Τελευταία Νέα
Οικονομία

Ληξιπρόθεσμα χρέη: Ευνοϊκότατες ρυθμίσεις για όλους - Διαγράφεται ακόμη και το 50% των οφειλών υπό όρους

Ληξιπρόθεσμα χρέη: Ευνοϊκότατες ρυθμίσεις για όλους - Διαγράφεται ακόμη και το 50% των οφειλών υπό όρους
Πότε αίρονται τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης - Η κλίμακα με τις εκπτώσεις στις προσαυξήσεις
Σε νέα ευνοϊκότατη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων χρεών, η οποία ίσως προκαλεί το αίσθημα των συνεπών φορολογουμένων (πολλοί εκ των οποίων προσφεύγουν ακόμη και σε τραπεζικό δανεισμό για να εξοφλήσουν εμπρόθεσμα τους φόρους τους), προχωράει το υπουργείο Οικονομικών σε μια προσπάθεια να διευκολύνει τους οφειλέτες του Δημοσίου να τακτοποιήσουν τα χρέη τους.
Όπως έχει ήδη αποκαλύψει το www.bankingnews.gr, προβλέπεται ακόμη και το «κούρεμα» των χρεών που κατέστησαν ληξιπρόθεσμα μέχρι τις 31-12-2013, υπό την προϋπόθεση ότι αυτά δεν αφορούν απλήρωτους φόρους όπως ο ΦΠΑ, αλλά φόρους εισοδήματος και ακινήτων (ΕΕΤΗΔΕ, ΕΕΤΑ κ. αλ.).
Στις περιπτώσεις αυτές η διαγραφή φθάνει και το 50% των συνολικών οφειλών, ενώ οι εναπομείνασες, ρυθμίζονται έως και σε 100 μηνιαίες δόσεις. Βασική προϋπόθεση είναι να καταβάλλουν οι οφειλέτες μέχρι το τέλος Απριλίου το 10πλάσιο της ελάχιστης αναλογούσας δόσης (δηλαδή για οφειλή 10.000 ευρώ 1.001 ευρώ).
Μάλιστα, ο οφειλέτης που θα καταβάλει οποιοδήποτε ποσό μεγαλύτερο των του προαναφερθέντος θα γλιτώνει αντίστοιχο ποσό από το συνολικό του χρέος, και θα ρυθμίζεται το υπόλοιπο (σε 100 δόσεις) όπως προαναφέρθηκε.
Όσον αφορά οφειλές προς το Δημόσιο οι οποίες έχουν βεβαιωθεί και έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες έως τις 31-12-2014, εξοφλούνται τμηματικά σε έως και 100 δόσεις, ανεξαρτήτως του ύψους της οφειλής καθώς καταργούνται τα όποια όρια υπάρχουν στην ισχύουσα ρύθμιση.
Για πρώτη φορά εντάσσονται στην ρύθμιση και οφειλές από ΦΠΑ.
Σύμφωνα με τις βασικές διατάξεις του προωθούμενου νομοσχεδίου, τις οποίες παρουσίασε χθες η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών κ. Νάντια Βαλαβάνη:
* Σε έως και 100 δόσεις μπορούν να ρυθμιστούν ακόμη και χρέη που βεβαιώθηκαν και έγιναν ληξιπρόθεσμα την περίοδο από τις 2 Οκτωβρίου 2014 έως και την 31η Δεκεμβρίου 2014. Στην ισχύουσα ρύθμιση υπάγονται μόνο τα χρέη που έγιναν ληξιπρόθεσμα μέχρι την 1η Οκτωβρίου 2014.
* Το ελάχιστο όριο μηνιαίας δόσης μειώνεται από τα 50 στα 20 ευρώ. Επιπλέον, εφόσον υπάρχουν οφειλές σε δύο διαφορετικές Δ.Ο.Υ. η ελάχιστη μηνιαία δόση μπορεί να μειωθεί περαιτέρω στα 10 ευρώ για το χρέος προς κάθε Δ.Ο.Υ. Με βάση την ισχύουσα ρύθμιση το ελάχιστο όριο των 50 ευρώ ισχύει ανά Δ.Ο.Υ., οπότε σε περίπτωση χρεών προς δύο Δ.Ο.Υ. η ελάχιστη μηνιαία δόση γίνεται 100 ευρώ και ο οφειλέτης δυσκολεύεται περισσότερο.
* Στη ρύθμιση υπάγονται πλέον και οφειλές άνω του 1 εκατ. ευρώ, ενώ καταργείται και το όριο των 15.000 ευρώ το οποίο εμπόδιζε τους «μικρούς» οφειλέτες να ρυθμίσουν έως και σε 100 δόσεις. Με την ισχύουσα ρύθμιση περιορίζονταν στις 72 μηνιαίες δόσεις.
* Δεν θα απαιτείται πλέον ως προϋπόθεση υπαγωγής στη ρύθμιση, η υποβολή μέχρι την ημερομηνία της αίτησης, όλων των προβλεπόμενων φορολογικών δηλώσεων (φόρου εισοδήματος, ΦΠΑ κ.λπ.). Από τη στιγμή όμως που θα υποβληθεί η αίτηση θα δίδεται ένα χρονικό περιθώριο τριών μηνών για την εκπρόθεσμη υποβολή όσων δηλώσεων δεν υποβλήθηκαν μέχρι τότε.
* Αυξάνονται οι εκπτώσεις επί των προσαυξήσεων, των τόκων και των προστίμων, ενώ αλλάζει και η κλίμακα των δόσεων και των εκπτώσεων, για όσους πληρώσουν εφάπαξ.
Συγκεκριμένα, θεσπίζεται κλίμακα από 2 έως 5 δόσεις με τη μεγαλύτερη έκπτωση να φθάνει το 90%. Η έκπτωση περιορίζεται στο 30% (από 20% σήμερα) όσο αυξάνονται οι δόσεις. Εφάπαξ εξόφληση συνεπάγεται πλήρης διαγραφή των προσαυξήσεων.
* Για χρέη μέχρι 5.000 ευρώ οι μηνιαίες δόσεις έχουν μηδενική επιβάρυνση, όταν σήμερα επιβαρύνονται με τόκους 4,56% ετησίως. Για χρέη πάνω από 5.000 ευρώ το ποσοστό των τόκων με το οποίο επιβαρύνονται οι δόσεις μειώνεται από 4,56% σε 3% ετησίως.
* Στις περιπτώσεις που έχουν επιβληθεί μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, όπως κατασχέσεις σε χέρια τρίτων, ο οφειλέτης μπορεί να απαλλαγεί από αυτά εφόσον εξοφλήσει το 25% του κεφαλαίου που οφείλει αντί 50% που είναι σήμερα.
* Φορολογούμενοι που έχουν προσφύγει στα διοικητικά δικαστήρια μπορούν να παραιτηθούν από τα ένδικα μέσα και να προχωρήσουν στην ρύθμιση εφόσον κρίνουν ότι είναι συμφέρουσα.
* Η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων υπαγωγής στη ρύθμιση παρατείνεται μέχρι το τέλος Μαΐου, από τέλος Μαρτίου που προβλέπει η τρέχουσα ρύθμιση.

Διαγραφή
Σε δεύτερο χρόνο θα θεσπισθούν ακόμη πιο ευνοϊκές ρυθμίσεις που θα προβλέπουν πλήρη διαγραφή χρεών, πιθανότατα έως 300 ευρώ, για όσους οφειλέτες έχουν αποδεδειγμένη οικονομική αδυναμία να πληρώσουν τις οφειλές τους λόγω έλλειψης εισοδημάτων.
Οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι θα παραπεμφθούν σε ειδικές επιτροπές εξωδικαστικού συμβιβασμού που θα δημιουργηθούν σε όλες τις περιφέρειες της χώρας. Οι υποθέσεις τους θα εξεταστούν κι εφόσον επιβεβαιωθεί η οικονομική τους αδυναμία οι οφειλές τους θα διαγράφονται.

Η κλίμακα με τις εκπτώσεις στις προσαυξήσεις, ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων της ρύθμισης:
- Εφάπαξ καταβολή της οφειλής: απαλλαγή σε ποσοστό 100%.
- Από δύο 2 έως 5 μηνιαίες δόσεις: 90%.
- Από 6 έως και 10 δόσεις: 80%.
- Από 11 έως και 20 δόσεις: απαλλαγή σε ποσοστό 75%.
- Από 21 έως και 30 δόσεις: 70%.
- Από 31 έως και 40: απαλλαγή 65%.
- Από 41 έως και 50 δόσεις: απαλλαγή σε ποσοστό 60%.
- Από 51 έως και 60 δόσεις: απαλλαγή 55%.
- Από 61 έως και 70 δόσεις: απαλλαγή 50%.
- Από 71 έως και 80 δόσεις: απαλλαγή 45%.
- Από 81 έως και 90 δόσεις: απαλλαγή 40%.
- Από 91 έως και 100 δόσεις: απαλλαγή 30%.
Ακόμη και την διαγραφή μέρους του κεφαλαίου, προβλέπει η ρύθμιση στις περιπτώσεις χρεών τα οποία έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμα μέχρι τις 31-12-2013. Βασική προϋπόθεση να μην έχουν προέλθει τα χρέη αυτά από την μη πληρωμή φόρων όπως ΦΠΑ, αλλά από άλλους φόρους όπως: εισοδήματος, χαράτσια ακινήτων κλπ.

Παράδειγμα
Φορολογούμενος που οφείλει συνολικά 10.000 ευρώ εκ των οποίων 7.000 ευρώ είναι η αρχική οφειλή και τα υπόλοιπα 3.000 ευρώ είναι οι συσσωρευμένες μηνιαίες προσαυξήσεις, μπορεί να καταβάλλει εφάπαξ τις 5.000 ευρώ και να γλιτώσει από την πληρωμή των υπολοίπων 5.000 ευρώ.
Εναλλακτικά, θα μπορεί να πληρώσει 2.000 ευρώ, οπότε στην περίπτωση αυτή η Εφορία θα του διαγράψει άλλα 2.000 ευρώ και από το συνολικό χρέος των 10.000 ευρώ θα απομείνει πλέον για καταβολή το ποσό των 6.000 ευρώ, το οποίο στη συνέχεια θα μπορεί να ρυθμιστεί έως και σε 100 μηνιαίες δόσεις.
Η Εφορία σε κάθε τέτοια περίπτωση θα διαγράφει κατά προτεραιότητα προσαυξήσεις, τόκους και πρόστιμα. Δηλαδή, αν το ποσό που πρέπει να διαγραφεί υπερβαίνει τα συσσωρευμένα ποσά των προσαυξήσεων, των τόκων και των προστίμων, τότε θα διαγράφεται και μέρος από το κεφάλαιο. Η δυνατότητα υπαγωγής στη ρύθμιση αυτή παρέχεται μέχρι το τέλος Απριλίου. Στη ρύθμιση αυτή δεν μπορούν να υπαχθούν οφειλές από ΦΠΑ και Φόρο Ακίνητης Περιουσίας.

M.X.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης