Τελευταία Νέα
Οικονομία

Για 1 ευρώ αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ το μήνα, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης έγινε έξαλλος

Για 1 ευρώ αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ το μήνα, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης έγινε έξαλλος
Η αύξηση κατά 1 ευρώ σε μηνιαία βάση στα τιμολόγια της ΔΕΗ σήμανε συναγερμό στην πολιτική ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου
«Πνέει τα μένεα» ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης κ Παναγιώτης Λαφαζάνης κατά της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας η οποία προχώρησε στην αύξηση του κόστους του Ειδικού Τέλους Μείωσης Εκπομπών Αερίων - Ρύπων.
Η αύξηση κατά 1 ευρώ σε μηνιαία βάση στα τιμολόγια της ΔΕΗ και στα 4 ευρώ το τετράμηνο σήμαναν συναγερμό στην πολιτική ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου.
Το σχετικά χαμηλό τίμημα όμως δεν λειτούργησε στην περίπτωση του υπουργού κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη , ο οποίος χθες στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, ξεκαθάρισε ότι εάν δεν ακυρωθεί από την ίδια την Ανεξάρτητη Αρχή με νέα απόφαση της , άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να λάβει τις απαραίτητες ενέργειες που θα ακυρώνουν την αύξηση των τιμολογίων.
Κύκλοι της αγοράς ανέφεραν ότι το θέμα μπορεί να τακτοποιηθεί με νομοθετική ρύθμιση ενώ για την απόφαση ης ΡΑΕ έλεγαν ότι η προβλέπονταν με παλαιότερη νομοθεσία.
Το τελικό κόστος του Ειδικού Τέλους Μείωσης Εκπομπών Αερίων.
· Στην υψηλή τάση, από 2,23 σε 2,94 ευρώ ανά μεγαβατώρα (αύξηση 31,8 %).
· Στη μέση τάση με κατανάλωση πάνω από 13 γιγαβατώρες ετησίως, από 2,31 σε 3,04 ευρώ ανά μεγαβατώρα (αύξηση 31,6 %).
· Στη μέση τάση με κατανάλωση κάτω από 13 γιγαβατώρες ετησίως, από 12,77 σε 12,3 ευρώ ανά μεγαβατώρα (μείωση 3,6 %).
· Στο αγροτικό τιμολόγιο χαμηλής τάσης ,από 11,39 σε 12,94 ευρώ ανά μεγαβατώρα (αύξηση 13,6 %).
· Στο οικιακό τιμολόγιο, από 26,3 σε 27,46 ευρώ ανά μεγαβατώρα (αύξηση 4,4 %).
· Στα υπόλοιπα τιμολόγια χαμηλής τάσης (περιλαμβάνονται καταστήματα, γραφεία κλπ), από 30,89 σε 31,3 ευρώ ανά μεγαβατώρα (αύξηση 1,3 %).
Ο λογαριασμός της ΔΕΗ όμως λειτουργεί ως «κουμπαράς» καθώς μέσα πέφτουν χρήματα για οκτώ διαφορετικούς αποδέκτες – δικαιούχους. Όταν ο καταναλωτής πληρώνει το σύνολο τους λογαριασμού της ΔΕΗ , θα πρέπει να γνωρίζει ότι σε ποσοστό από 35% έως 40% των χρημάτων , πάνε προς τρίτους και το 60% με 65% αντιστοιχεί στην πραγματική κατανάλωση του ρεύματος.
Σε ένα εκκαθαριστικό λογαριασμό της ΔΕΗ με συνολικό ποσό πληρωμής 581,32 ευρώ τα 354,48 ευρώ είναι η αξία της ηλεκτρικής κατανάλωσης των 2.499 kwh .
Ποιες είναι οι επιπλέον χρεώσεις στους λογαριασμούς της ΔΕΗ.
• Η Χρέωση Χρήσης του Συστήματος Μεταφοράς, την οποία όμως υποχρεωτικά πληρώνουν και οι καταναλωτές της υπόλοιπης Ε.Ε., για την κάλυψη δαπανών για τη συντήρηση, τη λειτουργία και την ανάπτυξη του δικτύου.
• Η Χρέωση Χρήσης του Συστήματος Διανομής. Πρόκειται για ποσό που πηγαίνει για την κάλυψη των δαπανών χρήσης, συντήρησης, λειτουργίας και ανάπτυξης του δικτύου μέσης και χαμηλής τάσης ρεύματος.
• Τις Yπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας.
• Το ΕΤΜΕΑΡ -Ειδικό Τιμολόγιο Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων.
Το άθροισμα των ΥΚΩ και ΕΤΜΕΑΡ αντιστοιχούν ακόμη και στο 11% με 17% της συνολικής αξίας ενός λογαριασμού. οι προανα­φε­ρόμενες χρεώσεις υπολογίζονται με βάση μιας μοναδιαίας χρέωσης που πολλαπλασιάζεται με τις κιλοβατώρες κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας. Βέβαια, στις χρεώσεις του συστήματος μεταφοράς και δικτύου μπαίνουν στους υπολογισμούς και άλλοι συντελεστές, όπως η συμφωνημένη ισχύς, μοναδιαία πάγια χρέωση κ.λπ.

Φόροι και τέλη
Αντιστοιχούν κατά μέσο όρο στο 35% του συνολικού ποσού που πληρώνει ο καταναλωτής μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ και πρόκειται για:
• Το Ειδικό Τέλος 5 επί τοις χιλίοις.
• Ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης, ο οποίος εφαρμόστηκε με νομοθετική ρύθμιση το 2010 σε όλους τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος. .
• Ο ΦΠΑ 13%. Είναι ο Φόρος Προστιθέμενης Αξίας που επιβαρύνει το τελικό ποσό των λογαριασμών από 9% που ήταν μέχρι πρότινος.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης