Τελευταία Νέα
Οικονομία

Βρυξέλλες: Οι προτάσεις Βαρουφάκη δεν αφορούν την εκταμίευση της δόσης

Βρυξέλλες: Οι προτάσεις Βαρουφάκη δεν αφορούν την εκταμίευση της δόσης
"H απόλυτη προτεραιότητα είναι να υπάρχει μια συμφωνία με τους θεσμούς"
Κάθετα αντίθετος στη σύνδεση των ελληνικών προτάσεων με την εκταμίευση της δόσεις εμφανίστηκε ανώτερος αξιωματούχος των Βρυξελλών, ενόψει της συνεδρίασης του Eurogroup της Δευτέρας.
Ειδικότερα, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος εξήγησε πως οι σημερινές προτάσεις του Γ. Βαρουφάκη, οι οποίες απεστάλησαν με τη μορφή γράμματος στον J. Dijsselbloem, δεν σχετίζονται με την εκταμίευση της δόσης.
«Υπάρχει ξεκάθαρη συμφωνία στο Eurogroup ότι οι θεσμοί θα αξιολογούσαν το ελληνικό πρόγραμμα και απ’ αυτό δεν πρόκειται να υπαναχωρήσουμε, θα δείξουμε όμως ευελιξία για το που θα μπορούσαν να συναντηθούν.
Δείξαμε μεγάλη ικανότητα προσαρμογής για να επιτρέψουμε στη νέα ελληνική κυβέρνηση να ολοκληρώσει τον έλεγχο.
Είναι λογικό ότι αυτή η κυβέρνηση είναι πολύ καινούργια και υπάρχει μόνο ένας υπουργός με κυβερνητική εμπειρία, αλλά και αυτός μετείχε σε διοικητικό συμβούλιο ξανά πριν από 20 χρόνια» εξήγησε χαρακτηριστικά, μιλώντας στον δημοσιογράφο της Real News, Θάνο Αθανασίου.
Παράλληλα, επανέλαβε πως τον Απρίλιο πρέπει να υπάρχει πλήρης εικόνα για τα δημοσιονομικά δεδομένα και γι’ αυτό έχουμε τρεις εβδομάδες.
«Αναμένουμε την επικαιροποίηση από τις ελληνικές αρχές και τους θεσμούς του πόσο έχουν προχωρήσει οι τεχνικές προετοιμασίες για την επανεκκίνηση των συνομιλιών και ολοκλήρωση της 5ης αξιολόγησης.
Αναμένουμε λεπτομέρειες σε σχέση με τις μεταρρυθμίσεις που πρότεινε η ελληνική πλευρά τις προηγούμενες μέρες, ενώ στο ενδιάμεσο ο Έλληνας υπουργός οικονομικών απέστειλε στον πρόεδρο του eurogroup μια επιστολή περιγράφοντας ορισμένες από αυτές» συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τον Έλληνα δημοσιογράφο, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος επισήμανε εν συνεχεία πως «διαβάζω πως το πακέτο των 6 προτάσεων συζητήθηκε στο EWG - δεν διαβάσαμε τίποτα γιατί δεν μας έστειλαν τίποτα, ο υπουργός το έστειλε στον πρόεδρο Dijsselbloem και φαντάζομαι ότι θα θέλει να το συζητήσει εκεί, αλλιώς δεν θα το έστελνε».
«Όμως πρέπει να γίνουν σεβαστές μια σειρά από προδιαγραφές μεταξύ άλλων ότι οι τρεις θεσμοί πρέπει να συμφωνήσουν σε όλα τα μέτρα αφού τα δουν ενδελεχώς.
Πρέπει να υπάρξει μια συμφωνία, παλιά τη λέγαμε staff level agreement, μετά να συμφωνηθούν prior actions, υλοποίηση αυτών και μετά εκταμίευση της όποιας δόσης.
Αν όλα πάνε καλά, τότε θα μπορούσαμε να προχωρήσουμε σε τμηματική καταβολή και τμηματική ολοκλήρωση των prior actions, όμως η απόλυτη προτεραιότητα είναι να υπάρχει μια συμφωνία με τους θεσμούς» κατέληξε ο αξιωματούχος.

Οι προτάσεις Βαρουφάκη
Νέα επιστολή με κατάλογο μεταρρυθμίσεων έστειλε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης στο Eurogroup, ενόψει της προσεχούς συνεδρίασης τη Δευτέρα.
Η κυβέρνηση βρίσκεται υπό ασφυκτική πίεση να παρουσιάσει συγκεκριμένα και κοστολογημένα μέτρα μεταρρυθμίσεων.
Τα επτά σημεία των μεταρρυθμίσεων που περιλαμβάνονται στη νέα επιστολή Βαρουφάκη:
1. Ενεργοποίηση του Δημοσιονομικού Συμβουλίου με στόχο την επίτευξη εξοικονόμησης πόρων και την επέκταση της αποστολής του.
2. Μεταρρυθμίσεις με στόχο την καλύτερη προετοιμασία του Προϋπολογισμού και αναμόρφωση του Οργανικού Νόμου για τον Προϋπολογισμό
3. Συγκρότηση ευέλικτου σώματος στοχευμένων φορολογικών ελέγχων για την πάταξη της φοροδιαφυγής. Δεν θα έχει μόνιμο χαρακτήρα
4. Βελτιώσεις στη νομοθεσία για την ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών
5. Άμεση ροή δημόσιων εσόδων μέσω της ρύθμισης του πλαισίου αδειοδότησης των ηλεκτρονικών τυχερών παιχνιδιών
6. Μείωση γραφειοκρατίας και βελτίωση επιχειρηματικού κλίματος μέσω της βελτίωσης των παρεχόμενων δημόσιων υπηρεσιών
7. Μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης
Η πορεία των διαπραγματεύσεων θα εξαρτηθεί από τα δείγματα γραφής που θα παρουσιάσει η Αθήνα.
Τα κοστολογημένα μέτρα δηλαδή και τις νέες παρεμβάσεις που θα συμπεριληφθούν στο ελληνικό πρόγραμμα και εν συνεχεία θα κωδικοποιηθούν στο Μεσοπρόθεσμο που θα καταθέσει η κυβέρνηση τον Απρίλιο στις Βρυξέλλες.
Οι Ευρωπαίοι θα ήθελαν στην τελική λίστα που θα παρουσιάσει ο κ. Βαρουφάκης να συμπεριλαμβάνονται δεσμεύσεις για αποκρατικοποιήσεις και αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων.
Και αυτό για να μπορέσει η Αθήνα να ξεπεράσει το οξύ πρόβλημα της χρηματοδοτικής ασφυξίας που αντιμετωπίζει.
Και για να το ξεπεράσει θα πρέπει οι δανειστές να ανάψουν το «πράσινο φως» για την επιστροφή των κερδών ύψους 1,9 δισ. ευρώ που αποκόμισαν οι κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης από τα ελληνικά ομόλογα.
Όμως, όπως όλα δείχνουν, οι Ευρωπαίοι δεν είναι διατεθειμένοι να διευκολύνουν την κυβέρνηση και το πιθανότερο είναι να ολοκληρωθεί η συνεδρίαση χωρίς να ληφθούν αποφάσεις για τη χώρα μας.
Έτσι, θα μείνει ανοιχτό το ενδεχόμενο επανεξέτασης του ελληνικού ζητήματος σε έκτακτο Eurogroup, καθώς η επόμενη τακτική συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης θα πραγματοποιηθεί στις 11 Μαΐου και μέχρι τότε θα μεσολαβήσει μόνο μια άτυπη συνάντηση στις 24 Απριλίου στη Λετονία.
Για την ιστορία και μόνο θα πρέπει να σημειωθεί ότι 16 δισ. ευρώ θα πρέπει να εξασφαλίσει η κυβέρνηση μέχρι τον Ιούνιο για την αποπληρωμή τόκων και λήξεις ομολόγων.
Στις υποχρεώσεις των 6,13 δισ. ευρώ του Μαρτίου εκ των οποίων το 1,53 δισ. στο ΔΝΤ, ακολουθούν αυτές του Απριλίου με 2,85 δισ. ευρώ, του Μαΐου με 3,55 δισ. ευρώ και του τον Ιουνίου με 3,53 δισ. ευρώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης