Τελευταία Νέα
Οικονομία

Πολιτική απόφαση η συμφωνία Ελλάδας - δανειστών - Αγώνας δρόμου για γεφύρωση του χάσματος ενόψει Eurogroup

Πολιτική απόφαση η συμφωνία Ελλάδας - δανειστών - Αγώνας δρόμου για γεφύρωση του χάσματος ενόψει Eurogroup
Καταγραφή θέσεων και αποτίμηση προόδου πραγματοποιήθηκε στο Euro Working Group - Συνεδριάζει εκ νέου το Brussels Group
(upd5)Πολιτική απόφαση χαρακτηρίζει πλέον η ελληνική πλευρά την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Αθήνας και δανειστών, καθώς μετά τις μαραθώνιες διαβουλεύσεις των τελευταίων ημερών σε τεχνικό επίπεδο (Brussels Group και Euro Working Group) προκύπτει ότι, παρά τα σημεία σύγκλισης, το χάσμα που χωρίζει Ελλάδα και θεσμούς είναι μεγάλο.
"Πρόκειται για πολιτική απόφαση αν θα καταλήξουμε σε συμφωνία με τους δανειστές ή όχι", διεμήνυσε ο Γενικός Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής Νίκος Θεοχαράκης, μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας της Ελλάδας που συμμετείχε στην τηλεδιάσκεψη του Euro Working Group, Θεοχαράκης, σε δηλώσεις του στο Mega. 
"Μας χωρίζουν πολλά, αλλά ελπίζουμε σε συμφωνία", πρόσθεσε, αποκαλύπτοντας το κλίμα που επικρατεί στις διαπραγματεύσεις.
"Οι διαφορές που πρέπει να γεφυρωθούν είναι πολλές και οι ημέρες που έχουμε στη διάθεσή μας είναι λίγες", διεμήνυσε

Αποτίμηση προόδου στο Euro Working Group
Αποτίμηση της προόδου των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ελλάδας και δανειστών, καθώς και καταγραφή των θέσεων των δύο πλευρών πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης του Euro Working Group, που ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Τετάρτης.
Η τηλεδιάσκεψη του Euro Working Group διήρκησε περίπου 2,5 ώρες, ενώ αμέσως μετά το πέρας της, η προσοχή στρέφεται ξανά στο Παρίσι, αφού ξεκίνησε εκ νέου η συνεδρίαση των τεχνικών κλιμακίων σε επίπεδο Brussels Group.
Η απογευματική συνεδρίαση του Brussels Group ξεκίνησε αμέσως μετά το τέλος της τηλεδιάσκεψης που πραγματοποιήθηκε σε επίπεδο Euro Working Group - είχε προηγηθεί και πρωινή συνάντηση του Brussels Group - καθώς πυρετωδώς εργάζονται πλέον ελληνική κυβέρνηση και θεσμοί, με στόχο την επίτευξη της μέγιστης δυνατής σύγκλισης θέσεων, ενόψει του Eurogroup της Παρασκευής.
Στην τηλεδιάσκεψη του Euro Working Group συμμετείχαν, από ελληνικής πλευράς, ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Γιώργος Χουλιαράκης και ο Γενικός Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής Νίκος Θεοχαράκης.
Ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, αναχώρησε ήδη από την Αθήνα για τη Ρίγα της Λετονίας, όπου την Παρασκευή θα διεξαχθεί το άτυπο Eurogroup, χωρίς όμως να αναμένεται σε αυτό κάποια οριστική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και θεσμών.

Βρυξέλλες: Υπάρχει πρόοδος, αλλά οι διαφωνίες με την Ελλάδα παραμένουν
Την πρόοδο των διαπραγματεύσεων αλλά και την ύπαρξη αρκετών «κενών» επιβεβαιώνουν αξιωματούχοι της Ευρωζώνης, κατόπιν της συνεδρίασης του Euro Working Group.
Ειδικότερα, μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, αξιωματούχοι της Κομισιόν υπογραμμίζουν πως «οι διαπραγματεύσεις των θεσμών με τις ελληνικές αρχές έχουν εισέλθει σε καλό δρόμο».
Ωστόσο, καθιστούν σαφές πως «η απόσταση συνεχίζει να είναι μεγάλη, υπάρχουν αρκετά κενά που πρέπει να καλυφθούν».
Αναφορικά με τη σημερινή συνεδρίαση του Euro Working Group, οι ίδιες πηγές τονίζουν πως τις τελευταίες ημέρες οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στους θεσμούς και τις ελληνικές αρχές διεξήχθησαν σε πνεύμα συνεργασίας και ότι σε τεχνικό επίπεδο οι συζητήσεις εντάθηκαν και έγιναν πιο ουσιαστικές.
Συνεχίζοντας, αναφέρουν πως παρά την εντατικοποίηση των συνομιλιών τις τελευταίες ημέρες, δεν θεωρείται ρεαλιστικό το ενδεχόμενο να τηρηθεί η προθεσμία της 30ης Απριλίου για επίτευξη συμφωνίας, όπως ορίζει η δήλωση του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου.
Ενόψει του Eurogroup της Παρασκευής, οι ευρωπαϊκές πηγές διατείνουν πως «οι υπουργοί θα αποτιμήσουν την κατάσταση, η οποία είναι λίγο καλύτερη σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα, αλλά θα ζητήσουν επιτάχυνση και μεγαλύτερη συγκεκριμενοποίηση».

Πρώτη ενημέρωση: 12:28, Τετάρτη 22 Απριλίου 2015

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης