Τελευταία Νέα
Οικονομία

Τρίτο κύμα αύξησης στα 8,5 δισ. του πακέτου μεταρρυθμίσεων από την Ελλάδα για να αποτραπεί η χρεοκοπία

Τρίτο κύμα αύξησης στα 8,5 δισ. του πακέτου μεταρρυθμίσεων από την Ελλάδα για να αποτραπεί η χρεοκοπία
Το νέο «πακέτο» των μέτρων θα συζητηθεί στο Euro Working Group που έχει προγραμματιστεί να γίνει τη Μεγάλη Εβδομάδα
Τρίτη δέσμη εισπρακτικών μέτρων  που αυξάνει στα 8,5 δισ. ευρώ το συνολικό «πακέτο» των μεταρρυθμίσεων μαζί με τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις (1,6 δισ. ευρώ) επιστρατεύει η κυβέρνηση για να «ξεκλειδώνει» τους κρουνούς της χρηματοδότησης προς τη χώρα και να αποφευχθεί η χρεοκοπία.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του www.bankingnews.gr το νέο «πακέτο» των μέτρων θα συζητηθεί στο Euro Working Group που έχει προγραμματιστεί να γίνει τη Μεγάλη Εβδομάδα ενώ πηγές από τις Βρυξέλλες αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο να γίνει και κανονικό Eurogroup προκειμένου να εκταμιευτεί μέρος της δόσης των 7,2 δις. ευρώ.
Θεσμικός παράγοντας που βρίσκεται κοντά στις διαπραγματεύσεις του Brussels Group επιβεβαιώνει την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να αυξήσει στα 8,5 δις. ευρώ τον λογαριασμό των μέτρων από 7,6 δις. ευρώ που προέβλεπε το προηγούμενο κείμενο εργασίας,  ικανοποιώντας έτσι τις απαιτήσεις των δανειστών.
Μετά τη νέα κίνηση της Αθήνας για αναθεώρηση του «λογαριασμού» των εισπρακτικών μέτρων οι σχέσεις της κυβέρνηση με τους τρεις Θεσμούς (Κομισιόν, ΕΚΤ και ΔΝΤ) έχει βελτιωθεί  σημαντικά και  οι ίδιες πηγές εξέφρασαν ελπίδες ότι μπορεί να βρεθεί συμφωνία για τα μέτρα την επόμενη εβδομάδα.
Να σημειωθεί ότι οι Θεσμοί όλο αυτό το διάστημα παρέμεναν αμετακίνητοι στις θέσεις τους ζητώντας την άμεση παραβίαση των «κόκκινων γραμμών» που έχει βάλει η κυβέρνηση σε εργασιακό, ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό για να «κλειδώσει» η συμφωνία.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι πιστωτές επιδεικνύουν μία ανεξήγητη εμμονή με την αναβολή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές συντάξεις.
Ένα μέτρο που είχε δεσμευθεί ότι θα υλοποιήσει η κυβέρνηση Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ στην τρόικα.  
Εκτός από τις επικουρικές πεδίο έντονης αντιπαράθεσης με του πιστωτές συνιστούν επίσης η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων, η αναθεώρηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και ο ΕΝΦΙΑ τον οποίο η κυβέρνηση προτίθεται να αντικαταστήσει με το φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας.  
Οι συνομιλητές της ελληνικής αντιπροσωπείας στις Βρυξέλλες εμφανίζονται άκαμπτοι στο συγκεκριμένο ζήτημα, καθώς ο φόρος απέδωσε πέρυσι «ζεστό χρήμα» ύψους 2,65 δισ. ευρώ, πετυχαίνοντας απόλυτα το στόχο της εισπραξιμότητας.
Η διαφορά απόδοσης μεταξύ των δύο φόρων θα καλυφθεί με ισοδύναμα μέτρα   υποστηρίζει από την πλευρά του το κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο, προσπαθώντας να κάμψει τις αντιρρήσεις που διατυπώνονται. Σε αυτή την βάση θα υπάρξουν νέες  παρεμβάσεις τόσο από το σκέλος των δαπανών όσο και από των φόρων.  
Στη νέα λίστα, η τρίτη κατά σειρά τα μέτρα αυξάνουν  περίπου κατά 1 δις. ευρώ ποσοτικά ενώ αριθμητικά σε πάνω από 24 του αρχικού κειμένου  που προέβλεπε φορολογικές, διοικητικές και άλλες μεταρρυθμίσεις για να μπορέσει να καμφθεί η αντίσταση των θεσμών και να εξέλθει  η χώρα από την σοβαρή κρίση ρευστότητας που αντιμετωπίζει.
Προτεραιότητα δίδεται στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς, απ' όπου θα προέλθει και ο μεγαλύτερος όγκος των εσόδων. Μεταξύ άλλων, η κυβέρνηση προσδοκά έσοδα 875 εκατ. ευρώ από τους ελέγχους των υπεράκτιων τραπεζικών εμβασμάτων και 600 εκατ. ευρώ από ένα νέο σύστημα λαχειοφόρου αγοράς που θα παρακινεί τους καταναλωτές να ζητούν αποδείξεις.
Επίσης, σημαντικές «ανάσες» αναμένει ο προϋπολογισμός από τις ρυθμίσεις χρεών (100 δόσεις)  ενώ στο παιχνίδι μπαίνει και το «κλείσιμο» των εκκρεμών υποθέσεων φορολογίας κεφαλαίου ( δωρεές, γονικές παροχές, κληρονομιές  κλ.).  Η κατάργηση των φοροαπαλλαγών και των εξαιρέσεων θα δώσει έσοδα έως 400 εκατ. ευρώ ενώ άλλα τόσα θα εισπραχθούν από άλλες παρεμβάσεις που θα γίνουν στην φορολογία εισοδήματος και για την ώρα δεν κατονομάζονται.
Πηγές αναφέρουν ότι θα εστιάζουν στον μεγάλο πλούτο και στα εισοδήματα από κινητές αξίες ( μετοχές, ομόλογα κλπ.).
Για πρώτη φορά καθιερώνεται εισπρακτικός στόχος από πολιτιστικές δραστηριότητες ( από 5 έως 10 εκατ. ευρώ) ενώ σε 555 εκατ. ευρώ υπολογίζεται ότι θα ανέλθουν τα έσοδα από τον ηλεκτρονικό τζόγο και την δημοπράτηση των αδειών στα τηλεοπτικά μέσα.
Το σύνολο των μέτρων που προτείνει το υπουργείο Οικονομικών ανέρχονται σε ένα ποσό το οποίο, χωρίς τις παροχές 1,1 δις. ευρώ, εκτιμάται ότι θα κινηθεί σε 8,5 δις. ευρώ.  
Αν η λίστα με τα μέτρα εφαρμοστεί μέχρι κεραίας το πρωτογενές πλεόνασμα  εκτιμάται  ότι θα φτάσει από 3,1% έως 3,9% δηλαδή πάνω από το μνημονικό στόχο του 3% του ΑΕΠ.
Σε αυτό το ποσό εντάσσονται και οι εισπράξεις από τις ιδιωτικοποιήσεις ύψους 1,5 - 1,6 δισ. ευρώ για το 2015, με το ελληνικό κείμενο να επισημαίνει πως «όλα τα ήδη υπογραφέντα συμβόλαια θα εξακολουθήσουν να ισχύουν και όλες οι διαδικασίες που έχουν ξεκινήσει πρόκειται να συνεχίσουν».

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης