Τελευταία Νέα
Οικονομία

Γενναιόδωρη μέχρι εκεί που δεν παίρνει άλλο η ρύθμιση για τις 100 δόσεις

tags :
Γενναιόδωρη μέχρι εκεί που δεν παίρνει άλλο η ρύθμιση για τις 100 δόσεις
Aνοίγει ο δρόμος για το «κούρεμα» των προστίμων και των προσαυξήσεων που έχουν επιβληθεί
Ευνοϊκή μέχρι εκεί που δεν παίρνει άλλο κάνει η κυβέρνηση τη ρύθμιση των 100 δόσεων ευρισκόμενη προς άγραν εσόδων.
Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ), που θα κυρωθεί σήμερα από τη Βουλή, ανοίγει ο δρόμος για το «κούρεμα» των προστίμων και των προσαυξήσεων που έχουν επιβληθεί ύστερα από φορολογικό έλεγχο.
Η ΠΝΠ που κατατέθηκε το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής (27 Μαρτίου) έρχεται μόλις λίγες ημέρες μετά την ψήφιση του νόμου για τις 100 δόσεις, καθιερώνοντας νέα δεδομένα στη ρύθμιση.
Συγκεκριμένα, όσοι οφειλέτες υπαχθούν σε αυτήν θα παρέχεται μερική ή ολική έκπτωση όχι μόνο επί των προσαυξήσεων και των τόκων εκπρόθεσμης καταβολής αλλά και επί των φορολογικών κυρώσεων που έχουν επιβληθεί ύστερα από έλεγχο.
Πρόκειται για πρόστιμα τα οποία ασκήθηκαν έπειτα από διαπιστωμένες φορολογικές παραβάσεις, όπως είναι η μη εμπρόθεσμη υποβολή, η ανακριβής υποβολή και η μη υποβολή δηλώσεων για φόρους εισοδήματος, ΦΠΑ και λοιπούς φόρους και τέλη.
Από την τροποποίηση αυτήν επωφελούνται χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρήσεις που γλιτώνουν πλέον από τα υπέρογκα ποσά προσαυξήσεων και προστίμων που τους έχουν καταλογιστεί από φορολογικούς ελέγχους λόγω παραβάσεων φοροδιαφυγής.
Ανάμεσα σ’ αυτούς που ευεργετούνται είναι και μία Ποδοσφαιρική Ανώνυμη Εταιρεία (ΠΑΕ) η οποία μπορεί τώρα να ρυθμίσει τις οφειλές από πρόσθετους φόρους και πρόστιμα που της έχουν επιβληθεί κατόπιν ελέγχου.
Να σημειωθεί ότι το αρχικό κείμενο της ρύθμισης δεν προέβλεπε «κούρεμα» σε αυτές τις περιπτώσεις.
Τα ποσά των προσαυξήσεων των καταλογισθέντων φόρων τα οποία πλέον μπορούν να διαγραφούν με την ΠΝΠ αφορούν τις εξής περιπτώσεις:
• 1% ανά μήνα καθυστέρησης της καταβολής, σε περίπτωση υποβολής εκπρόθεσμης δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.
• 2% ανά μήνα καθυστέρησης της καταβολής, σε περίπτωση υποβολής ανακριβούς δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.
• 2,5% ανά μήνα καθυστέρησης της καταβολής, σε περίπτωση μη υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.
• 1,5% ανά μήνα καθυστέρησης της καταβολής, σε περίπτωση υποβολής εκπρόθεσμης δήλωσης ΦΠΑ ή άλλου παρακρατούμενου και επιρριπτόμενου φόρου ή τέλους ή εισφοράς.
• 3% ανά μήνα καθυστέρησης της καταβολής, σε περίπτωση υποβολής ανακριβούς δήλωσης ΦΠΑ ή άλλου παρακρατούμενου και επιρριπτόμενου φόρου ή τέλους ή εισφοράς.
• 3,5% ανά μήνα καθυστέρησης της καταβολής, σε περίπτωση μη υποβολής ανακριβούς δήλωσης ΦΠΑ ή άλλου παρακρατούμενου και επιρριπτόμενου φόρου ή τέλους ή εισφοράς.

Μ.Χ.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης