Τελευταία Νέα
Οικονομία

Π. Σκουρλέτης: Σε δύο δόσεις η επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ

Π. Σκουρλέτης: Σε δύο δόσεις η επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ
Η αλλαγή του νομοθετικού πλαίσιου για τις συλλογικές συμβάσεις, θα τις καταστήσει πιο ισχυρές από τις ατομικές, σημείωσε ο υπουργός Εργασίας
Σε δύο δόσεις θα γίνει η επαναφορά του κατώτατου μισθούν στα 751 ευρώ, τόνισε ο υπουργός Εργασίας, Πάνος Σκουρλέτης, ενώ αναφερόμενος στις συλλογικές συμβάσεις επισήμανε ότι με την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου θα καταστούν πιο ισχυρές από τις ατομικές.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε σε δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό Βήμα, «όταν γίνει -και θα γίνει σύντομα- η αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου που αφορά τις συλλογικές συμβάσεις, αυτές θα είναι πιο ισχυρές από τις ατομικές που υπογράφονται τώρα» και πρόσθεσε ότι πρόκειται για μια σημαντική αλλαγή η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και συμβάσεων, διότι δίνει υπόσταση στις συλλογικές συμβάσεις και το προηγούμενο θεσμικό πλαίσιο τις καθιστούσε ουσιαστικά αδειανό πουκάμισο.
Το νέο καθεστώς δίνει όπλα και φωνή στους εργαζομένους, ανέφερε ο υπουργός Εργασίας, επισημαίνοντας ότι τους δίνει τη δυνατότητα να διαπραγματευτούν «και από εκεί και έπειτα, χωρίς τη λογική της παρέμβασης από την πλευρά του κράτους».
Σημείωσε ακόμη ότι οι ατομικές συμβάσεις δεν θα έχουν ισχύ, «όχι αναδρομικά, γιατί αυτό δεν γίνεται», αλλά «ανάλογα με το τι θα προκύψει από τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, ως ύψος της συλλογικής σύμβασης, αυτό θα συμπαρασύρει το ύψος της αμοιβής που έχει διαμορφωθεί σήμερα με τις ατομικές. Αυτό γινόταν πάντα, δεν γίνεται αλλιώς».
Όσον αφορά την επαναφορά του κατώτατου μισθού τόνισε ότι θα γίνει σε δύο δόσεις αυτή η αύξηση, μια μέσα στο 2015 και εν συνεχεία μία το 2016, προσθέτοντας ότι σύντομα θα ανακοινώσεισυγκεκριμένες ημερομηνίες και νούμερα.
Στο μεσοδιάστημα, ωστόσο, σημείωσε, θα έχει υπάρξει δυνατότητα επαναφοράς των συλλογικών συμβάσεων, οπότε μπορεί να έχει υπάρξει στο μεσοδιάστημα αυτό αύξηση σε κάποιους κλάδους, ανέφερε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης