοβουλίες επικοινωνώντας με ευρωπαίους ηγέτες και θεσμικούς προκειμένου να λάβει την πολιτική στήριξη στην απόφαση της Αθήνας να ανοίξει νωρίτερα η μεγάλη διαπραγμάτευση του Ιουνίου.

Στο Μαξίμου η Ομάδα Πολιτικής Διαπραγμάτευσης

Λίγο πριν τις 11 το βράδυ κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου ανέφεραν ότι στις διαπραγματεύσεις του Brussels Group υπήρξαν σημαντικά βήματα που φέρνουν πιο κοντά τη συμφωνία, καθώς και ότι δεύτερος γύρος ξεκινά αύριο, Δευτέρα.
Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, στόχος όλων των πλευρών είναι μέσα στο Μάιο να υπάρξει συμφωνία σε επίπεδο του Brussels Group.
Κυβερνητικοί κύκλοι σημείωναν ότι η διαδικασία προς τη συνολική συμφωνία θα έχει και ενδιάμεσα βήματα, χαρακτηρίζοντας ως ένα σημαντικό, εξ αυτών, πως θα είναι η  επιτυχής ολοκλήρωση του επόμενου γύρου του Brussels Group την Τετάρτη, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε αναγνώριση και από το Eurogroup της σημαντικής προόδου που έχει επιτευχθεί.
Σημειώνεται ότι συνεδρίασε σήμερα το βράδυ η Ομάδα Πολιτικής Διαπραγμάτευσης με την παρουσία του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα.
Το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου πέρασε η Ομάδα Πολιτικής Διαπραγμάτευσης, ενώ στη σύσκεψη συμμετέχει και ο υπουργός Οικονομικών,  Γ. Βαρουφάκης.
Υπενθυμίζεται ότι μετά την εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις, με επίκεντρο τις ομαδικές απολύσεις και το ασφαλιστικό, το Brussels Group θα συνεδριάσει ξανά αύριο, Δευτέρα.

ΕΕ: «Ενθαρρυντικές» οι διαπραγματεύσεις - Χρειάζεται επιπλέον δουλειά σε κάποια θέματα

Όπως σημείωσαν δύο πηγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα συνεχιστούν οι «ενθαρρυντικές» διαπραγματεύσεις για να επιτευχθεί μία συμφωνία σε ότι αφορά τη λίστα των μεταρρυθμίσεων που θα εφαρμόσει η Αθήνα.
«Οι διαπραγματεύσεις στο Brussels Group αναμένεται να συνεχιστούν αύριο και «πιθανόν (θα διαρκέσουν) έως την Τετάρτη», επισήμαναν οι πηγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μία εκ των οποίων χαρακτήρισε τις συζητήσεις «εποικοδομητικές».
Πρόσθεσε δε, πως «θα τολμούσα ακόμα και να πω (ότι είναι) ενθαρρυντικές», καθώς και ότι «επί ορισμένων ζητημάτων βλέπουμε μία σύγκλιση απόψεων, σε άλλα θέματα χρειάζεται περαιτέρω πρόοδος».
«Οι συζητήσεις που διεξάγονται με την ανανεωμένη ελληνική ομάδα έχουν ξεκάθαρα βελτιώσει τη διαδικασία, με ένα σαφές χρονοδιάγραμμα συνομιλιών, περισσότερους εμπειρογνώμονες και λεπτομέρειες» ανέφερε η πηγή της ΕΕ.
Σύμφωνα με τη  δεύτερη πηγή της ΕΕ, έχει επιτευχθεί «μία σύγκλιση επί ορισμένων θεμάτων», ενώ «χρειάζεται επιπλέον δουλειά σε άλλα θέματα».

Εμπλοκή με φόντο τις ομαδικές απολύσεις και το ασφαλιστικό

Πάντως, νέα εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς, με φόντο τις ομαδικές απολύσεις και το ασφαλιστικό, αλλά και προσπάθεια να γεφυρωθεί το χάσμα, συνθέτουν το σκηνικό της χθεσινής συνεδρίασης του Brussels Group, το οποίο αναμένεται να συνεδριάσει εκ νέου την Δευτέρα, με την κυβέρνηση να φαίνεται προς το παρόν αμετακίνητη ως προς τις "κόκκινες γραμμές" που έχει θέσει.
Πηγές του Μαξίμου ανέφεραν ότι υπάρχει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, οι οποίες ωστόσο είναι αργές αλλά και πιο ουσιαστικές με τους θεσμούς να ζητούν περισσότερα στοιχεία για την τεκμηρίωση των ελληνικών θέσεων.
Παράγοντες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής βεβαιώνουν ότι είναι πολλά ακόμα τα ανοιχτά θέματα και πως οι δυο πλευρές μπορεί μεν να μην βρίσκονται ακόμη κοντά σε συμφωνία, ωστόσο καταβάλλεται προσπάθεια να "βρεθεί κοινός τόπος" που θα οδηγήσει στην τελική συμφωνία.
Την ίδια στιγμή φαίνεται να απομακρύνεται ολοένα και περισσότερο το ενδεχόμενο διαξαγωγής έκτακτου Eurogroup μέσα στην εβδομάδα.
Στην παρούσα φάση, τρία φαίνεται πως είναι τα "αγκάθια" της διαπραγμάτευσης: το πρώτο είναι οι ομαδικές απολύσεις στο οποίο φαίνεται να εμμένει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και το δεύτερο το πάγωμα του νομοσχεδίου για την επαναφορά των συλλλογικών συμβάσεων και το ασφαλιστικό.
“Η εμμονή του ΔΝΤ είναι ακατανόητη” δηλώνουν κυβερνητικοί παράγοντες, διευκρινίζοντας ότι στο Brussels Group παρουσιάστηκαν συγκριτικοί πίνακες από διάφορες χώρες στους οποίους καταγράφεται η ευεργετική επίδραση των συλλογικών συμβάσεων στην ανάπτυξη μιας οικονομίας.
Από το Μαξίμου πάντως διαμηνύουν ότι δεν πρόκειται να υπαναχωρήσουν στο θέμα των συλλογικών συμβάσεων, σημείο το οποίο παραμένει "κόκκινη γραμμή”.
Οι διαβουλεύσεις στο Brussels Group αναμένεται να συνεχιστούν εντατικά και σήμερα, Κυριακή, με στόχο μια κατ' αρχήν συμφωνία.
"Για εμάς, ομαδικές απολύσεις και επαναφορά συλλογικών συμβάσεων αποτελούν παραπάνω από κόκκινη γραμμή" δήλωσε έλληνας αξιωματούχος που μετέχει στη διαπραγμάτευση. 
Πάντως, όπως όλα δείχνουν, οι διαπραγματεύσεις στο Brussels Group σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες από τη συνάντηση, γίνονται σε θετικότερο κλίμα.
Οι πληροφορίες κάνουν ακόμη λόγο, για συνέχιση των διαπραγματεύσεων αύριο αλλά και τις επόμενες ημέρες ενώ παρατηρείται κάποια σύγκλιση απόψεων αν και τα ζητήματα που συζητούνται είναι οι λεγόμενες «κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης».
Ωστόσο, οι θεσμοί φέρονται να αποκλείουν μέχρι στιγμής, την σύγκλιση εκτάκτου Eurogroup πριν από την 11η Μαΐου που ζητούσε η ελληνική πλευρά.
Πάντως, νέα εμπόδια φαίνεται ότι προκύπτουν για μία ακόμη φορά στις διαπραγματεύσεις του Brussels Group.
Πριν από λίγο κυβερνητικές πηγές αποκάλυψαν ότι οι εκπρόσωποι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ασκούν έντονες πιέσεις για τα ζητήματα των ομαδικών απολύσεων και τις συλλογικές συμβάσεις.
Συγκεκριμένα κυβερνητική πηγή φέρεται να δήλωσε ότι η επιμονή του ΔΝΤ σε αυτά τα θέματα είναι ακατανόητη.

Χτες το bankingnews έγραφε:

Ενέργεια, φορολογία και δημοσιονομικά ζητήματα απασχολούν σήμερα Σάββατο, την ατζέντα του Brussels Group, καθώς ο χρόνος κυλάει αντίστροφα για την ελληνική κυβέρνηση, η οποία πιέζεται για άμεση συμφωνία με τους Ευρωπαίους πιστωτές.
Ειδικότερα, οι διαβουλεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και των θεσμών συνεχίζονται και σήμερα στις Βρυξέλλες, κατά τη τρίτη ημέρα συνεδρίασης του Brussels Group.
Στη βελγική πρωτεύουσα η ελληνική αντιπροσωπεία που αποτελείται από τουλάχιστον 25 άτομα ανταλλάσσει συνεχώς στοιχεία και προτάσεις με τους τεχνοκράτες των θεσμών με στόχο να βρεθούν λύσεις τουλάχιστον στα περισσότερα εκκρεμή ζητήματα.
Σήμερα πάντως, στελέχη της κυβέρνησης συνεχίζουν να υποστηρίζουν ότι η ελληνική πλευρά θα επιμείνει στις "κόκκινες γραμμές".
«Οι κόκκινες γραμμές μας δεν συνιστούν μόνο μέτρα κοινωνικής δικαιοσύνης αλλά και αναγκαίες κινήσεις για την έξοδο της οικονομίας από την ύφεση» τονίζει ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, επισημαίνοντας σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Αγορά» πως αυτές οι κόκκινες γραμμές παραμένουν ως έχουν.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διαβεβαιώνει πως δεν υπάρχει, ούτε θα υπάρξει, πρόβλημα με την καταβολή μισθών και συντάξεων και πως το τραπεζικό σύστημα παραμένει σταθερό και ασφαλές.
Ο κ. Σακελλαρίδης δηλώνει αισιόδοξος για την επίτευξη συμφωνίας, ξεκαθαρίζει όμως πως αν δεν υπάρξει τελικά συμφωνία προέχουν οι μισθοί και οι συντάξεις έναντι της αποπληρωμής των δανειστών.

(Πρώτη ενημέρωση 17:08 Σάββατο 2 Μαίου 2015)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης