Τελευταία Νέα
Οικονομία

Ελλάδα: Σταθερή η κατάσταση του μεταποιητικού τομέα – Στις 48,4 μονάδες ο δείκτης PMI τον Φεβρουάριο του 2015

Ελλάδα: Σταθερή η κατάσταση του μεταποιητικού τομέα – Στις 48,4 μονάδες ο δείκτης PMI τον Φεβρουάριο του 2015
Με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων 16 μηνών υποχώρησε η μεταποιητική παραγωγή της χώρας
Στις 48,4 μονάδες βελτιώθηκε οριακά ο μεταποιητικός PMI στην Ελλάδα τον Φεβρουάριο του 2015, από 48,3 μονάδες τον Ιανουάριο του ίδιου έτους.
Αν και ο δείκτης παρέμεινε σχετικά αμετάβλητος, εντούτοις διατηρήθηκε σε επίπεδα υπό των 50 μονάδων, που σηματοδοτούν ανάπτυξη.
Μάλιστα, η παραγωγή και οι νέες παραγγελίες υποχώρησαν με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων 16 μηνών.
Ωστόσο, στον αντίποδα, η απασχόληση στον τομέα αυξήθηκε, ενώ η μείωση των αποθεμάτων αγορών επιβραδύνθηκε.
Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτα στοιχεία, η πολιτική αβεβαιότητα προκάλεσε αναστάτωση επηρεάζοντας αρνητικά τη ζήτηση, ακόμα και σε σχέση με τις πωλήσεις στο εξωτερικό, οι οποίες μειώθηκαν με σταθερό και επιταχυνόμενο ρυθμό λόγω της διστακτικότητας των πελατών.
Ο Phil Smith, οικονομολόγος της Markit, η οποία καταρτίζει την έρευνα του ελληνικού δείκτη PMI είπε: «Ο κύριος δείκτης PMI του μεταποιητικού τομέα παρέμεινε σε πλαίσια συρρίκνωσης, τον Φεβρουάριο, υποδεικνύοντας ότι η ελληνική οικονομία εξακολουθεί να αγωνίζεται κάτω από το βάρος της αβεβαιότητας. Οι εταιρείες παραγωγής ανέφεραν ότι οι πελάτες τόσο από την εγχώρια αγορά όσο και από το εξωτερικό διστάζουν να δεσμευτούν με νέες παραγγελίες, γεγονός που οδηγεί στη μείωση της εισροής νέων εργασιών με επιταχυνόμενο ρυθμό.
Το γεγονός αυτό ασκεί, με τη σειρά του, μεγαλύτερες καθοδικές πιέσεις στις τιμές των παραγωγών, οι οποίες υποχώρησαν στον μεγαλύτερο βαθμό που έχει καταγραφεί σε διάστημα έξι μηνών, συμπιέζοντας περαιτέρω την κερδοφορία. Ως εκ τούτου, αποτέλεσε έκπληξη το γεγονός ότι οι κατασκευαστές ανέφεραν καθαρή αύξηση των επιπέδων απασχόλησης, μολονότι ήταν μέτρια σε γενικές γραμμές».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης