Τελευταία Νέα
Οικονομία

Economist: Οι Ευρωπαίοι αντιπαθούν το Γ. Βαρουφάκη - Τον επικρίνουν για τους χειρισμούς και τη ρητορεία του

Economist: Οι Ευρωπαίοι αντιπαθούν το Γ. Βαρουφάκη - Τον επικρίνουν για τους χειρισμούς και τη ρητορεία του
Αυτό που πραγματικά απολαμβάνει ο Γ. Βαρουφάκης είναι το παιχνίδι στην κόψη του ξυραφιού
Στην «κακή χημεία» που έχει ο Γ. Βαρουφάκης με τους συναδέλφους του, υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης αναφέρεται το περιοδικό «Economist» το οποίο περιγράφει «πόσο αντιπαθής τους είναι ο έλληνας ΥΠΟΙΚ».
Επικαλείται μάλιστα δήλωση συναδέλφου του, καθηγητή Οικονομίας, ο οποίος υποστηρίζει πως «αυτό που πραγματικά απολαμβάνει ο Γιάνης είναι το παιχνίδι στην κόψη του ξυραφιού».
«Σχεδόν κάθε πρόσφατος έλληνας υπουργός Οικονομικών υπήρξε καθηγητής οικονομικών στο πανεπιστήμιο της Αθήνας, πριν λάμψει ως πολιτικός. Και ο Γ. Βαρουφάκης δεν αποτελεί εξαίρεση. Αλλά σε αντίθεση με τους προκατόχους του, ο κ. Βαρουφάκης έγινε μια παγκόσμια διασημότητα, προς ενόχληση πολλών στον ΣΥΡΙΖΑ- του αριστερού κόμματος που βρίσκεται στην εξουσία» υποστηρίζει ο Economist.
Για τους επικριτές του, το στιλ ζωή του- οδηγεί μια γρήγορη μοτοσικλέτα, ξενυχτάει σε σικ μπαρ και περνάει τα σαββατοκύριακα του στη βίλα της γυναίκας του σε ένα νησί- είναι επικίνδυνα όμοιο με αυτό των ελλήνων πλουσίων, τους οποίους ο Γ. Βαρουφάκης κατηγορεί για φοροδιαφυγή και συσσώρευση πλούτου στο εξωτερικό.
Φορώντας σχεδόν πάντα δερμάτινο μπουφάν ο Βαρουφάκης δεν είναι ιδιαίτερα συμπαθής στους συναδέλφους του της ευρωζώνης.
Τους κάνει διαλέξεις και επιδεικνύει ελάχιστο ενδιαφέρον για τις λεπτομέρειες των μεταρρυθμίσεων που απαιτούν οι πιστωτές της Ελλάδας.
Ο ρυθμός των διαπραγματεύσεων επιταχύνθηκε, καθώς το πρόβλημα ρευστότητας της Ελλάδας οξύνθηκε.
Όμως ο κ. Βαρουφάκης συνεχίζει να υψώνει εμπόδια, σύμφωνα με αξιωματούχους των Βρυξελλών και της Φρανκφούρτης.
Είναι βαθύτατα απρόθυμος να περάσει τις «κόκκινες γραμμές» του ΣΥΡΙΖΑ- όχι σε νέες περικοπές στις συντάξεις, όχι σε νέες εργασιακές μεταρρυθμίσεις, όχι σε αύξηση του ΦΠΑ και όχι σε ιδιωτικοποιήσεις, πλην ελαχίστων που ήδη έχουν δρομολογηθεί.
Ο διχασμός εντός της οικονομικής ομάδας, επίσης δεν βοηθά.
Όσο και αν φαντάζει απίθανο, ο κ. Βαρουφάκης συχνά απουσιάζει σε διεθνή συνέδρια.
Κατά την απουσία του αναλαμβάνει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γ. Δραγασάκης, ο οποίος είναι πιο «κοντά» στον έλληνα πρωθυπουργό απ΄ότι στο Γ. Βαρουφάκη ενώ οι ευρωπαίοι φαίνεται να επικοινωνούν καλύτερα μαζί του απ΄ότι με τον ύπουργό Οικονομικών ο οποίος έχει απαγορεύσει στους αξιωματούχους των θεσμών να συσκέπτονται στο υπουργείο οικονομικών στην Αθήνα.
Όπως υπογραμμίζει ο Economist «φαντάζει απίθανο για την Ελλάδα να καταλήξει σε συμφωνία με τους πιστωτές της εντός του μηνός ενώ ο Βαρουφάκης προσπαθεί να κερδίσει χρόνο».
Όπως αναφέρει το περιοδικό, «το τελευταίο τέχνασμα του έλληνα υπουργού (σ.σ το αποδίδει σε αυτόν κι όχι την κυβέρνηση) ήταν να υποχρεώσει την τοπική αυτοδιοίκηση και άλλους δημόσιους φορείς, να μεταφέρουν τα αποθεματικά τους στην κεντρική τράπεζα».
Αλλά χωρίς συμφωνία, η Ελλάδα σίγουρα θα ξεμείνει από ρευστό και δεν θα μπορέσει να αποπληρώσει ΕΚΤ και ΔΝΤ.
Ορισμένοι «ψιθυρίζουν» ότι η χλιαρή διαπραγματευτική τακτική που ακολουθεί ο κ. Βαρουφάκης, δείχνει μια έλλειψη δέσμευσης στο να κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ.
Επικαλείται μάλιστα δήλωση συναδέλφου του Γ. βαρουφάκη, καθηγητή οικονομικών, ο οποίος φέρεται να είπε ότι «αντίθετα με τους προκατόχους του, ο Γιάνης δεν ενδιαφέρεται να διαχειριστεί την οικονομία. Αυτό που πραγματικά απολαμβάνει είναι το παιχνίδι στην κόψη του ξυραφιού».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης