Τελευταία Νέα
Οικονομία

Βέτο από τους δανειστές και για την αλλαγή του ιδρυτικού νόμου του ΤΑΙΠΕΔ

Βέτο από τους δανειστές και για την αλλαγή του ιδρυτικού νόμου του ΤΑΙΠΕΔ
Για την ώρα, η μόνη κίνηση που έχει κάνει η κυβέρνηση είναι να «φρεσκάρει» με νέα πρόσωπα τη διοίκηση του TAIΠΕΔ
Ανοικτή είναι η ημερομηνία λειτουργίας του ΤΑΙΠΕΔ στη νέα του μορφή, μετά τις ενστάσεις των δανειστών ότι οποιαδήποτε τροποποίηση στον ιδρυτικό νόμο συνιστά μονομερή ενέργεια.
Επίσης, σε μεγάλη «κόντρα» με τους πιστωτές εξελίσσεται και η κυβερνητική εξαγγελία για την αλλαγή χρήσης των εισπράξεων από τις αποκρατικοποιήσεις, που εφεξής δεν θα κατευθύνονται για την αποπληρωμή του δυσθεώρητου δημοσίου χρέους, αλλά θα αξιοποιούνται για την χρηματοδότηση της κοινωνικής πολιτικής του κράτους και την στήριξη του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης.
Για την ώρα, η μόνη κίνηση που έχει κάνει η κυβέρνηση είναι να «φρεσκάρει» με νέα πρόσωπα τη διοίκηση του Ταμείου, το οποίο παραμένει ζημιογόνο, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της χρήσης Ιουλίου 2013 - Ιουνίου 2014 (ζημίες 454.000 ευρώ).
Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, εγκρίθηκαν από τη Βουλή οι τοποθετήσεις των κ. κ. Στέργιου Πιτσιόρλα και Αντώνη Λεούση που είχαν προκριθεί για τις θέσεις του Προέδρου και του Διευθύνοντα Συμβούλου αντίστοιχα. Επίσης, οι κ.κ. Λάζαρος Σταθάκης, Άγγελος Βλάχος και η Ευαγγελία - Αναστασία Τσιτσογιαννακοπούλου είναι τα τρία νέα μέλη στο διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ που συγκροτήθηκε σε σώμα, προχθές, Τετάρτη.
Το πότε όμως θα πέσει η αυλαία του σημερινού ΤΑΙΠΕΔ και ο νέος πρόεδρος - ο πέμπτος κατά σειρά που προλαβαίνει και κάθεται στην ίδια καρέκλα - θα θέσει από νέα αφετηρία τις αποκρατικοποιήσεις είναι κάτι το οποίο ακόμη δεν έχει αποσαφηνιστεί.
Το νέο βέτο των θεσμών, μετά από αυτό στα νομοσχέδια για τις 100 δόσεις και την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, έχει «μπλοκάρει» τα σχέδια της κυβέρνησης που βάδιζε ολοταχώς για την αλλαγή του καταστατικού νόμου στο πλαίσιο της νέας φιλοσοφίας που προωθείται για το ΤΑΙΠΕΔ.
Μάλιστα, η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη ήταν αρκετά αναλυτική στην περιγραφή της για τη λειτουργία του νέου Επενδυτικού Ταμείου - το μεγαλύτερο στην Ευρώπη με βάση την αξία της περιουσίας του - χωρίς όμως να ορίσει συγκεκριμένη ημερομηνία για το πότε ακριβώς θα γίνει αυτό.
«Τελειώνει το ΤΑΙΠΕΔ ως Ταμείο που προωθούσε τις ιδιωτικοποιήσεις της δημόσιας περιουσίας και απέδιδε εντός δέκα ημερών τα έσοδα στον λογαριασμό για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους στο εξωτερικό» είπε η κα Βαλαβάνη αρχές της εβδομάδας στη Βουλή, για να προσθέσει ότι εφεξής οι εισπράξεις από τις αποκρατικοποιήσεις θα διοχετεύονται για τον τομέα της κοινωνικής ασφάλισης.
Πρόκειται για το σκανδιναβικό μοντέλο αξιοποίησης των «ασημικών» του κράτους, σύμφωνα με το οποίο η υφιστάμενη «προίκα» του ΤΑΙΠΕΔ, δηλαδή οι μετοχές που διατηρεί στις δημόσιες επιχειρήσεις και το «χαρτοφυλάκιο» των ακινήτων που έχει στην κατοχή του, θα περάσουν σε ένα νέο Κρατικό Επενδυτικό Ταμείο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το Ταμείο αυτό θα λειτουργεί σαν τα Sovereign Wealth Fund της Νορβηγίας στόχος του οποίου δεν είναι η πώληση της περιουσίας κράτους αλλά η αξιοποίηση της ,κυρίως μέσω συμβάσεων πολυετούς παραχώρησης ή της τιτλοποίησης μελλοντικών εσόδων.
Σε αυτό το πλαίσιο το πλαίσιο θα δημιουργηθούν ειδικά «καλάθια» ακινήτων ή μετοχών κρατικών εταιριών για τα οποία το ελληνικό δημόσιο έναντι της αξίας τους θα εκδώσει τίτλους, οι οποίοι στη συνέχεια θα διατεθούν σε εγχώριους και ξένους επενδυτές.
Ειδικά για τα καλάθια των ακινήτων αυτά θα περιλαμβάνουν οικόπεδα και εκτάσεις φιλέτα από διάφορες περιοχές της χώρας που είχαν μπει σε τροχιά πώλησης από το ΤΑΙΠΕΔ και για τα οποία «πάγωσε» η εκποίησης τους λόγω του προγράμματος των τιτλοποιήσεων που επρόκειτο να εφαρμοσθεί.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι τιτλοποιήσεις εσόδων ήταν ένα από τα εργαλεία που σκόπευε να θέσει σε εφαρμογή και η προηγούμενη κυβέρνηση για να πιάσει τον στόχο των 1,5 δισ. ευρώ από τις αποκρατικοποιήσεις που είχε τεθεί για το 2014 και ο οποίος ουδέποτε επιτεύχθηκε.
Για το 2015 η τρόικα είχε τοποθετήσει τον πήχη στα 2,22 δισ. ευρώ και στα 3,35 δισ. ευρώ το 2016.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης