Τελευταία Νέα
Οικονομία

Διευκρινίσεις Λαπαβίτσα για τη δραχμή: «Με δεσμεύει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ – Υλοποίηση εντός του ευρώ»

Διευκρινίσεις Λαπαβίτσα για τη δραχμή: «Με δεσμεύει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ – Υλοποίηση εντός του ευρώ»
Νέες διευκρινίσεις Λαπαβίτσα για τις δηλώσεις περί επιστροφής στη δραχμή
Σε διευκρινίσεις σχετικά με τις δηλώσεις στην Bild, περί επιστροφής στη δραχμή, έδωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Λαπαβίτσας.
Όπως τόνισε, δεσμεύεται από το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο προβλέπει υλοποίηση των δεσμεύσεων εντός του ευρώ, ωστόσο ως οικονομολόγος εξετάζει όλες τις εκδοχές.
«Δήλωσα ότι αν χρειαστεί να φύγει η Ελλάδα από το ευρώ μπορεί να γίνει με αναίμακτο, συναινετικό και ομαλό τρόπο.
Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια τεράστια πίεση εχθρική, που τη νιώθουμε σε όλα τα επίπεδα, ρευστότητας, χρηματοδότησης. Πρέπει ως χώρα επιτέλους να κάνουμε μια ψύχραιμη συζήτηση για όλα τα ενδεχόμενα», τόνισε μιλώντας στο Mega.
«Πρέπει να υλοποιήσουμε το πρόγραμμά μας μέσα στο πλαίσιο του ευρώ, όπως έχει πει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Στο μέτρο που αυτό αποδεικνύεται δύσκολο, στο μέτρο που έχουμε αντιπαλότητες, στο μέτρο που έχουμε πιέσεις απ΄έξω οφείλουμε να κάνουμε δημόσια συζήτηση για όλα τα ενδεχόμενα», σημείωσε ο οικονομολόγος του ΣΥΡΙΖΑ.

Η συνέντευξη στην Bild
Η Ελλάδα πρέπει να αποχωρήσει ομαλά από το ευρώ, επιμένει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Λαπαβίτσας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα Bild.
O οικονομολόγος του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζει την ευρωζώνη «ιστορικό λάθος», το οποίο συνδέεται με την πολιτική που εφαρμόζει η Γερμανία στους μισθούς.
«Η λογική λέει ότι η Ελλάδα πρέπει να αποχωρήσει από το ευρώ, μετά από πένττε χρόνιας βασανιστηρίων», υποστηρίζει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, εμμένοντας στην άποψή του, παρά το γεγονός ότι ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης έχει χαρακτηρίσει καταστροφή την επιστροφή στο εθνικό νόμισμα.
Ερωτώμενος πως θα επιτευχθεί μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ, ο Κ. Λαπαβίτσας απαντά ότι καταρχήν πρέπει να μπει τέλος στην πολιτικής της λιτότητας, η οποία απέτυχε.
Όπως εξηγεί, το Grexit πρέπει να γίνει σε συνεννόηση με την Ευρώπη και συντεταγμένη, προκειμένου να αποφευχθεί η αναταραχή.
«Προϋπόθεση της εξόδου αποτελεί το πλήρες κούρεμα.
Έτσι, η έξοδος θα γίνει μεθοδικά.
Η ΕΚΤ πρέπει να στηρίξει τη συναλλαγματική ισοτιμία και τις ελληνικές τράπεζες.
Το κόστος θα είναι αμελητέο.
Η Ελλάδα μπορεί να βγει από το ευρώ και να εξακολουθεί -αναγκαστικά- να παραμένει μέλος της ΕΕ.
Φυσικά θα υπάρξει μια περίοδος προσαρμογής, μια φάση με δύο νομίσματα το τοπικό, αλλά σταδιακά το νέο νόμισμα μπορεί να κυριαρχήσει», εξηγεί ο Κώστας Λαπαβίτσας.
Ο Κώστας Λαπαβίτσας εκτιμά ότι αν υπάρξει συντεταγμένη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ, η ελληνική οικονομία θα ανακάμψει σε μερικούς μήνες.
Σύντομα θα υπάρξει ισχυρή ζήτηση και αύξηση της παραγωγής.
Οι τιμές αναμένεται να υποχωρήσουν 15-20%.
Ερωτώμενος από τον δημοσιογράφο της Bild εάν ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης κάνει καλή δουλειά, ο Κ. Λαπαβίτσας απάντησε:
«Γνωρίζω τον Γιάνη πολύ καιρό.
Σκέφτομαι διαφορετικά και αντιπροσωπεύω μια διαφορετική πολιτική οπτική.
Ωστόσο και οι δύο ασκούμε κριτική στην καθεστηκυία οικονομική πολιτική.
Ο Γ. Βαρουφάκης βρίσκεται σε δύσκολη κατάσταση, κάθεται σε ηλεκτρική καρέκλα.
Προσπάθησε να αλλάξει την πολιτική προς όφελος του ελληνικού λαού και παράλληλα να αντιμετωπίσει τα προβλήματα εντός της ευρωζώνης, ωστόσο είναι αδύνατον να αλλάξει κανείς την πορεία της νομισματικής ένωσης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης