Τελευταία Νέα
Οικονομία

Καθησυχάζει η κυβέρνηση: Δεν θα φύγουν χρήματα από τις Περιφέρειες για να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις

Καθησυχάζει η κυβέρνηση: Δεν θα φύγουν χρήματα από τις Περιφέρειες για να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις
Δεν επιστρέφονται στον προϋπολογισμό αδιάθετα κονδύλια Περιφερειών από ΕΣΠΑ
Δεν επιστρέφονται τελικά στον κρατικό προϋπολογισμό τα αδιάθετα κονδύλια των Περιφερειών για χρηματοδότηση έργων υποδομής, όπως προέκυψε από τη σύσκεψη της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομίας με τους Περιφερειάρχες που ολοκληρώθηκε το μεσημέρι.
Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών κ. Κ. Αγοραστός ανέφερε ότι δεν θα αλλάξει τίποτα στη διαδικασία διαχείρισης των κονδυλίων των ΠΕΠ (Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα), ούτε θα υπάρξει πρόβλημα υποχρηματοδότησης των έργων ή έλλειψης πόρων στις Περιφέρειες.
Ο υφυπουργός Επικρατείας Τ. Κουίκ που μετείχε επίσης στη σύσκεψη ανέφερε ότι δεν θα φύγουν χρήματα από τις Περιφέρειες για να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις και συνέστησε «ηρεμία».
Τόνισε επίσης ότι η κυβέρνηση εργάζεται προκειμένου να αξιοποιηθεί και το τελευταίο ευρώ του ΕΣΠΑ.
Περιφερειάρχες ανέφεραν μετά τη σύσκεψη ότι η μεταφορά κονδυλίων του ΕΣΠΑ στον κρατικό προϋπολογισμό δεν προβλέπεται από την Κοινοτική νομοθεσία και ότι δεν υπάρχει διαδικασία για την υλοποίηση σχετικής πρόβλεψης που περιλαμβάνεται σε εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομίας προς τις Περιφέρειες, να μεταφερθούν δηλαδή στον προϋπολογισμό κονδύλια που δεν είναι άμεσα απαιτητά για την πληρωμή συγχρηματοδοτούμενων έργων.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές τις επόμενες ημέρες θα εκδοθεί διευκρινιστική εγκύκλιος.

Έντονες αντιδράσεις από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ
Δριμεία επίθεση εξαπέλυσαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση για την πρόθεσή της να «βάλει χέρι στα αποθεματικά του ΕΣΠΑ στις Περιφέρειες».
Για πλήγμα της θεσμικά κατοχυρωμένης ανεξαρτησίας της αυτοδιοίκησης, αλλά και πάγωμα όλων των έργων υποδομής, μίλησε ο συντονιστής Δημόσιας Διοίκησης & Δικαιοσύνης της Νέας Δημοκρατίας κ. Σίμος Κεδίκογλου.
Όπως δήλωσε, «βάζοντας χέρι στα αποθεματικά του ΕΣΠΑ στις Περιφέρειες, η κυβέρνηση δεν πλήττει απλώς τη θεσμικά κατοχυρωμένη ανεξαρτησία της περιφερειακής αυτοδιοίκησης.
Άμεσο αποτέλεσμα θα είναι να παγώσουν όλα τα έργα που εκτελούνται σε κάθε Περιφέρεια της Ελλάδος, για πρώτη φορά στα χρονικά! Θα εκτοξευθεί πάλι η ανεργία και θα βυθιστεί περαιτέρω στην ύφεση η οικονομία.»
«Καλούμε την κυβέρνηση των μαθητευόμενων μάγων να συνειδητοποιήσει τις καταστροφικές συνέπειες της απόφασης αυτής και να την ανακαλέσει επειγόντως».
Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, εισηγητής ΚΤΕ Παραγωγής και Εμπορίου δήλωσε: «η κυβέρνηση και ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Σταθάκης βάζουν 'χέρι' και στα χρήματα έργων του ΕΣΠΑ χωρίς καμία αξιολόγηση, αλλά με μοναδικό στόχο να καλυφθεί το πρόβλημα της ρευστότητας που οι ίδιοι δημιούργησαν.»
«Με την απόφαση αυτή η κυβέρνηση θα αφήσει στη μέση χιλιάδες έργα και στο τέλος του χρόνου θα χρειαστεί να επιστρέψει το σύνολο των χρημάτων στις Βρυξέλλες».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης