Τελευταία Νέα
Οικονομία

Dombrovskis: Δεν θα υπάρξει εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα τον Απρίλιο - Στις 11 Μαΐου η πιθανότερη ημερομηνία

Dombrovskis: Δεν θα υπάρξει εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα τον Απρίλιο - Στις 11 Μαΐου η πιθανότερη ημερομηνία
«Περιμένουμε από την Ελλάδα μία αξιόπιστη δέσμη μεταρρυθμίσεων»
Εξαιρετικά απαισιόδοξος για την πορεία των διαπραγματεύσεων εμφανίστηκε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Valdis Dombrovskis, καθιστώντας απίθανη την εκταμίευση της δόσης των 7,2 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα τον Απρίλιο.
Ειδικότερα, μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος κατέστησε απίθανη την επίτευξη συμφωνίας στο Eurogroup της 24ης Απριλίου.
Μάλιστα, επέρριψε την ευθύνη για τις νέες καθυστερήσεις στην ελληνική κυβέρνηση, κατηγορώντας την πως κωλυσιεργεί τις διαδικασίες.
«Η κυβέρνηση χαρακτηρίζεται από απροθυμία, όσον αφορά τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού και της αγοράς εργασίας, ενώ δεν εμφανίζεται ικανή να ευθυγραμμιστεί στις απαιτήσεις σχετικά με τις ιδιωτικοποιήσεις» τόνισε χαρακτηριστικά.
«Μάλλον δεν θα υπάρξει συμφωνία έως τα τέλη Απριλίου. Επομένως, η Ευρωζώνη δεν πρόκειται να εκταμιεύσει τη δόση προς την Αθήνα» σημείωσε εν συνεχεία ο Valdis Dombrovskis.
Πάντως, εκτίμησε πως η εκταμίευση των χρημάτων είναι πιο πιθανή να συντελεστεί στο Eurogroup της 11ης Μαΐου.
Ωστόσο, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία έως τις 11 Μαΐου, συνέχισε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, η Ελλάδα πρέπει να αποδεχθεί την ανάγκη ουσιαστικών μεταρρυθμίσεων στην ελληνική οικονομία.
«Περιμένουμε από την Ελλάδα μία αξιόπιστη δέσμη μεταρρυθμίσεων» κατέληξε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.
Άλλωστε, με τα πιο μελανά χρώματα περιέγραψε την πορεία της ελληνικής οικονομίας και ο Paul Thomsen στην καθιερωμένη συνεδρίαση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ο οποίος όμως απέφυγε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες κι αυτό γιατί, όπως είπε, η ελληνική κυβέρνηση δεν επιτρέπει ακόμη την πρόσβαση στα στοιχεία αυτά.
Σύμφωνα με πληροφορίες που διαρρέουν ο Thomsen δεν βλέπει πώς θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, ώστε να εκταμιευθούν χρήματα από το Ταμείο, ενώ δήλωσε πως δεν ήταν σε θέση να προσδιορίσει το ύψος του δημοσιονομικού κενού, ούτε τον ρυθμό ανάπτυξης.
Ο ίδιος εκτίμησε ότι η Ελλάδα μπορεί να είναι συνεπής μόνο αν οι Ευρωπαίοι αποφασίσουν μέχρι τις 24 Απριλίου να τη στηρίξουν διευκολύνοντας τη ρευστότητά της καθώς δεν μπορεί να υπάρξει αξιολόγηση αν δεν έρθουν οι επικεφαλής στην Αθήνα.

Βρυξέλλες: Δεν υπάρχει σύγκλιση με την Ελλάδα
Την ύπαρξη δυσκολιών προκειμένου να επέλθει συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Ευρωζώνης αποκαλύπτει Ευρωπαίος αξιωματούχος, ενόψει της πιεστικής προθεσμίας της 24ης Απριλίου.
Ειδικότερα, μιλώντας στο πρακτορείο Bloomberg, o αξιωματούχος της Κομισιόν καθιστά σαφές πως οι φόβοι περί μη συμφωνίας έως το Eurogroup της 24ης Απριλίου αυξάνονται δραματικά.
Άλλωστε, όπως σημειώνει, τις τελευταίες ημέρες δεν έχει υπάρξει κανένα βήμα σύγκλισης μεταξύ των δύο πλευρών.
Όπως εξηγεί ο ίδιος αξιωματούχος, η Ελλάδα αρνείται οποιαδήποτε πρόοδο στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων, ενώ αντιστέκεται στην προώθηση μεταρρυθμίσεων στο εργασιακό και συνταξιοδοτικό σύστημα.
Από την άλλη πλευρά, συνεχίζει, οι Ευρωπαίοι θέτουν ως απαιτούμενο όρο για την επίτευξη συμφωνίας την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων στους συγκεκριμένους δύο κλάδους.
Η ίδια πηγή ωστόσο, παραδέχεται πως τα ταμειακά διαθέσιμα της Ελλάδας επαρκούν έως τον Μάιο, ακόμη και εάν στο Eurogroup της 24ης Απριλίου δεν ληφθεί απόφαση για την εκταμίευση των χρημάτων.
«Χρησιμοποιώντας τα αποθέματα κρατικών εταιρειών, δημοτικών αρχών και ασφαλιστικών ταμείων, η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις της έως τον Μάιο» αναφέρει χαρακτηριστικά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης