Τελευταία Νέα
Οικονομία

Dijsselbloem (Eurogroup): Πρώτα η υλοποίηση δεσμεύσεων και μετά η συζήτηση για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους

tags :
Dijsselbloem (Eurogroup): Πρώτα η υλοποίηση δεσμεύσεων και μετά η συζήτηση για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους
Το Eurogroup έλαβε εγκαίρως τη λίστα των μεταρρυθμίσεων από την ελληνική κυβέρνηση, η οποία βρίσκεται υπό εξέταση
Το ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους θα εξεταστεί αφού η Ελλάδα τηρήσει τις δεσμεύσεις της και ολοκληρωθεί η πέμπτη αξιολόγηση του προγράμματος, ξεκαθάρισε ο επικεφαλής του Eurogroup, J. Dijsselbloem.
Όπως τόνισε, το Eurogroup παρέλαβε εγκαίρως την ελληνική λίστα με τις μεταρρυθμίσεις. 

Αυτή την ώρα η ελληνική λίστα βρίσκεται υπό εξέταση, ανέφερε ο επικεφαλής του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. 
Ο Dijsselbloem χαρακτήρισε ως ένα πρώτο βήμα τη λίστα με τις μεταρρυθμίσεις, τονίζοντας ότι θα χρειαστεί χρόνος προκειμένου να εξεταστούν οι λεπτομέρειες.
Επίσης σημείωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη τις δεσμεύσεις της για μεταρρυθμίσεις.
Το Eurogroup θα εξετάσει το ενδεχόμενο ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, μόνο αφού η Ελλάδα εκπληρώσει όλες τις δεσμεύσεις και ολοκληρωθεί η πέμπτη αξιολόγηση, τόνισε ο Dijsselbloem.
Όσον αφορά τον κίνδυνο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, τόνισε ότι δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα. 
Η μόνη κυβέρνηση που συνεδρίασε για Grexit ήταν η βρετανική, την ώρα που η Βρετανία δεν είναι καν μέλος της ευρωζώνης, ανέφερε χαρακτηριστικά ο αξιωματούχος της Ευρωζώνης. 
Η εκταμίευση χρημάτων προς την Ελλάδα θα πραγματοποιηθεί αφού ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του προγράμματος διάσωσης, τόνισε ο Dijsselbloem απευθυνόμενος στα μέλη της Επιτροπής Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, ρώτησε τον επικεφαλής του Eurogroup εάν συμμερίζεται την άποψη της Κομισιόν ότι η λίστα των μεταρρυθμίσεων είναι «ενθαρρυντική».
Ο Dijsselbloem απάντησε ότι δεν μπορεί να συμμεριστεί αυτή τη στιγμή την πρώτη καλή εντύπωση της Κομισιόν, καθώς και οι τρεις θεσμοί (Eurogroup, Κομισιόν, ΕΚΤ) πρέπει να συμφωνήσουν.
Οι δημοσιονομικοί στόχοι μπορούν να τροποποιηθούν στο ελληνικό πρόγραμμα, εάν οι οικονομικές συνθήκες το επιτρέπουν, σημείωσε ο αξιωματούχος της Ευρωζώνης.
Το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης δεν απέτυχε, υποστήριξε, καθώς ύστερα από μια παρατεταμένη περίοδο ύφεσης, η ελληνική οικονομία επέστρεψε σε ανάπτυξη το 2014.
Όσον αφορά την προληπτική γραμμή στήριξης (ECCL), την οποία διαπραγματευόταν η προηγούμενη ελληνική κυβέρνηση, ο Dijsselbloem τόνισε ότι είναι πολύ νωρίς να πούμε αν εξακολουθεί να βρίσκεται στο τραπέζι.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης