Τελευταία Νέα
Οικονομία

J. Galbraith (οικονομολόγος): Δεν ξέρω αν αυτό που θέλει η ΕΚΤ είναι λύση ή συνθηκολόγηση της Ελλάδας

J. Galbraith (οικονομολόγος): Δεν ξέρω αν αυτό που θέλει η ΕΚΤ είναι λύση ή συνθηκολόγηση της Ελλάδας
Κανείς δεν έχει εργαστεί τόσο σκληρά όσο ο Γιάνης σε αυτή την κρίση - Οι δανειστές δεν ξέρουν τι πραγματικά θέλουν
Την ώρα που η Ευρωζώνη έχει βγάλει τα μαχαίρια ενάντια στο Γ. Βαρουφάκη, θεωρώντας τον το εμπόδιο στις συνομιλίες με πληροφορίες να κάνουν ακόμη και λόγο τις τελευταίες ώρες για παράκαμψή του από τις συνομιλίες, ο Αμερικανός οικονομολόγος James K. Galbraith  υπερασπίζεται την τακτική και τις προθέσεις του.
Ο συνεργάτης και στενός φίλος του Γιάνη Βαρουφάκη σε συνέντευξη του στο γερμανικό Der Spiegel τονίζει με νόημα ότι «δεν ξέρω αν αυτό που θέλει η ΕΚΤ είναι λύση ή συνθηκολόγηση της Ελλάδας».
Ο διακεκριμένος οικονομολόγος υπερασπίστηκε τη στάση και την διαπραγματευτική τακτική του Έλληνα υπουργού λέγοντας «αν εσείς, σε αυτήν την κατάσταση, έχετε μια καλύτερη στρατηγική από την παρούσα, πολύ ευχαρίστως να την ακούσω».
«Κανείς δεν έχει εργαστεί τόσο σκληρά όσο ο Γιάνης σε αυτή την κρίση. Όταν ήμουν μαζί του στην Αθήνα και τις Βρυξέλλες και εργαζόμασταν μαζί, συχνά βάζαμε την πρώτη μπουκιά φαγητού στο στόμα μας στις δύο η ώρα το βράδυ. Έπειτα, δουλεύαμε ως τις πέντε πάνω στα έγγραφα των διαπραγματεύσεων. Οι φήμες πως εργάζεται λίγο εντάσσονται στην προσπάθεια δημόσιας εκτέλεσης του χαρακτήρα του» υποστήριξε.
Αναφορικά με τη στάση των ξένων ηγετών και των ευρωπαϊκών οργάνων απέναντι στην Ελλάδα, ο Galbraith αναρωτήθηκε εάν «ξέρουν οι δανειστές τι πραγματικά θέλουν. Στην μία πρόταση μεταρρύθμισης λένε όχι, στην άλλη όχι...Θα υπήρχε σαφώς γρηγορότερη εξέλιξη, αν ήξεραν τι θέλουν οι δανειστές, ώστε να το ελέγχουν σημείο προς σημείο».
Αναφερόμενος στη γερμανίδα καγκελάριο και τη στάση που τηρεί όλο αυτό το διάστημα εξέφρασε την πεποίθηση πως «η Merkel θα επιθυμούσε μια λύση στην κρίση. Δεν ξέρω όμως, αν αυτό είναι κάτι που θα ήθελε και η ΕΚΤ ή αν θα ήθελε να πιέσει την κυβέρνηση τόσο, ώστε να συνθηκολογήσει», κατέληξε ο Galbraith.
Ερωτηθείς για «παιχνίδια» της ελληνικής κυβέρνησης σχετικά με το πόσα χρήματα έχει ακόμη για να πληρώνει τις υποχρεώσεις της ο Galbraith υποστήριξε πως «η ελληνική κυβέρνηση δεν παίζει παιχνιδάκια».
«Κάποιος μπορεί να πληρώσει μόνο όταν έχει χρήματα», πρόσθεσε, τονίζοντας πως η ελληνική κυβέρνηση τότε «φαινόταν πως θα μπορούσε να πληρώσει είτε την δόση προς τους δανειστές είτε μισθούς και συντάξεις και η προτεραιότητά της ήταν σαφής».
Απαντώντας σε σχόλιο του γερμανού δημοσιογράφου ότι ο Γιάνης Βαρουφάκης και οι συνεργάτες του δεν επιδεικνύουν κάποια σπουδαία στρατηγική, αλλά φέρονται ως ερασιτέχνες, ο Galbraith είπε πως «μάλλον πιστεύετε πως η κυβέρνηση ακολουθεί στρατηγική ενώ στην πραγματικότητα απλώς ανταποκρίνεται στις αβέβαιες καταστάσεις και προσπαθεί να πράξει αυτό που χρειάζεται».
«Αυτή τη στιγμή η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει καθόλου χρόνο για στρατηγικές καθώς είναι αναγκασμένη να βρίσκει διαρκώς χρήματα, προκειμένου να καλύψει βραχυπρόθεσμες οφειλές, καταβάλλοντας παράλληλα κάθε δυνατή προσπάθεια για να ολοκληρώσει τις δύσκολες διαπραγματεύσεις στο ζήτημα του μεταρρυθμιστικού προγράμματος» κατέληξε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης