Τελευταία Νέα
Οικονομία

Στον «αέρα» το νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα (2016 - 2019) ελλείψει συμφωνίας με τους δανειστές

Στον «αέρα» το νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα (2016 - 2019) ελλείψει συμφωνίας με τους δανειστές
Κανένα υπουργείο δεν απέστειλε προτάσεις στο Γενικό Λογιστήριο
Γραφή στην άμμο συνιστά κάθε προσπάθεια κατάρτισης νέου Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος (2016 - 2019) από το υπουργείο Οικονομικών όσο η συμφωνία με τους δανειστές παραμένει στον «αέρα».
Στις 30 Απριλίου εκπνέει η προθεσμία που έχει στην διάθεσης της η κυβέρνηση για να υποβάλει το νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Προσαρμογής στην Κομισιόν και μέχρι στιγμής κανένα από τα 10 υπερ - Υπουργεία δεν έχει αποστείλει σχέδιο πρότασης στο Γενικό Λογιστήριο του κράτους.
Και να 'ταν μόνο τα υπουργεία που αγνόησαν την σχετική απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Δημήτρη Μάρδα για την εμπρόθεσμη υποβολή των δημοσιονομικών της στοιχείων έως τις 30 Μαρτίου.
Στη λίστα με τους εκπρόθεσμους φορείς είναι δεκάδες Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου που ξέχασαν να υποβάλλουν για τα επόμενα τέσσερα χρόνια τις κοστολογημένες προβλέψεις τους για τα έσοδα.
Κατόπιν τούτου το κείμενο του νέου Μεσοπρόθεσμου απαρτίζεται από πολλές «λευκές κόλλες» αφού τα στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου που έχουν επιφορτιστεί με την κατάρτιση του, αδυνατούν να ακολουθήσουν τον συνήθη βηματισμό που ακολουθείται σε αυτές τις περιπτώσεις και οδηγεί σε ένα πρώτο βασικό σενάριο (base line).
Το βασικό σενάριο είναι σε συνάρτηση της πορείας των βασικών μακροοικονομικών μεγεθών (ΑΕΠ, πληθωρισμός, ανεργία, απασχόληση, επενδύσεις) αλλά και των μέτρων που θα επιβληθούν προκειμένου να επιτευχθούν οι κεντρικοί δημοσιονομικοί στόχοι πρωτογενές πλεόνασμα, έσοδα, δαπάνες, δημόσιο χρέος, τόκοι για την εξυπηρέτηση του χρέους).
Από την στιγμή που οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς βρίσκονται σε εξέλιξη και δεν έχει ακόμη ορισθεί κανένας δημοσιονομικός στόχος ,ούτε καν ακόμη για το πρωτογενές πλεόνασμα που ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης τοποθετεί στο 1,2% τον «πήχη» για φέτος χωρίς επίσημο κείμενο συμφωνίας, είναι αδύνατο να φτιαχτεί ακόμη και το εισαγωγικό του κειμένου για το νέο Μεσοπρόθεσμο των ετών 2016 -2019.
Αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών σκοπεύουν να συζητήσουν το θέμα του Μεσοπρόθεσμου στο σημερινό Euro working Group (EWG)στην διάρκεια του οποίου αναμένεται να γίνει… ένα πρώτο ταμείο της πορείας των συζητήσεων που έχουν διεξαχθεί σε Βρυξέλλες και Αθήνα για το μεταρρυθμιστικό «πακέτο».
Η συνεδρίαση του EWG συμπίπτει με ένα «καυτό» διήμερο ως προς τις χρηματοδοτικές υποχρεώσεις της χώρας μας. Σήμερα πραγματοποιείται δημοπρασία εντόκων γραμματίων, με στόχο να συγκεντρωθούν τα 1,4 δισ. ευρώ τα οποία χρειάζονται για να αναχρηματοδοτηθούν τα 6μηνα έντοκα που λήγουν στις 14 Απριλίου. Αύριο, Μ. Πέμπτη, η Ελλάδα καλείται να αποπληρώσει 450 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ και περίπου 500 εκατ. ευρώ για την εξόφληση της μισθοδοσίας Απριλίου των δημοσίων υπαλλήλων.
Η ελληνική πλευρά προσέρχεται στο EWG με όπλο την αύξηση των φορολογικών εσόδων κατά 13% τον Μάρτιο και την εισροή 300 εκατ. ευρώ από πόρους των κοινοτικών ταμείων.
Ο νέος κύκλος επαφών της ελληνικής πλευρά με τους δανειστές αναμένεται - εκτός απροόπτου - να ξεκινήσει μετά το Πάσχα ενώ αυτές τις μέρες στο υπουργείο Οικονομικών επικρατεί «πυρετός» επαφών μεταξύ των συνεργατών του Γιάννη Βαρουφάκη.
Της συμβούλου του υπουργού Έλενα Παναρίτη, του επικεφαλής του Σώματος Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Γιώργου Χουλιαράκη και του γ.γ. Δημοσιονομικής Πολιτικής Νίκο Θεοχαράκη. Και οι τρεις εκπροσωπούν την χώρα στο Brussels Group.
Μετά τις νέες προτάσεις που κατατέθηκαν και προβλέπουν αύξηση κατά περίπου 1 δισ. ευρώ τον λογαριασμό της δεύτερης λίστας Βαρουφάκη, που περιλάμβανε μέτρα ύψους 4,7-6,1 δισ. ευρώ, κρίθηκε απαραίτητη η χάραξη της στρατηγικής που θα ακολουθηθεί.

Έξυπνη αναδιάρθρωση

Το σχέδιό του για μια «έξυπνη» αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, η οποία θα αποδειχθεί επωφελής τόσο για τη χώρα μας όσο και για τους δανειστές της, ανέπτυξε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης στην επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.
Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών το «ραντεβού» στην Ουάσιγκτον ανήμερα του καθολικού Πάσχα πραγματοποιήθηκε «σε εξαιρετικό κλίμα, χωρίς να υπάρξουν απαιτήσεις από τη μεριά του ΔΝΤ πάνω σε οποιοδήποτε ζήτημα και χωρίς την παραμικρή υποψία «σκληρής» στάσης (είτε της μίας είτε της άλλης πλευράς)». Μάλιστα, η κυρία Λαγκάρντ τόνισε ότι «στην περίπτωση της Ελλάδας, το Ταμείο είναι διατεθειμένο να επιδείξει τη μέγιστη ευελιξία στον τρόπο με τον οποίο θα αξιολογηθούν οι μεταρρυθμιστικές και δημοσιονομικές προτάσεις της κυβέρνησης».
Το σχέδιο του κ. Βαρουφάκη για την ελάφρυνση του χρέους χωρίς ονομαστικό «κούρεμα» περιλαμβάνει ένα «μενού από swaps», δηλαδή ανταλλαγές υφιστάμενων τίτλων με δύο νέους τύπους ομολόγων.
Ειδικότερα προτείνει:
1.Τα ομόλογα ύψους 27 δισ. ευρώ που έχει στο χαρτοφυλάκιό της η ΕΚΤ να ανταλλαγούν με ομόλογα χωρίς ημερομηνία λήξης (perpetual bonds), για τα οποία η Ελλάδα θα πληρώνει μόνο το ετήσιο κουπόνι.
2. Τα δάνεια ύψους 212 δισ. ευρώ από την ευρωζώνη να ανταλλαγούν με ομόλογα που θα έχουν ρήτρα ανάπτυξης, ώστε η αποπληρωμή τους να συνδέεται με την πορεία της ελληνικής οικονομίας.
Αντίστοιχη φόρμουλα δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να εφαρμοστεί για το ΔΝΤ.
Ο υπουργός Οικονομικών συναντήθηκε επίσης στις ΗΠΑ με τον Αμερικανό υφυπουργό Οικονομικών Νέιθαν Σίιτς και τη σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του προέδρου Ομπάμα, Καρολάιν Άτκινσον, που ζήτησαν, σύμφωνα με πληροφορίες, από την ελληνική κυβέρνηση να δεσμευτεί πλήρως ώστε να οριστικοποιηθούν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις.
Όπως ανέφερε το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών, οι δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι εξήγησαν τη σημασία που αποδίδει η κυβέρνηση Ομπάμα σε μια έντιμη συμφωνία Ελλάδας-εταίρων και στη διατήρηση του ενιαίου της ευρωζώνης, ενώ τόνισαν την πρόθεση της αμερικανικής κυβέρνησης να λειτουργήσει ως «τίμιος διαμεσολαβητής» μεταξύ όλων των εμπλεκομένων στις διαπραγματεύσεις για το ελληνικό ζήτημα.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης