Τελευταία Νέα
Οικονομία

Στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής και η «λοταρία» - Πως θα «κληρώνουν» οι αποδείξεις από τις συναλλαγές

Στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής και η «λοταρία» - Πως θα «κληρώνουν» οι αποδείξεις από τις συναλλαγές
Μεγάλα δώρα για τους τυχερούς
Σε «λοταρία» θα μπαίνουν οι αποδείξεις που λαμβάνουν οι καταναλωτές από την αγορά αγαθών και υπηρεσιών, στο πλαίσιο των κινήτρων που σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να ενισχυθεί το μέτωπο κατά της φοροδιαφυγής.
Το σχέδιο της «τυχερής απόδειξης» που βρίσκεται στα συρτάρια του υπουργείου από προηγούμενες κυβερνήσεις, φαίνεται να λαμβάνει πλέον «σάρκα και οστά», εμπλουτίζοντας τον κατάλογο των μεταρρυθμίσεων- μέτρων στα οποία προτίθεται να προχωρήσει η κυβέρνηση.
Πρόκειται για ένα ακόμα κίνητρο, ώστε οι πολίτες να ζητούν αποδείξεις για όλες τις συναλλαγές τους, και να επιβραβεύονται γι αυτό με δώρα.
Το μοντέλο της «λοταρίας» εφαρμόζεται ήδη σε Πορτογαλία, Σλοβακία και Μάλτα, με σημαντικά εισπρακτικά αποτελέσματα (η Πορτογαλία για παράδειγμα υποστηρίζει ότι ενισχύθηκαν τα έσοδά της κατά περίπου 1,5 δισ. ευρώ).
Σύμφωνα με τις «ιδέες» που βρίσκονται ήδη στο τραπέζι, κάθε μήνα θα κληρώνονται δώρα μεγάλης αξίας, με στόχο τον περιορισμό της φοροδιαφυγής μέσω της μη έκδοσης αποδείξεων.
Με βάση πρόχειρους υπολογισμούς που έχουν γίνει, το μέτρο θα μπορούσε να εφαρμοστεί άμεσα και να αποδώσει έως και 500 εκατ. ευρώ ετησίως, στα κρατικά ταμεία.

Η διαδικασία
Το σχέδιο προβλέπει ότι κάθε φορολογούμενος θα αποστέλλει στο υπουργείο Οικονομικών μέσω του κινητού τηλεφώνου του, με μήνυμα sms ή μέσω μιας ηλεκτρονικής εφαρμογής στο Taxisnet τον αριθμό κάθε απόδειξης που έχει συλλέξει. Έτσι θα μπορεί να μετέχει σε κληρώσεις χρηματικών ποσών. Ο αριθμός της κάθε απόδειξης, τον οποίο θα αποστέλλει ο φορολογούμενος, θα μετέχει στην κλήρωση ως «λαχνός».
Οι κληρώσεις θα γίνονται κάθε μήνα και ο αριθμός των τυχερών θα είναι τουλάχιστον 4ψήφιος, με κέρδη τα οποία σε πρώτη φάση θα φθάνουν έως και τα 1.000 ευρώ.
Ωστόσο, δεν αποκλείεται να καθιερωθούν και μεγαλύτερα έπαθλα, έως και 10.000, για περιορισμένο αριθμό υπερτυχερών. Δεν αποκλείεται δε, και η καθιέρωση και μιας μεγάλης κλήρωσης στο τέλος της χρονιάς (πχ με βάση τον τυχερό αριθμό του Πρωτοχρονιάτικου Λαχείου).
Με βάση το σκεπτικό που αναπτύσσουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, για έναν καταναλωτή το ενδεχόμενο να κερδίσει 10.000 ευρώ είναι σημαντικό κίνητρο, ενώ η δαπάνη για τον προϋπολογισμό είναι περιορισμένη μπροστά στο όφελος που θα προκύψει από τη συλλογή περισσότερων αποδείξεων για τη συμμετοχή στις κληρώσεις με όσο το δυνατό πιο πολλούς «λαχνούς» και να αυξάνονται για τους φορολογούμενους οι πιθανότητες να κερδίσουν κάποιο δώρο ή κάποιο ποσό.
Υπάρχουν όμως και τα τεχνικά προβλήματα. Ένα από αυτά αφορά στο ενδεχόμενο, πολλοί φορολογούμενοι να ζητούν δύο, τρεις ή και περισσότερες μικρότερες αποδείξεις για μικροποσά, αντί μιας μεγάλης αξίας, που θα έπαιρνε κανονικά για το σύνολο κάθε συναλλαγής, προκειμένου να αυξήσει τον αριθμό των «λαχνών» του που θα μπορούν να συμμετέχουν σε μια κλήρωση.
Ταυτόχρονα με τη «λοταρία», εξετάζεται να δοθούν κίνητρα για μεγαλύτερη χρήση των χρεωστικών ή πιστωτικών ή της κάρτας των αποδείξεων.

(πρώτη ενημέρωση 10 Μαρτίου 2015, 07:06)

M. X.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης