Τελευταία Νέα
Οικονομία

Σήμα κινδύνου από Thomsen (ΔΝΤ) για την ελληνική οικονομία – Δεν βλέπει συμφωνία – Στα χέρια της ΕΕ η τύχη της Ελλάδας

Σήμα κινδύνου από Thomsen (ΔΝΤ) για την ελληνική οικονομία – Δεν βλέπει συμφωνία – Στα χέρια της ΕΕ η τύχη της Ελλάδας
Στις 18 Απριλίου η έκθεση προόδου του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία
Με τα πιο μελανά χρώματα περιέγραψε την πορεία της ελληνικής οικονομίας ο Paul Thomsen στην καθιερωμένη συνεδρίαση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ο οποίος όμως απέφυγε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες κι αυτό γιατί, όπως είπε, η ελληνική κυβέρνηση δεν επιτρέπει ακόμη την πρόσβαση στα στοιχεία αυτά.
Σύμφωνα με πληροφορίες που διαρρέουν ο Thomsen δεν βλέπει πώς θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, ώστε να εκταμιευθούν χρήματα από το Ταμείο, ενώ δήλωσε πως δεν ήταν σε θέση να προσδιορίσει το ύψος του δημοσιονομικού κενού, ούτε τον ρυθμό ανάπτυξης.
Ο ίδιος εκτίμησε ότι η Ελλάδα μπορεί να είναι συνεπής μόνο αν οι Ευρωπαίοι αποφασίσουν μέχρι τις 24 Απριλίου να τη στηρίξουν διευκολύνοντας τη ρευστότητά της καθώς δεν μπορεί να υπάρξει αξιολόγηση αν δεν έρθουν οι επικεφαλής στην Αθήνα.

Νωρίτερα το www.bankingnews.gr ανέφερε:

Πλήρη ενημέρωση για την πορεία των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών αλλά και για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η ελληνική οικονομία παρείχε ο Paul Thomsen στην καθιερωμένη συνεδρίαση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Ειδικότερα, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του Ταμείου, Paul Thomsen περιέγραψε αναλυτικά την τρέχουσα φάση των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ελλάδας και Κομισιόν – ΕΚΤ – ΔΝΤ.
Παράλληλα, εξέθεσε με θετικό τρόπο την έγκαιρη καταβολή της δόσης των 450 εκ. ευρώ προς το ΔΝΤ στις 9 Απριλίου.
Το παρών στην άτυπη ενημέρωση του εκτελεστικού συμβουλίου του ΔΝΤ έδωσε και ο επικεφαλής του Ταμείου στην Αθήνα, Rishi Goyal, ο οποίος παρουσίασε την πρόοδο στις διαπραγματεύσεις του Brussels Group.
Παρόντας ήταν και ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ, Θ. Κατσάμπας, ο οποίος αν και έχει υποβάλει την παραίτηση του, θα ασκεί κανονικά τα καθήκοντα του έως την 1η Ιουνίου.
Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Πέμπτη η Ελλάδα κατέβαλε 460 εκατομμύρια ευρώ στο ΔΝΤ, ενώ εντός των επόμενων δύο μηνών θα πρέπει να αποπληρώσει δόσεις ύψους άνω των 2,27 δις ευρώ.
Πάντως, κρίσιμη ημέρα θεωρείται και η 18η Απριλίου, όπου το ΔΝΤ θα εγκρίνει την έκθεση προόδου της Ελλάδας.
Ωστόσο, μιλώντας σε εκπομπή του PBS, η σιδηρά κυρία του ΔΝΤ, Christine Lagarde εξέφρασε την ανησυχία της για το αν τελικώς θα υλοποιηθούν τα όσα συμφώνησε με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη, κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνάντησης που είχαν στην Ουάσινγκτον την περασμένη Κυριακή.
Παράλληλα ζήτησε αναμόρφωση του συνταξιοδοτικού συστήματος της Ελλάδας.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «το συνταξιοδοτικό σύστημα στην Ελλάδα δεν είναι βιώσιμο, επιβαρύνει την ελληνική οικονομία και πρέπει άμεσα να αναμορφωθεί».

(πρώτη ενημέρωση 13 Απριλίου 2015, 23:44)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης