Τελευταία Νέα
Οικονομία

«Μπλέξιμο» με τις αρμοδιότητες Βαλαβάνη - Σαββαΐδου - Ανάβουν νέες «φωτιές» για την ανεξαρτησία της ΓΓΔΕ

«Μπλέξιμο» με τις αρμοδιότητες Βαλαβάνη - Σαββαΐδου - Ανάβουν νέες «φωτιές» για την ανεξαρτησία της ΓΓΔΕ
Υπάρχει και η νομική διάσταση του θέματος - Οι αρμοδιότητες της ΓΓΔΕ έχουν οριστεί με νόμο και προφανώς δεν μπορεί να αλλάζουν με απλή απόφαση
Σοβαρά προβλήματα στη διαχείριση των κρίσιμων θεμάτων που άπτονται του φοροελεγκτικού μηχανισμού του υπουργείου Οικονομικών, αναμένεται να δημιουργηθούν λόγω της σύγχυσης και της ασάφειας που δημιούργησε η απόφαση του πρωθυπουργού για την κατανομή των αρμοδιοτήτων της αναπληρώτριας υπουργού Νάντιας Βαλαβάνη και της Γενικής Γραμματέως Δημοσίων Εσόδων Αικατερίνης Σαββαΐδου.
Ανεξαρτήτως των μηνυμάτων που έχουν στείλει οι δανειστές στη νέα κυβέρνηση, ζητώντας να περιφρουρηθεί η αυτονομία και η ανεξαρτησία της ΓΓΔΕ, μυρίζει «εμπλοκή» της αναπληρώτριας υπουργού στις αποφάσεις Σαββαΐδου για τον προγραμματισμό των ελέγχων και το προσωπικό.
Ενώ ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάνης Βαρουφάκης έχει διαβεβαιώσει τους εταίρους ότι δεν θα θιγεί η ανεξαρτησία της ΓΓΔΕ, άλλα φαίνεται να προκύπτουν από την απόφαση για το «μοίρασμα» των αρμοδιοτήτων η οποία υπογράφηκε από τον Αλ. Τσίπρα στις 16 Φεβρουαρίου και δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ (αρ. 256) στις 20 του ίδιου μήνα.
Στην κ. Βαλαβάνη ανατέθηκαν ουσιαστικά αρμοδιότητες της κ. Σαββαΐδου, καθώς στην απόφαση απαλείφθηκε η πρόβλεψη που υπήρχε στην προηγούμενη απόφαση για τις αρμοδιότητες Μαυραγάνη (13/11/2014) και η οποία όριζε πως η ανάθεση γίνεται με την «επιφύλαξη της ισχύος των αποφάσεων μεταφοράς αρμοδιοτήτων στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων».
Αντιθέτως, για το ΣΔΟΕ, προβλέπεται ότι η ανάθεση της αρμοδιότητας στην αναπληρώτρια υπουργό γίνεται «με την επιφύλαξη της απόφασης Ανάθεσης Αρμοδιοτήτων στον Υπουργό Επικρατείας Παναγιώτη Νικολούδη».
Υπάρχει και η νομική διάσταση του θέματος. Οι αρμοδιότητες της ΓΓΔΕ έχουν οριστεί με νόμο και προφανώς, δεν μπορεί να αλλάζουν με απλή απόφαση.
Ακόμα το ερώτημα που προκύπτει είναι αν οι αποφάσεις της Σαββαΐδου θα πρέπει να φέρουν και την υπογραφή της υπουργού ή απλώς η κ. Βαλαβάνη θα πρέπει να ενημερώνεται για αυτές.
Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, η «διελκυστίνδα» γίνεται τόσο για το προσωπικό - και ειδικότερα για την στελέχωση των διευθύνσεων - όσο και για άλλα μείζονα ζητήματα όπως ο προγραμματισμός των ελέγχων και η επιβολή των προστίμων.
Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι η αμφισβήτηση της ανεξαρτησίας της ΓΓΔΕ στην περίπτωση της απομάκρυνσης Θεοχάρη, είχε προκαλέσει «σεισμό» στις Βρυξέλλες και διατάραξε τις σχέσεις της προηγούμενης κυβέρνησης με τους δανειστές.

(πρώτη ενημέρωση 4 Μαρτίου 2015, 00:30)

M.X.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης