Τελευταία Νέα
Οικονομία

Eurogroup: Εγκρίθηκε η λίστα Βαρουφάκη - Παρατείνεται το πρόγραμμα - Πρόσθετες δεσμεύσεις ζητούν ΕΚΤ, ΔΝΤ

Eurogroup: Εγκρίθηκε η λίστα Βαρουφάκη - Παρατείνεται το πρόγραμμα - Πρόσθετες δεσμεύσεις ζητούν ΕΚΤ, ΔΝΤ
Δεκτή έγινε η λίστα των μεταρρυθμίσεων της Ελλάδας από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς
(upd7)Το πράσινο φως για την 4μηνη παράταση του ελληνικού προγράμματος ενέκριναν οι 18 υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, στην τηλεδιάσκεψη του Eurogroup, κάνοντας επί της ουσίας αποδεκτή τη λίστα των μεταρρυθμίσεων που κατέθεσε η ελληνική κυβέρνηση.
Οι θεσμοί αποδέχονται το περιεχόμενο της ελληνικής πρότασης, ωστόσο ζητούν πρόσθετη εξειδίκευση και επιπλέον διαβεβαιώσεις πως η Αθήνα θα πράξει τα συμφωνηθέντα.

Η επίσημη ανακοίνωση του Eurogroup
Πρόσθετες διαβεβαιώσεις σχετικά με την υλοποίηση των συμφωνηθέντων μεταρρυθμίσεων ζητά από την Ελλάδα το Eurogroup.
Ειδικότερα, βάσει του επίσημου ανακοινωθέντος, οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών καλούν τις ελληνικές αρχές να αναπτύξουν και να διευρύνουν περαιτέρω τη λίστα των μεταρρυθμίσεων, βασιζόμενες στην τρέχουσα συμφωνία.
Μάλιστα, υπογραμμίζουν πως οι επικείμενες διαβουλεύσεις θα πραγματοποιηθούν σε στενή συνεργασία με τους θεσμικούς εταίρους, προκειμένου να καταστεί επιτρεπτή η επιτυχής και τάχιστη ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
Παράλληλα, το Eurogroup επισημαίνει πως στη σημερινή συνεδρίαση εξετάστηκε η πρώτη λίστα των μεταρρυθμίσεων, η οποία θα τύχει περαιτέρω εξειδίκευσης, ώστε να υπάρξει μία τελική συμφωνία έως τα τέλη Απριλίου.
Σύμφωνα με το ανακοινωθέν, οι θεσμικοί εταίροι θεωρούν πως η λίστα των μέτρων είναι επαρκώς κατανοητή, προκειμένου να καταστεί σημείο εκκίνησης για την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
Επομένως, συνεχίζει το ανακοινωθέν, το Eurogroup συμφώνησε στην παράταση κατά τέσσερις μήνες του της τρέχουσας Master Financial Assistance Facility Agreement.

Eπιστολή Lagarde προς Dijsselbloem
Παρά το γεγονός ότι η λίστα της ελληνικής κυβέρνησης είναι κατανοητή, δεν είναι επαρκώς εξειδικευμένη, γεγονός ωστόσο το οποίο κρίνεται αναμενόμενο, δεδομένου ότι η κυβέρνηση ανέλαβε πρόσφατα καθήκοντα.
Σε ορισμένους τομείς, όπως η πάταξη της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς, είμαι πεπεισμένη πως υπάρχει ισχυρή βούληση από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης.
Αναμένω να ενημερωθώ περισσότερο για τα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης.
Σε ορισμένους άλλους όμως τομείς - ίσως στους σημαντικότερους - η λίστα της ελληνικής κυβέρνησης δεν παράσχει ξεκάθαρες διαβεβαιώσεις πως η Αθήνα σκοπεύει να προχωρήσει στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που περιλαμβάνονται στο μνημόνιο (Μemorandum on Economic and Financial Policies).
Δεν υπάρχουν σαφείς δεσμεύσεις για τον σχεδιασμό και την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που συνδέονται με τον ΦΠΑ, το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, τη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης, τις ιδιωτικοποιήσεις, την αγορά εργασίας.

Ισοδύναμα μέτρα με βάση τους στόχους του μνημονίου ζητά η ΕΚΤ - Επιστολή Draghi στον Dijsselbloem
Το προσωπικό μου αξιολόγησε τη λίστα των μέτρων την οποία κατέθεσε τη Δευτέρα 23/2 η ελληνική κυβέρνηση.
Η αρχική εντύπωση της ΕΚΤ είναι πως η επιστολή της ελληνικής κυβέρνησης καλύπτει μια ευρεία γκάμα μεταρρυθμίσεων και υπό το πρίσμα αυτό, κρίνεται επαρκώς κατανοητή ώστε να αποτελέσει ένα ισχυρό πρώτο βήμα για την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
Ωστόσο, όπως αναμέναμε, δεν ήταν πιθανό η ελληνική κυβέρνηση να εργαστούν πάνω σε συγκεκριμένες δεσμεύσεις και προτάσεις, με στόχο τη στήριξη της ανάπτυξης και τη θωράκιση της δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας, καθώς και της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.
Δεδομένου του ελάχιστου χρόνου που είχε στη διάθεσή της η κυβέρνηση, αυτό γίνεται κατανοητή.
Θεωρώ ότι είναι ξεκάθαρο πως η βάση για την ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης, αλλά και για μελλοντικές συμφωνίες, θα είναι οι υπάρχουσες δεσμεύσεις του υφιστάμενου προγράμματος (Memorandum of Understanding and the Memorandum of Economic and Financial Policies (MEFP).
Οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης σε πολλούς τομείς διαφέρουν από τις δεσμεύσεις του υφιστάμενου προγράμματος.
Σε εκείνες τις περιπτώσεις θα πρέπει να αξιολογηθεί εάν μέτρα που δεν γίνονται αποδεκτά μπορούν να αντικατασταθούν με μέτρα ίσης ή καλύτερης ποιότητας σε όρους επίτευξης των στόχων του προγράμματος.
Ζητώ από την ελληνική κυβέρνηση να δράσει άμεσα για τη σταθεροποίηση της "κουλτούρας πληρωμών" (payment culture) και να παραιτηθεί από μονομερείς ενέργειες.

Πράσινο φως από το Eurogroup

Κατά την τηλεδιάσκεψη των 18 υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, που διήρκησε σχεδόν μία ώρα (ξεκίνησε στις 15:00 ώρα Ελλάδας), δεν υπήρξαν ενστάσεις για τον κατάλογο των μεταρρυθμίσεων που κατέθεσε η ελληνική κυβέρνηση.
Μάλιστα ο υπουργός Οικονομικών της Σλοβακίας, P. Kazimir, επιβεβαίωσε μέσω twitter την έγκριση του Εurogroup για την παράταση του ελληνικού προγράμματος.
Παράλληλα τόνισε ότι η Ελλάδα έχει πολλή δουλειά να κάνει ακόμα μέχρι τον Απρίλιο που θα γίνει η αξιολόγηση.
Πλέον αναμένεται και το τυπικό της έγκρισης, δηλαδή να ψηφιστεί η παράταση από έξι ευρωπαϊκά κοινοβούλια, ώστε να τεθεί σε ισχύ η συμφωνία για την παράταση της δανειακής σύμβασης.
Ειδικότερα, εφόσον έλαβε την έγκριση από το Eurogroup, το ελληνικό πρόγραμμα θα κατατεθεί στα κοινοβούλια της Φινλανδίας, της Γερμανίας, της Σλοβενίας, της Σλοβακίας, της Εσθονίας και της Μάλτας.
Βάσει του συντάγματός της, την έγκριση θα έπρεπε να δώσει και το κοινοβούλιο της Ολλανδίας, ωστόσο η έγκριση θεωρείται ότι έχει ήδη δοθεί από την αρχική υπερψήφιση της συμφωνίας.
Σημειώνεται ότι σε αντίθεση ίσως με την Μάλτα και την Σλοβενία, που έχουν κρατήσει μια πιο θετική στάση, η Φινλανδία, η Γερμανία, η Σλοβακία και η Εσθονία διατήρησαν μια πιο αυστηρή στάση καθ’ όλη την περίοδο των διαπραγματεύσεων.

Βήμα προς βήμα οι εξελίξεις πριν την τηλεδιάσκεψη του Eurogroup

Θετική η αντίδραση της Κομισιόν
Ως μια έγκυρη αφετηρία για την επιτυχή ολοκλήρωση της επανεξέτασης του προγράμματος προσαρμογής κρίνουν την λίστα με τις μεταρρυθμίσεις που απέστειλε η ελληνική κυβέρνηση στους θεσμούς ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Valdis Dombrovskis, και ο Επίτροπος Pierre Moscovici.
Σε επιστολή που απέστειλαν προς τον Πρόεδρο του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem, σχετικά με τις προτάσεις μεταρρυθμίσεων της ελληνικής κυβέρνησης, αναφέρεται ότι οι «υπηρεσίες της Επιτροπής έχουν εξετάσει προσεκτικά τις προτάσεις μεταρρύθμισης της ελληνικής κυβέρνησης που απεστάλησαν χθες στον Πρόεδρο του Eurogroup.
Η λίστα έχει προηγηθεί των εποικοδομητικών ανταλλαγών απόψεων κατά τη διάρκεια της εβδομάδας μεταξύ των ελληνικών αρχών και των εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των άλλων οργάνων.
Κατά την άποψη της Επιτροπής, ο κατάλογος αυτός είναι αρκετά εκτενής ώστε να είναι μια έγκυρη αφετηρία για την επιτυχή ολοκλήρωση της επανεξέτασης, όπως προβλέπεται από το Eurogroup κατά την τελευταία συνεδρίασή του.
Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι με τη δέσμευση για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς, μεταξύ άλλων, μέσω των προσπαθειών για τον εκσυγχρονισμό φορολογικών και τελωνειακών διοικήσεων, καθώς και τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων για τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης.
Η Επιτροπή επισημαίνει επίσης τις δεσμεύσεις στον τομέα των στατιστικών και θεωρεί ζωτικής σημασίας ότι η θεσμική και λειτουργική ανεξαρτησία της ΕΛΣΤΑΤ και των ανώτερων διοικητικών στελεχών της, πρέπει να τηρείται σε κάθε περίπτωση.
Περαιτέρω δεσμεύσεις για μεταρρυθμίσεις σε αυτούς και άλλους βασικούς τομείς αναμένεται να δοθούν και συμφωνηθούν πριν από το τέλος του Απριλίου, σύμφωνα με τη δήλωση του Eurogroup της περασμένης εβδομάδας.
Η Επιτροπή προσβλέπει στη συνεργασία με τη νέα κυβέρνηση και ότι θα επεξεργαστεί ό, τι είναι προς το παρόν ακόμα γενικές δεσμεύσεις και τη μετατροπή αυτών σε σαφείς δράσεις πολιτικής.
Η Επιτροπή υπογραμμίζει την προθυμία της να συνεχίσει να παρέχει τεχνική βοήθεια σε βασικούς τομείς για να βοηθήσει στο σχεδιασμό και την εφαρμογή των πολιτικών.
Ως μέρος αυτής της διαδικασίας, η Επιτροπή υπογραμμίζει τη σημασία η Ελλάδα να σεβαστεί πλήρως τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει στο πλαίσιο του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου 2015 για να απέχει από κάθε μονομερή ενέργεια μέτρων και αλλαγής των πολιτικών και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά τους δημοσιονομικούς της στόχους, την οικονομική ανάκαμψη ή τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, όπως αξιολογείται από τα θεσμικά όργανα.
Η αποφασιστική και ταχεία εφαρμογή των δεσμεύσεων για μεταρρυθμίσεις θα είναι το κλειδί για την επιτυχή ολοκλήρωση της επανεξέτασης", καταλήγει η επιστολή.

Τι περιλαμβάνει η λίστα
Μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος, καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και έλεγχος των δημοσίων δαπανών, είναι μερικά από τα μέτρα που βρίσκονται στη λίστα των μεταρρυθμίσεων που έστειλε η ελληνική κυβέρνηση στους εκπροσώπους των ευρωπαϊκών θεσμών, όπως αναφέρει το Reuters.
Όσον αφορά το ασφαλιστικό, η Αθήνα δεσμεύεται για την εξυγίανση των Ταμείων και την εξάλειψη των κινήτρων για τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις.
Όσον αφορά το μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων, η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται να μην αντιστρέψει όσες διαδικασίες έχουν ολοκληρωθεί, θα σεβαστεί όσες βρίσκονται σε εξέλιξη και θα επανεξετάσει όσες δεν έχουν αρχίσει ακόμη.
Για τον κατώτατο μισθό, αναφέρεται ότι οι όποιες αλλαγές θα πραγματοποιηθούν σε συνεννόηση με τους θεσμούς.

Στη συνοδευτική επιστολή προς τον πρόεδρο του Eurogroup, J. Dijsselbloem, ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης αναφέρει:
«Αγαπητέ πρόεδρε του Eurogroup, στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου 2015, η ελληνική κυβέρνηση κλήθηκε να υποβάλει στα θεσμικά όργανα, μέχρι τη Δευτέρα 23η Φεβρουαρίου 2015, ένα πρώτο πλήρη κατάλογο των μεταρρυθμιστικών μέτρων που σχεδιάζει, ώστε να προσδιοριστεί και να συμφωνηθεί περαιτέρω έως το τέλος Απριλίου 2015.
Εκτός από την κωδικοποίηση του μεταρρυθμιστικού της προγράμματος, και σύμφωνα με τις προγραμματικές δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού κ. Τσίπρα στο κοινοβούλιο, η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύθηκε επίσης να εργασθεί σε στενή συνεννόηση με τους ευρωπαίους εταίρους και τα θεσμικά όργανα, καθώς και με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ώστε να αναληφθούν δράσεις που θα ενισχύουν της δημοσιονομικής βιωσιμότητας, την εξασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και την προώθηση της οικονομικής ανάκαμψης.
Ο πρώτος πλήρης κατάλογος των μεταρρυθμίσεων ακολουθεί όπως προτείνεται από την ελληνική κυβέρνηση.
Είναι πρόθεσή μας να τον εφαρμόσουμε αντλώντας παράλληλα τεχνική βοήθεια και χρηματοδότηση από τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία.

Αναλυτικά:

Φορολογικές πολιτικές

Μεταρρύθμιση της πολιτικής του ΦΠΑ, της διοίκησης και της εφαρμογής.
Ενίσχυση των προσπαθειών για τη βελτίωση της συλλογής φόρων και της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής κάνοντας πλήρη χρήση των ηλεκτρονικών μέσων και άλλων τεχνολογικών καινοτομιών.
Η πολιτική για τον ΦΠΑ θα πρέπει να εξορθολογιστεί και να εκσυγχρονιστεί κατά τρόπο που να μεγιστοποιεί την πραγματική απόδοση εσόδων, χωρίς αρνητικές επιπτώσεις στην κοινωνική δικαιοσύνη, καθώς με σκοπό τον περιορισμό εξαιρέσεων εξαλείφοντας παράλληλα τις παράλογες εκπτώσεις.
Τροποποίηση της φορολογίας των συλλογικών επενδύσεων και του φόρου εισοδήματος οι οποίες θα ενσωματωθούν στο κώδικα φορολογίας εισοδήματος.
Διεύρυνση του ορισμού της φορολογικής απάτης και της φοροδιαφυγής, ενώ θα διαλυθεί η φορολογική ασυλία.
Ο εκσυγχρονισμός του κώδικα φορολογίας εισοδήματος και η αφαίρεση από το φόρο των απαλλαγών, με την αντικατάστασή τους, όταν είναι αναγκαίο, με κοινωνικά μέτρα για την ενίσχυση της δικαιοσύνης.
Αποφασιστική επιβολή και βελτίωση της νομοθεσίας σχετικά με την τιμολόγηση των μεταφορών.
Προσπάθειες προς τη δημιουργία μιας νέας κουλτούρας φορολογικής συμμόρφωσης για τη διασφάλιση ότι όλα τα τμήματα της κοινωνίας, θα
συμβάλλουν δίκαια στη χρηματοδότηση των δημόσιων πολιτικών.
Σε αυτό πλαίσιο, με τη βοήθεια των ευρωπαϊκών και διεθνών εταίρων, θα δημιουργηθεί μια βάση δεδομένων του πλούτου που βοηθά τις φορολογικές ώστε να εκτιμήσουν την ακρίβεια τις επιστροφές φόρου εισοδήματος.

Διαχείριση των δημόσιων οικονομικών

Υιοθέτηση τροποποιήσεων στο δημοσιονομικό νόμο και μέτρα για την
βελτίωση της διαχείρισης των δημόσιων οικονομικών.
Η εκτέλεση του προϋπολογισμού θα βελτιωθεί και θα διευκρινιστούν οι εποπτευόμενοι φορείς ελέγχου και ευθύνης εφαρμογής.
Οι διαδικασίες πληρωμής θα πρέπει να εκσυγχρονιστούν και θα επιταχυνθούν,  ενώ θα παρέχουν υψηλότερο βαθμό οικονομικής και δημοσιονομικής ευελιξίας των ανεξάρτητων ή / και ρυθμιστικών φορέων.
Εκπόνηση και εφαρμογή μιας στρατηγικής σχετικά με την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, επιστροφές φόρων και συνταξιοδοτικών αξιώσεων.
Μετατροπή του (μέχρι σήμερα αδρανούς) Φορολογικού Συμβουλίου σε μια πλήρως λειτουργική οντότητα.

Διαχείριση των εσόδων

Εκσυγχρονισμός της φορολογικής διοίκησης, με τη συνδρομή της τεχνικής βοήθειας.
Ενίσχυση της διαφάνειας, βελτίωσης του πλαισίου για τον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων.
Ενίσχυση της ανεξαρτησίας της Γενικής Γραμματείας του
Δημοσίων Εσόδων, εάν είναι απαραίτητο μέσω της περαιτέρω νομοθεσίας, από όλα τα είδη των παρεμβολών και εγγύηση της διαφάνειας των δραστηριοτήτων της.
Αναδιάρθρωση των δομών του προσωπικού, τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά,  ιδίως για τις μονάδες του υψηλού πλούτου και των μεγάλων οφειλετών.
Η βελτίωση της διαχείρισης των φορολογικών εσόδων θα έχει ισχυρή
εξουσία δίωξης και πόρους, ώστε να στοχεύσει αποτελεσματικά στη φοροδιαφυγή και την συλλογή καθυστερούμενων φορολογικών οφειλών.

Δημόσιες δαπάνες

Επανεξέταση και έλεγχος των δαπανών σε κάθε τομέα της κυβέρνησης(π.χ. εκπαίδευση, άμυνα, μεταφορές, τοπική αυτοδιοίκηση, κοινωνικές παροχές)
Ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της κεντρικής και της τοπικής αυτοδιοίκησης, αναδιάρθρωση της διαχείρισης και ανακατανομή των κακώς αναπτυχθέντων πόρων.
Μέτρα για την εξοικονόμηση κόστους μέσω μιας ενδελεχούς επανεξέτασης δαπανών του κάθε υπουργείου και του εξορθολογισμού του μη μισθολογικού κόστους, το οποίο προς το παρόν, αντιπροσωπεύει ένα
εκπληκτικό 56% της συνολικής δημόσιας δαπάνης.
Εφαρμογή της νομοθεσίας για την επανεξέταση των δαπανών του μη μισθολογικού κόστους στον δημόσιο τομέα.
Διασταυρωτικοί έλεγχοι για τον εντοπισμό μη επιλέξιμων δικαιούχων.
Ελέγχου των δαπανών υγείας και βελτίωση της παροχής και της ποιότητας των ιατρικών υπηρεσιών.
Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση προτίθεται να υποβάλει προτάσεις  σε συνεργασία με τα ευρωπαϊκά και διεθνή θεσμικά όργανα, συμπεριλαμβανομένου του ΟΟΣΑ.

Μεταρρύθμιση της κοινωνικής ασφάλισης

Εκσυγχρονισμός του συνταξιοδοτικού συστήματος.
Ενοποίηση και εξορθολογισμός των συνταξιοδοτικών πολιτικών και εξάλειψη των κενών και των κίνητρα που οδηγούν σε πρόωρες αποχωρήσεις και, ειδικότερα, στον τραπεζικό και δημόσιο τομέα.
Ενοποίηση των συνταξιοδοτικών ταμείων για την επίτευξη εξοικονόμησης.
Σταδιακή κατάργηση των τελών για λογαριασμό των «τρίτων» με τρόπο δημοσιονομικά ουδέτερο.
Στενότερη σύνδεση μεταξύ των συνταξιοδοτικών εισφορών και του εισοδήματος, τον εξορθολογισμό των παροχών, ενίσχυση των κινήτρων για τη δήλωση της αμειβόμενης εργασίας, καθώς και παροχή στοχοθετημένης βοήθειας στους εργαζομένους μεταξύ 50 και 65 ετών, μέσω ενός συστήματος εγγυημένου βασικού εισοδήματος, έτσι ώστε να εξαλειφθεί η πίεση για την πρόωρη συνταξιοδότηση που επιβαρύνει τα συνταξιοδοτικά ταμεία.

Δημόσια διοίκηση και διαφθορά

Καταπολέμηση της διαφθοράς.
Στόχος το λαθρεμπόριο καυσίμων και προϊόντων καπνού, παρακολούθηση των τιμών των εισαγόμενων αγαθών και αντιμετώπιση του ξεπλύματος χρήματος.
Θα υπάρξει συντονισμός προς το μέτωπο αυτό του νέου Υπουργού Επικρατείας.
Μείωση (α) του αριθμού των υπουργείων, (β) του αριθμού των «ειδικών συμβούλων» στη γενική κυβέρνηση και (γ) των πρόσθετων παροχών των υπουργών, των βουλευτών και των υπαλλήλων.
Αυστηροποίηση της νομοθεσίας σχετικά με τη χρηματοδότηση των κομμάτων θέτοντας μέγιστα επίπεδα δανεισμού.
Ενεργοποίηση αμέσως της τρέχουσας (αν και αδρανούς) νομοθεσίας που ρυθμίζει τα έσοδα των μέσων μαζικής ενημέρωσης (έντυπα και ηλεκτρονικά), εξασφαλίζοντας (μέσω κατάλληλα σχεδιασμένων δημοπρασιών) την πώληση των αδειών για τις συχνότητες που χρησιμοποιούνται, και απαγορεύει την συνέχιση της λειτουργίας των μακροχρόνια ζημιογόνων μέσων ενημέρωσης (Χωρίς μια διαφανή διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης)
Καθιέρωση ενός διαφανούς πλαισίου για τις δημόσιες συμβάσεις/προμήθειες - ανασύσταση του ιστότοπου ΔΙΑΥΓΕΙΑ
Μεταρρύθμιση του μισθολογίου του δημόσιου τομέα, με σκοπό την αποσυμπίεση της κατανομής των μισθών, με την αύξηση της παραγωγικότητας και των κατάλληλων πολιτικών προσλήψεων χωρίς να μειωθεί το τρέχον επίπεδο μισθών.
Εξορθολογισμός των παροχών μη μισθολογικού κόστους, τη μείωση των συνολικών δαπανών, χωρίς να θέτει σε κίνδυνο τη λειτουργία του δημόσιου τομέα
Προώθηση μέτρων για τη βελτίωση των μηχανισμών πρόσληψης, την ενθάρρυνση αξιοκρατικών προσλήψεων, την αξιολόγηση των υπαλλήλων και τη θέσπιση δίκαιων διαδικασιών για τη μεγιστοποίηση της κινητικότητας των ανθρώπινων και άλλων πόρων στο δημόσιο τομέα.

Χρηματοπιστωτική σταθερότητα

Συστήματα Δόσης

Βελτίωση της νομοθεσίας για την αποπληρωμή των φόρων και των καθυστερούμενων εισφορών κοινωνικής ασφάλισης
Βελτίωση του πτωχευτικού κώδικα ώστε να αποτραπεί ο παρασιτισμός και ο ηθικός κίνδυνος.

Τραπεζικά μη εξυπηρετούμενα δάνεια

Εξασφάλιση της συνεργασίας με το SSM, την ΕΚΤ και την Ευρωπαϊκή
Επιτροπή για την εξασφάλιση της σταθερότητας του τραπεζικού τομέα και της συμμόρφωσης με τους κανόνες ανταγωνισμού της ΕΕ.
Η ρύθμιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, κατά τρόπο που να θεωρείται πλήρως ανακεφαλαιοποιημένες τις τράπεζες, τη λειτουργία του δικαστικού συστήματος, την κατάσταση της αγοράς ακινήτων, τη κοινωνική δικαιοσύνη, καθώς και τυχόν δυσμενείς επιπτώσεις στη δημοσιονομική θέση της κυβέρνησης
Συνεργασία με τις διοικήσεις των τραπεζών και των θεσμικών οργάνων
για να αποφευχθεί, κατά την προσεχή περίοδο, η έναρξη των πλειστηριασμών της κύριας μόνιμης κατοικίας των νοικοκυριών κάτω από ένα ορισμένο όριο εισοδήματος, ενώ θα πρέπει να τιμωρηθούν οι παραβάτες, με σκοπό: (α) τη στήριξη της κοινωνίας για ευρύ πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης, (β) την αποτροπή της περαιτέρω πτώσης των τιμών των ακινήτων και περιουσιακών στοιχείων (που θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στο χαρτοφυλάκιο των τραπεζών), (γ) την ελαχιστοποίηση της δημοσιονομικής επίπτωσης του προβλήματος των αστέγων, και (δ) την προώθηση μίας ισχυρής κουλτούρας πληρωμής.
Επίσης, θα πρέπει να ληφθούν μέτρα για τη στήριξη των πλέον ευάλωτων νοικοκυριών που αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τα δάνεια τους.
Ευθυγράμμιση της νομοθεσίας για τους εξωδικαστικούς συμβιβασμούς.
Εκσυγχρονισμός του πτωχευτικού δικαίου και την αντιμετώπιση των συσσωρευμένων εκκρεμών υποθέσεων.

Πολιτικές για την προώθηση της ανάπτυξης

Ιδιωτικοποίηση και διαχείριση των δημόσιων περιουσιακών στοιχείων

Προσέλκυση επενδύσεων σε βασικούς τομείς και αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων του κράτους
Δέσμευση να μην αναιρεθούν οι ιδιωτικοποιήσεις που έχουν ολοκληρωθεί.
Η κυβέρνηση θα σεβαστεί τη διαδικασία.
Διασφάλιση της παροχής βασικών δημόσιων αγαθών και υπηρεσιών από
ιδιωτικοποιημένες επιχειρήσεις / βιομηχανίες, σύμφωνα με τους εθνικούς στόχους πολιτικής και σε συμμόρφωση με τη νομοθεσία της ΕΕ.
Κριτική στις ιδιωτικοποιήσεις που δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει, με στόχο τη βελτίωση των όρων έτσι ώστε να μεγιστοποιηθούν τα
μακροπρόθεσμα οφέλη, η παραγωγή εσόδων, ενίσχυση του ανταγωνισμού στις τοπικές οικονομίες, προώθηση της εθνικής οικονομικής ανάκαμψης, και τόνωση των μακροπρόθεσμων προοπτικών ανάπτυξης.
Κάθε νέα περίπτωση θα εξετάζεται χωριστά και επί της ουσίας, με έμφαση στις μεγάλες μισθώσεις, ΣΔΙΤ και συμβάσεις που μεγιστοποιούν όχι μόνο τα δημόσια έσοδα, αλλά και τα μελλοντικά επίπεδα των ιδιωτικών επενδύσεων.
Ενοποίηση του ΤΑΙΠΕΔ με διάφορους φορείς διαχείρισης των δημόσιων περιουσιακών στοιχείων με σκοπό την ανάπτυξη κρατικών περιουσιακών στοιχείων και επαύξηση της αξίας τους μέσω μεταρρυθμίσεων σε μικροοικονομικό επίπεδο και δικαιώματα ιδιοκτησίας.

Μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας

Επίτευξη βέλτιστων πρακτικών σε όλο το φάσμα της νομοθεσίας της αγοράς εργασίας μέσα από μια διαδικασία διαβούλευσης με τους κοινωνικούς εταίρους, ενώ χρήση της τεχνογνωσίας από τους θεσμικούς εταίρους.
Ανάπτυξη του υφιστάμενου καθεστώτος που παρέχει προσωρινή απασχόληση για τους ανέργους, σε συμφωνία με τους εταίρους και
όταν τα δημοσιονομικά περιθώρια το επιτρέπουν.
Εξορθολογισμός με την πάροδο του χρόνου της αύξησης του κατώτατου μισθού κατά τρόπο που να διασφαλίζει την ανταγωνιστικότητα και τις προοπτικές απασχόλησης.
Το πεδίο εφαρμογής και το χρονοδιάγραμμα των αλλαγών για τον κατώτατο μισθό θα γίνει σε συνεννόηση με τους κοινωνικούς εταίρους
και τα ευρωπαϊκά και διεθνή θεσμικά όργανα και θα λαμβάνει πλήρως υπόψη τις συμβουλές από έναν νέο ανεξάρτητο σώμα για το κατά πόσον οι αλλαγές σε μισθούς συνάδουν με την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα.

Μεταρρυθμίσεις στην αγορά προϊόντων και βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος

Αρση εμποδίων στον ανταγωνισμό με βάση τα στοιχεία από τον ΟΟΣΑ.
Ενίσχυση της Ελληνικής Επιτροπής Ανταγωνισμού.
Δράσεις για τη μείωση του φόρτου των διοικητικών βαρών της γραφειοκρατίας, συμπεριλαμβανομένης της νομοθεσίας που απαγορεύει τις μονάδες του δημόσιου τομέα από το να ζητούν (από πολίτες και επιχειρήσεις) έγγραφα που πιστοποιούν πληροφορίες που ήδη έχουν κατατεθεί σε άλλες μονάδες.
Καλύτερη διαχείριση της χρήσης γης, συμπεριλαμβανομένων των πολιτικών που σχετίζονται με τον χωροταξικό σχεδιασμό, τη χρήση γης, καθώς και την οριστικοποίηση ενός κατάλληλου κτηματολογίου
Άρση των δυσανάλογων και αδικαιολόγητων περιορισμών στα νομοθετικώς κατοχυρωμένα επαγγέλματα ως μέρος της συνολικής στρατηγικής για την αντιμετώπιση κατεστημένων συμφερόντων.
Ευθυγράμμιση του πλαισίου για την αγορά φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας με εκείνο της ΕΕ

Μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος

Βελτίωση της οργάνωσης των δικαστηρίων μέσω της μεγαλύτερης εξειδίκευσης και, στο πλαίσιο αυτό, την έγκριση ενός νέου Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.
Προώθηση της ψηφιοποίησης των νομικών κωδίκων και του ηλεκτρονικού
συστήματος υποβολής και διακυβέρνησης, του δικαστικού συστήματος.

Στατιστικά

Δέσμευση για την αξιοπιστία των στατιστικών, και ιδίως τη θεσμική ανεξαρτησία της ΕΛΣΤΑΤ, εξασφαλίζοντας ότι η ΕΛΣΤΑΤ έχει τους απαραίτητους πόρους για να εκτελεί το έργο της.
Εγγύηση της διαφάνειας και της νομιμότητας της διαδικασίας του διορισμού του Προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ, τον Σεπτέμβριο 2015, σε συνεργασία με την Eurostat.

Ανθρωπιστική κρίση

Αντιμετώπιση αναγκών που προκύπτουν από την πρόσφατη αύξηση των πολιτών που ζουν υπό απόλυτη φτώχεια μέσω ιδιαίτερα στοχευμένων μη χρηματικών μέτρων
Αναμόρφωση της δημόσιας διοίκησης και καταπολέμηση της γραφειοκρατίας / της διαφθοράς (Π.χ. έκδοση έξυπνης κάρτας του πολίτη που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ένα δελτίο ταυτότητας στο σύστημα υγείας και στο πρόγραμμα κουπονιών τροφίμων).
Αξιολόγηση της πιλοτικής εφαρμογής του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος προκειμένου να επεκταθεί σε εθνικό επίπεδο.
Η πάλη ενάντια στην ανθρωπιστική κρίση δεν έχει αρνητικό φορολογικό αποτέλεσμα.


Embedded image permalink

Dijsselbloem: Υπό εξέταση η λίστα με τις ελληνικές μεταρρυθμίσεις


Το ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους θα εξεταστεί αφού η Ελλάδα τηρήσει τις δεσμεύσεις της και ολοκληρωθεί η πέμπτη αξιολόγηση του προγράμματος, ξεκαθάρισε ο επικεφαλής του Eurogroup, J. Dijsselbloem.
Όπως τόνισε, το Eurogroup παρέλαβε εγκαίρως την ελληνική λίστα με τις μεταρρυθμίσεις.
Αυτή την ώρα η ελληνική λίστα βρίσκεται υπό εξέταση, ανέφερε ο επικεφαλής του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Ο Dijsselbloem χαρακτήρισε ως ένα πρώτο βήμα τη λίστα με τις μεταρρυθμίσεις, τονίζοντας ότι θα χρειαστεί χρόνος προκειμένου να εξεταστούν οι λεπτομέρειες.
Επίσης σημείωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη τις δεσμεύσεις της για μεταρρυθμίσεις.
Το Eurogroup θα εξετάσει το ενδεχόμενο ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, μόνο αφού η Ελλάδα εκπληρώσει όλες τις δεσμεύσεις και ολοκληρωθεί η πέμπτη αξιολόγηση, τόνισε ο Dijsselbloem.
Όσον αφορά τον κίνδυνο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, τόνισε ότι δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα.
Η μόνη κυβέρνηση που συνεδρίασε για Grexit ήταν η βρετανική, την ώρα που η Βρετανία δεν είναι καν μέλος της ευρωζώνης, ανέφερε χαρακτηριστικά ο αξιωματούχος της Ευρωζώνης.
Η εκταμίευση χρημάτων προς την Ελλάδα θα πραγματοποιηθεί αφού ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του προγράμματος διάσωσης, τόνισε ο Dijsselbloem απευθυνόμενος στα μέλη της Επιτροπής Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, ρώτησε τον επικεφαλής του Eurogroup εάν συμμερίζεται την άποψη της Κομισιόν ότι η λίστα των μεταρρυθμίσεων είναι «ενθαρρυντική».
Ο Dijsselbloem απάντησε ότι δεν μπορεί να συμμεριστεί αυτή τη στιγμή την πρώτη καλή εντύπωση της Κομισιόν, καθώς και οι τρεις θεσμοί (Eurogroup, Κομισιόν, ΕΚΤ) πρέπει να συμφωνήσουν.
Οι δημοσιονομικοί στόχοι μπορούν να τροποποιηθούν στο ελληνικό πρόγραμμα, εάν οι οικονομικές συνθήκες το επιτρέπουν, σημείωσε ο αξιωματούχος της Ευρωζώνης.
Το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης δεν απέτυχε, υποστήριξε, καθώς ύστερα από μια παρατεταμένη περίοδο ύφεσης, η ελληνική οικονομία επέστρεψε σε ανάπτυξη το 2014.
Όσον αφορά την προληπτική γραμμή στήριξης (ECCL), την οποία διαπραγματευόταν η προηγούμενη ελληνική κυβέρνηση, ο Dijsselbloem τόνισε ότι είναι πολύ νωρίς να πούμε αν εξακολουθεί να βρίσκεται στο τραπέζι.

Όπως μετέδιδε νωρίτερα το www.bankingnews.gr


Υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι στη λίστα με τις προτάσεις βρίσκονται ολόκληρος ο πρώτος πυλώνας της Θεσσαλονίκης που αφορά το πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, μεγάλο μέρος του δεύτερου πυλώνα που αφορά την άρση της καταστολής της πραγματικής οικονομίας με άμεση προτεραιότητα στη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, των κόκκινων δανείων καθώς και το σταμάτημα πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας και όλες οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις της ελληνικής κυβέρνησης του τέταρτου πυλώνα της Θεσσαλονίκης, όπως:
- Δίκαιο φορολογικό σύστημα.
- Καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.
- Καταπολέμηση της διαπλοκής και της διαφθοράς.
- Πάταξη λαθρεμπορίου (ιδιαίτερα σε καύσιμα και καπνό).
- Ανασυγκρότηση του δημόσιου τομέα - μείωση της γραφειοκρατίας.
Συγκεκριμένα στον πρώτο πυλώνα του προγράμματος της Θεσσαλονίκης (plus) περιλαμβάνονται το δωρεάν ρεύμα σε 300.000 νοικοκυριά που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας, το πρόγραμμα επιδότησης διατροφής με κουπόνια σίτισης σε 300.000 άπορες οικογένειες, η δωρεάν ιατρική περίθαλψη για όλους και δραστική μείωση συμμετοχής στη φαρμακευτική δαπάνη το πρόγραμμα εξασφάλισης στέγης. Στήριξη χαμηλοσυνταξιούχων.
Επιπλέον, από τον πρώτο πυλώνα, στη λίστα της ελληνικής κυβέρνησης υπάρχει και η ειδική κάρτα μετακίνησης με τα μαζικής μέσα μεταφοράς καθώς και η κατάργηση της εξίσωσης του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης.
Από τον δεύτερο πυλώνα στη λίστα που απέστειλε το Μαξίμου στους θεσμούς περιλαμβάνονται μέτρα για την άμεση άρση της καταστολής στην πραγματική οικονομία, η άμεση κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, η "Νέα σεισάχθεια" για τη ρύθμιση των "κόκκινων" δανείων.
Μετατίθενται για αργότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, η επαναφορά του αφορολόγητου στα 12.000 ευρώ, η ίδρυση αναπτυξιακής τράπεζας και τραπεζών ειδικού σκοπού, η επαναφορά του κατώτατου μισθού.
Από τον τρίτο πυλώνα στις προτάσεις τις κυβέρνησης βρίσκεται η άμεση επαναφορά της εργασιακής νομοθεσίας, της μετενέργειας, των εργασιακών δικαιωμάτων.
Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι στη λίστα προτάσεων θα υπάρχει και η διεύρυνση του αριθμού των δικαιούχων του επιδόματος ανεργίας.
Παράλληλα στη λίστα γίνεται αναφορά στις μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά με αναφορά στις συλλογικές συμβάσεις και διαπραγματεύσεις, ενώ δεν γίνεται αναφορά στην περίφημη εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, αλλά στη συμφωνία του προέδρου του ΟΟΣΑ, A. Gurria με τον Αλέξη Τσίπρα για τις αναγκαίες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, που έχει ανάγκη η χώρα.
Το Μαξίμου διαμηνύει ότι δεν γίνεται αναφορά σε επαναπρόσληψη απολυμένων στο Δημόσιο, διότι όπως ο αρμόδιος υπουργός έχει δηλώσει, αυτό θα ενταχθεί στις ήδη προγραμματισμένες προσλήψεις που προβλέπονται από τον προϋπολογισμό.
Πρόκειται για 15.000 προσλήψεις που έχουν πάρει το πράσινο φως από τους εταίρους μέσα στις οποίες θα συμπεριληφθούν 3-3.500 επαναπροσλήψεις απολυθέντων του δημοσίου από την περίφημη κινητικότητα με προτεραιότητα σε εκείνους των οποίων οι απολύσεις κρίθηκαν αντισυνταγματικές.
«Η κρισιμότητα των αποφάσεων αλλά και τυχόν εμπλοκές στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές θα συζητηθούν σε όλα τα κυβερνητικά και κομματικά όργανα ώστε οι όποιες αποφάσεις να ληφθούν συλλογικά» ανέφερε ανώτατη κυβερνητική πηγή επαναλαμβάνοντας τη φράση του πρωθυπουργού ότι «η επιλογή της κυβέρνησης είναι να λέει την αλήθεια» και ο ελληνικός λαός να γνωρίζει για την πορεία της μάχης των διαπραγματεύσεων και των όσω αποφασίζονται για το μάλλον του.
Επιπλέον καταβάλλεται προσπάθεια μέσα στο ερχόμενο Σαββατοκύριακο να υπάρξει σύγκληση και της Κεντρικής Επιτροπής καθώς υπήρξαν αρκετές διαφωνίες για τον τρόπο με τον οποίο προχωρά τη διαπραγμάτευση το κυβερνητικό επιτελείο.

(Πρώτη ενημέρωση: Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου 2015, ώρα 20:40)

Δ.Α.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης