Τελευταία Νέα
Οικονομία

ΔΝΤ προς Α. Τσίπρα: Επισπεύστε τις συζητήσεις με την Ευρώπη για να ξεκινήσουν τα έργα

ΔΝΤ προς Α. Τσίπρα: Επισπεύστε τις συζητήσεις με την Ευρώπη για να ξεκινήσουν τα έργα
Η Cristine Lagarde «παίρνει ένα ρίσκο» αποδεχόμενη ως δοκιμή το «Brussels Group» ή το “Caravel Group
H διπλωματική τακτική με την οποία γίνονται οι συζητήσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των εταίρων της στις Βρυξέλλες δεν θα οδηγήσει πουθενά, υποστηρίζουν αξιωματούχοι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).
Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Έθνους της Κυριακής», οι αξιωματούχοι του ΔΝΤ υποστήριξαν πως «πέραν του ότι είναι μία διαδικασία εκτός των αρχών και των όρων του Οργανισμού, προκαλεί μεγάλες καθυστερήσεις με αποτέλεσμα να πλήττεται η ελληνική οικονομία ενώ και τα κλιμάκια δυσκολεύονται να κάνουν τη δουλειά τους, όπως αυτά πιστεύουν και έχουν εκπαιδευθεί».
Η Cristine Lagarde «παίρνει ένα ρίσκο» αποδεχόμενη ως δοκιμή το «Brussels Group» ή το “Caravel Group”, αναφέρει η εφημερίδα υπογραμμίζοντας πως με τον τρόπο αυτό θέλει να δώσει μια ευκαιρία για να λειτουργήσει τελικά το νέο πρότυπο διαπραγματεύσεων.
Εάν όμως διαπιστωθεί ότι δεν λειτουργεί, δεν θα διστάσει να κηρύξει λήξη.
Μέχρι της στιγμής χαρακτηρίζεται τουλάχιστον δυσλειτουργικό και από την πρώτη μέρα υποστηρίζουν ότι έχει αποτύχει.
Παρά την περί του αντιθέτου διαρροή από το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών, στις Βρυξέλλες δεν έγινε συζήτηση για την ουσία του ελληνικού προβλήματος. Σύμφωνα με μία πηγή, πέρασαν επτά τόσες ώρες να συζητούν μόνο για τη διαδικασία και αφού στο μεταξύ απαιτούνταν μεγάλες παύσεις για να επικοινωνούν οι άπειροι συνεργάτες του κ. Βαρουφάκη μαζί του, που βρισκόταν στο Παρίσι, και με άλλους αξιωματούχους στην Αθήνα.
Η απουσία συντονισμού, αλλά κυρίως η μη γνώση των διαδικασιών και η ερασιτεχνική αντιμετώπιση των πραγμάτων, ανησυχεί τους δανειστές. Εδώ και καιρό έχουν αντιληφθεί ότι το βασικό πρόβλημα δεν είναι μόνο η δυσκολία να συμφωνήσουν η Αθήνα, οι εταίροι δανειστές και το ΔΝΤ, αλλά σε αυτό που πραγματικά πάσχει η Αθήνα είναι η εφαρμογή των συμφωνηθέντων. Μία πηγή είπε στο «ΕτΚ» ότι ως απάντηση στη δήλωση του πρωθυπουργού «όχι άλλη λιτότητα, λιτότητα, λιτότητα», το ΔΝΤ θα μπορούσε να απαντήσει «τότε (επιλέξτε) εφαρμογή, εφαρμογή, εφαρμογή».
Η πηγή πιστεύει ότι σύντομα θα αποδειχθεί πως το νέο σύστημα που προσπαθεί να εγκαθιδρύσει ο κ. Βαρουφάκης για εσωτερικούς πολιτικούς λόγους θα οδηγηθεί σε αδιέξοδο και σταδιακά θα επιστρέψουν στην παλιά δοκιμασμένη πρακτική των επί τόπου επιθεωρήσεων, στο πρότυπο των προηγούμενων, που ξεκίνησαν το καλοκαίρι του 2010 και συνεχίστηκαν μέχρι πέρυσι.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «ΕτΚ», οι δανειστές ξεκίνησαν να κάνουν ασκήσεις επί χάρτου αναφορικά με το χρέος και την επιπρόσθετη χρηματοδότηση που θα απαιτηθεί. Πιστεύεται ότι στο σημείο που έχουν φτάσει τα πράγματα απαιτείται ένα τρίτο Μνημόνιο, το οποίο έχει ήδη απορρίψει η Αθήνα, αλλά συζητούν σοβαρά οι δανειστές της.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης