Τελευταία Νέα
Οικονομία

Το bonus των 6 ευρώ η ΔΕΗ ορθώς το έδωσε στους εργαζομένους - Συνεισφέρει θετικά και σε 642 χιλ οικιακούς καταναλωτές

Το bonus των 6 ευρώ η ΔΕΗ ορθώς το έδωσε στους εργαζομένους - Συνεισφέρει θετικά και σε 642 χιλ οικιακούς καταναλωτές
Οι ψυχροί υπολογισμοί όμως αναδεικνύουν ότι τα 6 ευρώ είναι ψίχουλα προς τα οφέλη που έχει η ΔΕΗ από την πτώση των τιμών πετρελαίου
Με έκπληξη οι μέτοχοι της μειοψηφίας της ΔΕΗ διαβάζουν στα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για τη διανομή ρεύματος στα φτωχά νοικοκυριά, οι οποίες να σημειωθεί είναι στη θετική κατεύθυνση και την ίδια στιγμή διατυπώνονται απορίες για το κόστος και κυρίως ποιος θα το αναλάβει;
Σε μία Α.Ε. αλλά και σε άλλη κατηγορία επιχειρήσεων, δεν μπορεί η πλειοψηφία των μετόχων να λαμβάνει αποφάσεις ως βασικός μέτοχος που στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι το ελληνικό Δημόσιο σε βάρος της μειοψηφίας.
Ωστόσο αναλυτές που παρακολουθούν πολύ στενά την εισηγμένη επιχείρηση στο Χρηματιστήριο Αθηνών εκτιμούν ότι οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης δεν θα επιφέρουν επιπλέον κόστος στην επιχείρηση καθώς το πρόβλημα έχει αντιμετωπιστεί και είναι σε γνώση των μετοχών της ΔΕΗ.
Σήμερα η επιχείρηση έχει στις λίστες 642.000 οικιακούς καταναλωτές οι οποίοι περιλαμβάνονται στις ευπαθείς κοινωνικές και οικονομικά ασθενέστερες ομάδες, με κριτήριο το ετήσιο εισόδημα που διαμορφώνεται κάτω από τα 12.000 ευρώ το χρόνο.
Για τις κατηγορίες αυτές υπάρχει νομοθετική πρόβλεψη για «κούρεμα» των προσαυξήσεων της οφειλής έως 50%.
Την ίδια στιγμή το bankingnews.gr με ερώτημα που απεύθυνε στους υπευθύνους της ΔΕΗ αναφορικά με τις διακοπές ρεύματος σε φτωχά νοικοκυριά;
Μας δόθηκε κατηγορηματική απάντηση ότι δεν γίνονται διακοπές ρεύματος στην κατηγορία των νοικοκυριών που προστατεύονται από τη νομοθεσία.
Μας επισήμαναν ότι το πρόγραμμα διακοπών ρεύματος απαγορεύει δια ροπάλου σε οικογένειες που δεν έχουν εισόδημα και εντάσσονται στα κριτήρια.
Αίσθηση προκάλεσε ο θόρυβος που προκάλεσε η συμφωνία μεταξύ εργαζόμενων και της διοίκησης για την παροχή με τη μορφή κουπονιού που ανέρχεται στα 6 ευρώ το μήνα.
Σε ετήσια βάση υπολογίζεται ότι θα «αγγίζει» τα 30 εκατ. ευρώ.
Η υπερβολή έχει και όρια ανέφεραν οι ειδικοί.
Έλεγαν χαρακτηριστικά ότι πρόκειται για μια επιχείρηση με πωλήσεις 6 δισ ευρώ το χρόνο.
Ορισμένοι όμως αντιμετώπισαν τη συμφωνία ως προάγγελο χαλάρωσης και στο ενδεχόμενο αύξησης του κοστολογίου της επιχείρησης με αποτέλεσμα να ζημιωθούν οι μέτοχοι.
Οι ψυχροί υπολογισμοί όμως αναδεικνύουν ότι τα 6 ευρώ είναι ψίχουλα προς τα οφέλη που έχει η ΔΕΗ από την πτώση των τιμών πετρελαίου που λειτούργησε ως βαλβίδα εκτόνωσης για τους εργαζόμενους της επιχείρησης.
Το ζητούμενο είναι η πτώση του πετρελαίου πως αξιοποιήθηκε από άλλες επιχειρήσεις , τι πήραν ή τι πρόκειται να πάρουν οι εργαζόμενοι;

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης