Τελευταία Νέα
Οικονομία

Τον Μάιο οι μειώσεις των τιμολογίων φυσικού αερίου στους καταναλωτές για το χατίρι της ΔΕΠΑ

Τον Μάιο οι μειώσεις των τιμολογίων φυσικού αερίου στους καταναλωτές για το χατίρι της ΔΕΠΑ
Νέα προγράμματα χρηματοδότησης για αυτόνομη θέρμανση από την ΕΠΑ Αττικής
Στο κυνήγι νέας πελατείας επιδίδεται η Εταιρεία Παροχής Αερίου Αττικής Α.Ε ( ΕΠΑ) με νέα προγράμματα χρηματοδότησης που σκοπό έχουν την προσέκλυση νέων συνδέσεων το 2015.
Υψηλό ενδιαφέρον εκδηλώθηκε για αυτόνομη θέρμανση σε ποσοστό 90% το 2014.
Οι νέες συνδέσεις ανήλθαν σε 6271 το 2014 από 4452 το 2013.
Το εντυπωσιακό είναι ότι η τελική τιμή του φυσικού αερίου τιμολογήθηκε έως 29% πιο χαμηλά σε σχέση με το κόστος αγοράς πετρελαίου θέρμανσης αλλά αυτό όμως δεν βοήθησε στην περαιτέρω αύξηση των νέων συνδέσεων.
Ο κ. Χρήστος Μπαλάσκας γενικός διευθυντής της ΕΠΑ Αττικής ανακοίνωσε ότι υπάρχει κονδύλι ύψους 10 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ για την εγκατάσταση αυτόνομης θέρμανσης. Και η υλοποίηση του προγράμματος θα εισέλθει σε εφαρμογή με υπουργικές αποφάσεις οι οποίες περιμένουν την τελευταία υπογραφή του υπουργού Οικονομικών κ. Γιάννη Βαρουφάκη.
Η ΕΠΑ Αττικής είναι ο μοναδικός προμηθευτής στην περιοχή του Λεκανοπεδίου και πρόκειται στην ουσία για μία κρατική επιχείρηση αφού ο βασικός μέτοχος είναι η ΔΕΠΑ με ποσοστό 51%.
Έτσι ο καταναλωτής της ΕΠΑ Αττικής αγοράζει φυσικό αέριο από ένα και μοναδικό πωλητή που είναι η ΔΕΠΑ, η οποία στη συνέχεια διαμορφώνει τιμές ως προμηθευτής προς τις θυγατρικές της.
Πρόκειται για κρατικό μονοπώλιο που καθιστά τη ΔΕΠΑ το ρυθμιστή της αγοράς φυσικού αερίου στη χώρα μας. Η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά είχε προετοιμάσει νομοσχέδιο για την απελευθέρωση της αγοράς αλλά ανακόπηκε η πρωτοβουλία , η οποία να σημειωθεί ήταν Μνημονιακή υποχρέωση , λόγω των εθνικών εκλογών.
Ο νέος πολιτικός προϊστάμενος της ΔΕΠΑ κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης προανήγγειλε ότι θα προχωρήσει σε μείωση των τιμών φυσικού αερίου ενώ δεν έχει δώσει το στίγμα των προθέσεων του για την απελευθέρωση της αγοράς.
Οι χρήστες φυσικού αερίου της ΕΠΑ Αττικής πληρώνουν σε τιμές χαμηλότερες σε σύγκριση με τη Σουηδία , την Πορτογαλία, τη Δανία , την Ιταλία και την Ισπανία.
Ωστόσο ο κύριος Μπαλάσκας δεν έδωσε στοιχεία κόστους με βάση τα εισοδήματα των χρηστών των αντίστοιχων κρατών.
To www. bankingnews.gr έθεσε το ερώτημα αν πρόκειται να εφαρμόσει κοινωνικό τιμολόγιο στα πρότυπα της ΔΕΗ.
Ο κ. Μπαλάσκας ανάφερε ότι η το θέμα βρίσκεται σε συζήτηση με το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, των Εταιρειών Παροχής Αερίου και τη ΡΑΕ .
Να σημειωθεί ότι η κρατική επιχείρηση και εισηγμένη εταιρεία στο Χρηματιστήριο Αθηνών όπως είναι η ΔΕΗ παρέχει κοινωνικό τιμολόγιο στους καταναλωτές με χρεώσεις χαμηλότερες έως 40% στις ευπαθείς ομάδες.
Αναφορικά με την πτώση των τιμών του πετρελαίου που λαμβάνεται ως δείκτης αναφοράς για την τιμολόγηση του φυσικού αερίου.
Η υποχώρηση των τιμών του «μαύρου χρυσού» το φετινό χειμώνα θα περάσουν το Μάιο στα τιμολόγια ων χρηστών φυσικού αερίου με βάση την πολιτική της ΔΕΠΑ.
Ο ρυθμιστής που είναι η ΔΕΠΑ πληρώνεται σε υψηλές τιμές τη στιγμή της ζήτησης ενώ οι μειώσεις περνούν όταν οι θερμοκρασίες στη χώρα μας έχουν σκαρφαλώσει τους 30 βαθμούς.
Στη διεθνή αγορά η τιμή του πετρελαίου ήταν στα 85 δολάρια το βαρέλι στις αρχές Οκτωβρίου και σήμερα η τιμή του κυμαίνεται κοντά στα 43 δολάρια , σημειώνοντας πτώση 49%.
Συνολικά η ΕΠΑ Αττικής κινείται σε μια εν δυνάμει αγορά 800.000 κατοικιών εκ των οποίων οι 310.000 έχουν γίνει πελάτες της.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης