Τελευταία Νέα
Οικονομία

Όργιο φοροδιαφυγής στο τελευταίο 3μηνο του 2014 - Εξοικονόμηση 10 εκατ. από κατάργηση 18 κωδικών ΑΦΜ

Όργιο φοροδιαφυγής στο τελευταίο 3μηνο του 2014 - Εξοικονόμηση 10 εκατ. από κατάργηση 18 κωδικών ΑΦΜ
Υπεύθυνη για το εν λόγω project είναι ειδική 10μελής ομάδα στην υπηρεσία ελέγχου διασφάλισης εσόδων, γνωστή και ως μικρό ΣΔΟΕ
Όργιο φοροδιαφυγής διαπιστώθηκε κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2014, με τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές να προχωρούν δυναμικά στην απενεργοποίηση 18 περιπτώσεων ΑΦΜ.
Κατά τις πληροφορίες, μέσω ειδικής εφαρμογής που αποτελεί βελγική πατέντα ανάλυσης κινδύνου εντοπίστηκαν 18 περιπτώσεις συναλλαγών τύπου «carousel» συνολικού ύψους 6 δισ. ευρώ, οι οποίες κρίθηκαν ύποπτες.
Κατόπιν αυτοψίας απενεργοποιήθηκαν απευθείας οι 18 κωδικοί ΑΦΜ, με αποτέλεσμα το δημόσιο να κερδίσει μόνο από αυτές τις 18 περιπτώσεις συνολικό ποσό ύψους 10 εκατ. ευρώ.
Υπεύθυνη για το εν λόγω project είναι ειδική 10μελής ομάδα στην υπηρεσία ελέγχου διασφάλισης εσόδων, γνωστή και ως μικρό ΣΔΟΕ.

Το βελγικό μοντέλο
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο, σε συνεννόηση με την κυβέρνηση, σχεδιάζουν να ζητήσουν τη συγκεκριμένη πατέντα από τους Βέλγους.
Η πατέντα βασίζεται στην ηλεκτρονική επεξεργασία στοιχείων από πολλές βάσεις δεδομένων, με συγκεκριμένα κριτήρια ανάλυσης κινδύνου στη βάση των οποίων χτυπά κόκκινο όταν εντοπίζονται ύποπτες συναλλαγές.
Εφόσον η εικονικότητα των συναλλαγών αποδειχθεί μετά από αυτοψία, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων απενεργοποιεί την ίδια στιγμή τον ΑΦΜ και έτσι κόβεται πριν καν δημιουργηθεί το αίτημα επιστροφής ΦΠΑ.

Μ.Χ.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης