Τελευταία Νέα
Οικονομία

Νομική προστασία κατά των πλειστηριασμών για το 2015 θα αποκτήσουν οι δανειολήπτες

Νομική προστασία κατά των πλειστηριασμών για το 2015 θα αποκτήσουν οι δανειολήπτες
Κλείνει ο κύκλος της αβεβαιότητας και των απειλών έναντι των δανειοληπτών που βρίσκονται σε δεινή οικονομική θέση
Νόμος του κράτους θα είναι τουλάχιστο σε δέκα ημέρες η απαγόρευση των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας μετά την συμφωνία που πέτυχε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης στο τελευταίο κρίσιμο Eurogroup.
Την ικανοποίηση τους διατυπώνουν για την εξέλιξη οι καταναλωτικές οργανώσεις.
Υποστηρίζουν ότι κλείνει ο κύκλος της αβεβαιότητας και των απειλών έναντι των δανειοληπτών που βρίσκονται σε δεινή οικονομική θέση.
Μικρές νομικές – φραστικές βελτιώσεις χρειάζεται η πρόταση νόμου για να κλείσει και την τελευταία …χαραμάδα ανασφάλειας.
Η κα Παναγιώτα Καλαποθαράκου ,γενική διευθύντρια της ΕΚΠΟΙΖΩ υποστηρίζει ότι η νομοθετική διάταξη χρειάζεται μια προσθήκη με τη διατύπωση ως μοναδική κατοικία διότι σε περίπτωση που ο δανειολήπτης νοικιάζει την κύρια κατοικία, ο δανειολήπτης δεν καλύπτεται νομικά. Επίσης να διαγραφεί η επιβάρυνση που προβλέπει επιτόκιο υπερημερίας 2,5%.
Τα κριτήρια που έβαλε ο αρμόδιος υπουργός κ. Γιώργος Σταθάκης καλύπτουν το σύνολο των δανειοληπτών με αποτέλεσμα να κερδίζουν στη πράξη 10 μήνες προστασίας αφού τους δύο πρώτους μήνες δεν υπήρχε νομοθετική ρύθμιση.
Ένα ζευγάρι με εισόδημα 70.000 ευρώ το χρόνο , με περιουσιακή κατάσταση που αποτιμάται σε 770.00 ευρώ και την ίδια στιγμή διαθέτει καταθέσεις ύψους 70.000 ευρώ, προστατεύεται από τον πλειστηριασμό της πρώτης κατοικίας.
Ωστόσο προβλέπεται για το ζευγάρι δανειοληπτών να καταβάλλει το 20% των εισοδημάτων τους για την αποπληρωμή της οφειλής.
Ο δανειολήπτης με εισόδημα έως 35.000 ευρώ τον χρόνο θα καταβάλει το 10% των εσόδων του για την αποπληρωμή του δανείου. Οι άνεργοι αλλά και οι δανειολήπτες με χαμηλά εισοδήματα που φθάνουν στο όριο της φτώχειας δεν θα υποχρεούνται να καταβάλλουν χρήματα για την αποπληρωμή του δανείου.
Η προστασία κατά των πλειστηριασμών περιλαμβάνει και την αξία του ακινήτου η οποία δεν πρέπει να ξεπερνά τις 3000.000 ευρώ.
Το κρίσιμο θέμα των υπερχρεωμένων νοικοκυριών θα λυθεί όταν η κυβέρνηση φέρει με τη μορφή νόμου τη ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων.
Η κα Καλαποθαράκου θεωρεί ότι η αντιμετώπιση του προβλήματος θα λήξει όταν συσταθεί ο νέος φορέας , ο οποίος να σημειωθεί αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιούνιο του 2015.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η απαγόρευση των πλειστηριασμών δεν δημιουργεί πίεση στις ίδιες τις τράπεζες που σε άλλη περίπτωση θα χρειάζονταν κεφάλαια για την απόκτηση του ακινήτου που οι ίδιες χρηματοδότησαν. Έμπειρα στελέχη της κτηματαγοράς λένε ότι απαγόρευση των πλειστηριασμών συμβάλει στην συγκράτηση της κατρακύλας των τιμών των ακινήτων.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης