Τελευταία Νέα
Οικονομία

Ανάσα για τις επιχειρήσεις το «λίφτινγκ» της διάταξης για προκαταβολή φόρου 26% - Καθυστερήσεις στα μπλοκάκια

Ανάσα για τις επιχειρήσεις το «λίφτινγκ» της διάταξης για προκαταβολή φόρου 26% - Καθυστερήσεις στα μπλοκάκια
Καθυστερούν οι αποφάσεις για μπόνους εφάπαξ εξόφλησης
«Παράθυρο» το οποίο δίνει τη δυνατότητα σε χιλιάδες επιχειρήσεις να αποφύγουν την προκαταβολή φόρου 26% όταν συναλλάσσονται με εταιρίες που εδρεύουν σε χώρες με «προνομιακό φορολογικό καθεστώς», ανοίγει η κυβέρνηση.
Στον αντίποδα καθυστερεί την έκδοση μιας σειράς αποφάσεων που έχουν να κάνουν με τα ανείσπρακτα ενοίκια, με το «βασιλικό» μπόνους στις περιπτώσεις εφάπαξ εξόφλησης και με καθεστώς φορολόγησης για όσους έχουν εισοδήματα από μπλοκάκι και μισθωτές εργασίες.
Βελτιωμένο σχέδιο υπουργικής απόφασης της αναπληρώτριας υπουργού Οικονομικών που αναρτήθηκε για δημόσια διαβούλευση μειώνει το αρχικό «σοκ» με τον «δασμό» του 26% που υπέστη η αγορά από το άρθρο 21 του νομοσχεδίου για τις 100 δόσεις για την αντιμετώπιση των τριγωνικών συναλλαγών.
Μετά από ριζικό λίφτινγκ η νέα διάταξη παρακάμπτει την υποχρέωση προκαταβολής του φόρου 26% που απειλούσε την ρευστότητα επιχειρήσεων.
Ο κίνδυνος αυτός περιορίζεται αν ο επιχειρηματίας κάνει μια ηλεκτρονική δήλωση, δέκα μέρες μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής γνωστοποιώντας στην εφορία για τις αγορές του από εταιρίες που έχουν την έδρα τους σε Κύπρο, Βουλγαρία, Ιρλανδία κ.α.
Με αυτή την δήλωση θα μπορέσει υπό προϋποθέσεις να απαλλαγεί από την υποχρέωση πληρωμής.
Μεταξύ αυτών είναι να υπάρχουν τα προβλεπόμενα έγγραφα διακίνησης τα οποία να πιστοποιούν την πραγματοποίηση της μεταφοράς και λήψης των αγαθών, η συναλλαγή να αφορά εισηγμένη επιχείρηση σε αλλοδαπό χρηματιστήριο, ή να πρόκειται για επαναλαμβανόμενη συναλλαγή αξίας έως 10.000 ευρώ.
Απευθείας, μετά την ηλεκτρονική δήλωση εξαιρούνται συναλλαγές για ηλεκτρικό ρεύμα, φυσικό αέριο και νερό.
Εναλλακτικά ο φόρος ακυρώνεται, επίσης με την υποβολή ηλεκτρονικής δήλωσης εφόσον ο φορολογούμενος δηλώσει ότι διαθέτει τεκμήρια τα οποία πιστοποιούν αθροιστικά ότι υπάρχουν έγγραφες συμβάσεις έργου, ισολογισμοί, τελωνειακά έγγραφα, πιστοποιητικό φορολογικής κατοικίας κ.α.
Αν ο φορολογούμενος δεν υποβάλλει την παραπάνω ηλεκτρονική δήλωση, τότε ο φόρος 26% είναι υποχρεωτικός και θα πρέπει να καταβληθεί μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα από την ολοκλήρωση της συναλλαγής.
Αν υποβληθεί δήλωση αλλά κριθεί από τον έλεγχο ανακριβής, το 26% είναι απαιτητό στο τέλος του επόμενου μήνα από την ολοκλήρωση της συναλλαγής.
Η επιστροφή του προκαταβλητέου φόρου γίνεται μέσα σε ένα μήνα από την ολοκλήρωση του ελέγχου αν διαπιστωθεί ότι η συναλλαγή είναι πραγματική και συνήθης.
Σύμφωνα με την απόφαση, ο προκαταβλητέος φόρος θα αρχίσει να εφαρμόζεται για συναλλαγές με εκδιδόμενα τιμολόγια από την 1η Σεπτεμβρίου 2015 και μετά.
Και ενώ οι επιχειρήσεις κατάφεραν να πάρουν «ανάσα» από το μέτρο οι φορολογούμενοι συνεχίζουν να κολυμπούν στην μεγάλη δεξαμενή των ληξιπρόθεσμων χρεών που αριθμεί οφειλές 80 δισ. ευρώ.
Οι φόροι που έμειναν απλήρωτοι στο πρώτο τρίμηνο του 2015 έφτασαν τα 3,47 δισ. ευρώ καθώς δεκάδες χιλιάδες φορολογούμενοι περίμεναν τις ευνοϊκές ρυθμίσεις της κυβέρνησης (100 δόσεις - δεκαήμερο εκπτώσεων) για να απαλλαγούν από τους τόκους και τις προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (ΓΔΔΕ) τα χρέη προς τις Δ.Ο.Υ φθάνουν τα 76,45 δισ. ευρώ, ενώ αν συνυπολογιστούν και οι οφειλές προς τα Τελωνεία, τα οποία δεν καταγράφονται από την ΓΓΔΕ και υπολογίζεται ότι υπερβαίνουν τα 3,7 δισ. ευρώ, τότε το συνολικό ύψος των απλήρωτων οφειλών προς το Δημόσιο ξεπερνά πλέον τα 80 δισ. ευρώ.
Το ρίσκο που θέλει τα χρέη αυτά να φουσκώνουν ακόμη περισσότερο είναι ανοικτό από τη στιγμή που η Νάντια Βαλαβάνη δεν έχει ακόμη προωθήσει τις αποφάσεις για μια σειρά από νομοθετικές αλλαγές που θα έδιναν «ανάσα» σε χιλιάδες φορολογούμενους.
Ο λόγος για τις δεσμεύσεις της αναπληρώτριας υπουργού για αυτούς που το 2014 είχαν εισοδήματα από μπλοκάκι και μισθωτές εργασίες και είχαν υπολογίσει ότι φέτος θα φορολογηθούν ως μισθωτοί για να αποφύγουν τα φορολογικά βάρη.
Το ίδιο συμβαίνει και με τους ενοικιαστές ακινήτων τους που περιμένουν τη διάταξη με την οποία θα έχουν τη δυνατότητα να εκχωρήσουν τα ανείσπρακτα ενοίκια στο Δημόσιο.
Σε εκκρεμότητα παραμένει και η απόφαση με την «βασιλική» έκπτωση για τις περιπτώσεις εφάπαξ εξόφλησης του φόρου.
Η εφαρμογή για τις φετινές δηλώσεις εισοδήματος θα ανοίξει τον Μάιο και αν δεν περάσουν άμεσα οι νομοθετικές ρυθμίσεις για τα παραπάνω θέματα ώστε να υπάρξουν και οι αναγκαίες τροποποιήσεις στο έντυπο Ε1, οι φορολογούμενοι θα βρεθούν προ εκπλήξεων με μεγάλο κόστος.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Πρώτη ενημέρωση 07:11 24 Απριλίου του 2015

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης