Τελευταία Νέα
Οικονομία

Ψυχρολουσία στην κυβέρνηση για το 1 δισ. που λείπει από τα ταμεία για να πληρωθεί το δάνειο του ΔΝΤ

Ψυχρολουσία στην κυβέρνηση για το 1 δισ. που λείπει από τα ταμεία για να πληρωθεί το δάνειο του ΔΝΤ
Έχουμε μόνο 400 εκατ. από το 1,4 δισ. ευρώ, λένε στο Γενικό Λογιστήριο
Ένα δισεκατομμύριο ευρώ χωρίζει την Αθήνα από την χρεοκοπία τον Μάρτιο…!
Για το ποσό που λείπει από τα κρατικά ταμεία ο λόγος, το οποίο ψάχνει δεξιά και αριστερά η κυβέρνηση για να μπορέσει να ξοφλήσει την τρίτη κατά σειρά δόση του δανείου που οφείλει η χώρα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Το ύψος αυτής της υποχρέωσης φθάνει στα 1,416 δισ. ευρώ ενώ τα λεφτά που έχουν μαζέψει στο Γενικό Λογιστήριο του κράτους δεν ξεπερνούν τα 410 εκατ. ευρώ.
Η κατάσταση θα μπορούσε να ήταν λιγότερο αποπνικτική αν δεν υπήρχε η «τρύπα» του 1 δισ. ευρώ στα φορολογικά έσοδα.
Στο υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη σημάνει συναγερμός με την δημοσιονομική «βόμβα» που απειλεί να τινάξει στον «αέρα» την χώρα.
Εφόσον υπάρξει αποτυχία πληρωμής, δηλαδή η Ελλάδα δεν μπορέσει να εκπληρώσει την συγκεκριμένη συναλλαγή προς το ΔΝΤ, τότε αυτό ισοδυναμεί με πιστωτικό γεγονός.
Με πτώχευση, που θα υποχρεώσει το κράτος να «κατεβάσει ρολά» σε όλες τις πληρωμές του.
Να σημειωθεί ότι ΔΝΤ δεν έχει χάσει ποτέ λεφτά από χώρες που έχει δανείσει παρά μόνο από πολύ φτωχές χώρες, στις οποίες με βάση μια πολιτική απόφαση η διεθνής κοινότητα αποφάσισε να χαρίσει κάποια χρέη.
Άλλωστε, το καταστατικό του Ταμείου, δίνει απόλυτη προτεραιότητα στην επιστροφή των δανείων του από τις χώρες που έχει δανείσει.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα κι αν «κουρευτεί» το χρέος μιας χώρας, το δάνειο του ΔΝΤ προς τη χώρα αυτή, δεν «κουρεύεται».
Κατόπιν τούτων η σειρήνα με τις πληρωμές του Μαρτίου είχε ξεκινήσει να «χτυπά» εδώ και αρκετές μέρες στους επιτελείς της πλατείας Συντάγματος.
Όλα ξεκίνησαν πριν από ένα δεκαπενθήμερο, όταν στο e - mail των συνεργατών του Γιάννη Βαρουφάκη κατέφθασε επιστολή από την τρόικα η οποία προειδοποιούσε το νέο υπουργό Οικονομικών αλλά και την κυβέρνηση ότι «παγώνει» κάθε διαδικασία χρηματοδότησης προς την Αθήνα.
«Αγκάθι» που θα μπορούσε να ξεπεραστεί μόνο με την ολοκλήρωσης της εκκρεμούσας 5ης αξιολόγησης με την οποία θα άναβε και το «πράσινο φως» για την αποδέσμευση των 7,2 δις. ευρώ.
Ακολούθησε το ελληνικό αίτημα προς την ΕΚΤ για την αύξηση των εκδόσεων του «στόκ» εντόκων γραμματίων και εν συνεχεία η διαπραγμάτευση Βαρουφάκη με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς για την απευθείας καταβολή στο ΔΝΤ των κερδών των 1,9 δισ. ευρώ που είχαν οι ευρωπαϊκές τράπεζες από τα ελληνικά ομόλογα.
Η άρνηση των δανειστών να βάλουν τη χώρα από το οικονομικό αδιέξοδο οδήγησε χθες τον Γιάννη Βαρουφάκης να παραδεχθεί δημόσια για τη μείζονα χρηματοδοτική θέση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα.
«Δεν υπάρχει άμεσο ζήτημα ρευστότητας για το Δημόσιο, δηλαδή για την πληρωμή μισθών και συντάξεων, αλλά σίγουρα θα έχουμε πρόβλημα στην αποπληρωμή δόσεων στο ΔΝΤ τώρα και στην ΕΚΤ τον Ιούλιο», είπε ο υπουργός, ενώ για «τρύπα» 11 δισ. ευρώ μέχρι τον Ιούνιο έκανε λόγο ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας.
Στο Γενικό Λογιστήριο έχουν ήδη «σκουπίσει» τα διαθέσιμα λεφτά των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης.
Όμως ούτε η λύση αυτή μπορεί να καλύψει το μέγεθος των υποχρεώσεων του Μαρτίου που περιλαμβάνει:
* Αποπληρωμή προς το ΔΝΤ δανείων ύψους 1,416 δισ. ευρώ στις 6, 13, 16 και 20 Μαρτίου.
* Πληρωμή 79 εκατ. ευρώ στις 3 Μαρτίου για «ακούρευτα» ομόλογα.
* Λήξεις εντόκων γραμματίων 4,6 δισ. ευρώ στις 6, 13 και 20 Μαρτίου.
* Καταβολή 800 εκατ. ευρώ για τόκους.
Ο Απρίλιος είναι ο μήνας με τις μικρότερες χρηματοδοτικές ανάγκες, μόλις 620 εκατ. ευρώ, ενώ ακολουθεί ο Μάιος με πληρωμές 1 δισ. ευρώ.
Μήνες - φωτιά για τον προϋπολογισμό είναι οι καλοκαιρινοί, που συνιστούν ένα πραγματικό «τρίγωνο του διαβόλου»:
Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο ωριμάζουν τίτλοι, οι οποίοι - μαζί με τους τόκους - ανέρχονται σε 2,62, 5,12 και 3,69 δισ. ευρώ αντίστοιχα.

Απάντηση Φλαμπουράρη (ΣΥΡΙΖΑ): Θα ζητήσουμε παράταση από το ΔΝΤ αν δεν συγκεντρώσουμε τα 1,4 δισ. ευρώ

Παράταση από το ΔΝΤ προτίθεται να ζητήσει η κυβέρνηση αν δεν καταφέρει να συγκεντρώσει τα 1,4 δισ. ευρώ, όπως ανέφερε στο Mega ο υπουργός Επικρατείας, Αλέκος Φλαμπουράρης.
«Αν δεν έχουμε μαζέψει το 1,4 δισ και έχουμε μαζέψει 0,8 δισ θα ζητήσουμε παράταση δύο μηνών», ανέφερε ο Αλ. Φλαμπουράρης.
Ο υπουργός Επικρατείας τόνισε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει πιστωτικό γεγονός, καθώς μια τέτοια εξέλιξη δεν συμφέρει κανέναν.
Ο Α. Φλαμπουράρης παραδέχθηκε ότι υπάρχει πρόβλημα ρευστότητας, το οποίο ωστόσο θα αντιμετωπιστεί.
Όσον αφορά τον ΦΠΑ, ο Αλ. Φλαμπουράρης εκτίμησε ότι δεν θα αυξηθεί, καθώς ακόμη και αν αυξανόταν δεν θα έφερνε έσοδα.
Σχετικά με τα μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, η υλοποίησή τους ξεκινά από σήμερα και μέχρι τα τέλη του 2015 θα έχει καταβληθεί η 13η σύνταξη.
Για το αν η συμφωνία θα περάσει από τη Βουλή, ο Α. Φλαμπουράρης απάντησε ότι αυτό δεν έχει αποφασιστεί ακόμη, ωστόσο η δική του γνώμη, όπως είπε, είναι ότι πρέπει να έρθει στο Κοινοβούλιο, ενώ υποστήριξε ότι όσοι διαφώνησαν στην χθεσινή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας  ότι δεν είχαν και αρνητική ψήφο στη Βουλή ή "και να υπήρχαν θα ήταν 3-4".

(πρώτη ενημέρωση 16 Φεβρουαρίου 2015, 00:11)

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης