Τελευταία Νέα
Οικονομία

Νέα ρύθμιση: Προβλέπει «κούρεμα» κεφαλαίων, τόκων και δόσεων - Τι ισχύει για μεγαλοοφειλέτες

Νέα ρύθμιση: Προβλέπει «κούρεμα» κεφαλαίων, τόκων και δόσεων - Τι ισχύει για  μεγαλοοφειλέτες
Στόχος να έρθουν 2 δισ. ευρώ στα άδεια ταμεία
Ριζικές αλλαγές στην τρέχουσα ρύθμιση χρεών, οι οποίες θα προβλέπουν ακόμη και «κούρεμα» κεφαλαίου για τους οικονομικά αδύναμους που αποδεδειγμένα δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, ανακοινώνει σήμερα η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.
Παράλληλα, αναμένεται να ανακοινωθεί μονομερώς και η επαναφορά του αφορολόγητου των 12.000 ευρώ από την 1η Ιουλίου του 2015 χωρίς αναδρομική ισχύ.
Σε κάθε περίπτωση βελτιώνονται σημαντικά οι όροι της ρύθμισης των 100 δόσεων για όσους φορολογουμένους έχουν οφειλές μέχρι 31 Ιανουαρίου του 2014 που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες και γίνεται «κούρεμα» έως και 50% στα πρόστιμα.
Σε μια προσπάθεια να εισρεύσουν φέτος «φρέσκα» έσοδα άνω των 2 δισ. ευρώ στα άδεια κρατικά ταμεία, αίρονται τα «συρματοπλέγματα» και οι αυστηροί περιορισμοί της υφιστάμενης ρύθμισης που εκτιμάται ότι στάθηκαν εμπόδιο για να μπορέσουν να ανακάμψουν οι εισπράξεις.
Έτσι στις ευεργετικές διατάξεις της νέας ρύθμισης μπορούν να μπουν και οι μεγάλοι οφειλέτες με χρέη άνω του 1 εκατ. ευρώ που είχαν στηθεί και περίμεναν το «πράσινο φως» του υπουργείου Οικονομικών, ενώ μεγάλο «γλυκαντικό» είναι το επιτόκιο που θα επιβαρύνει το ποσό της ρυθμισμένης οφειλής το οποίο μειώνεται στο 3% από 4,56%.
Με άλλη διάταξη «παγώνει» η λήψη αναγκαστικών μέτρων είσπραξης για χιλιάδες οφειλέτες του Δημοσίου που ένιωθαν την «καυτή ανάσα» της Εφορίας, ενώ μειώνεται στο μισό η ελάχιστη δόση και καταργείται για τη «μαρίδα» των οφειλετών.
Στόχος της πολιτικής ηγεσίας τής Καραγεώργη Σερβίας 10 είναι να ενισχυθεί το «κύμα» των οφειλετών που επιθυμούν την ένταξη στη ρύθμιση.
Η τελευταία διαχωρίζεται από αυτήν των οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία (θα επιμεληθεί το υπουργείο Εργασίας) και κινούνταν μέχρι τώρα κάτω από την ίδια «ομπρέλα».
Παράλληλα εξετάζεται να παραταθεί πιθανότατα έως τον Ιούνιο του 2015 η προθεσμία για την υπαγωγή στη ρύθμιση η οποία κανονικά λήγει στις 31 Μαρτίου.
Να σημειωθεί ότι υφιστάμενες ρυθμίσεις για τα ληξιπρόθεσμα μέχρι τώρα δεν απέδωσαν ούτε κατ' ελάχιστον τα προσδοκώμενα.
Σε αυτές εντάχθηκαν μόλις 198.000 φορολογούμενοι εκ των οποίων 168.000 στη ρύθμιση των 100 δόσεων.
Το πολυνομοσχέδιο που θα ανακοινώσουν σήμερα οι τρεις αναπληρωτές υπουργοί Νάντια Βαλαβάνη, Δημήτρης Μάρδας και Δημήτρης Στρατούλης περιλαμβάνει:
1. Νέα κλίμακα φορολογίας εισοδήματος με πολλά κλιμάκια και αφορολόγητο όριο τα 12.000 ευρώ που θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιουλίου του 2015 και χωρίς αναδρομική ισχύ. Η εκκαθάριση των εισοδημάτων με το νέο αφορολόγητο θα γίνει με τις δηλώσεις του 2016.
2. Βελτίωση των όρων της υφιστάμενης ρύθμισης για ληξιπρόθεσμα έτσι ώστε εκτός από τους μικρούς να μπουν και οι μεγάλοι οφειλέτες στις 100 δόσεις για τα χρέη. Στη βάση αυτή καταργούνται οι υπάρχοντες περιορισμοί. Αυτό σημαίνει ότι:
* Μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση και φορολογούμενοι που οφείλουν ποσά άνω του 1 εκατ. ευρώ.
*Οσοι οφείλουν ποσά πάνω από 15.000 ευρώ θα έχουν τη δυνατότητα να τα εξοφλήσουν έως και σε 100 μηνιαίες δόσεις, αντί μέχρι 72 που προβλέπει το ισχύον νομοθετικό καθεστώς.
*Δόση ανάλογα με το εισόδημα. Το ετήσιο σύνολο των καταβολών δεν μπορεί να υπερβαίνει το 20% του ετήσιου εισοδήματος του οφειλέτη, όπως αυτό βεβαιώθηκε το προηγούμενο οικονομικό έτος. Σε περίπτωση υπέρβασης του ορίου, οι δόσεις επεκτείνονται αναλογικά, μέχρι την πληρωμή του συνόλου της οφειλής.
*Αίρεται ο περιορισμός που προβλέπει ότι για την υπαγωγή στη ρύθμιση απαιτείται η εξόφληση του 50% της οφειλής σε περίπτωση κατασχέσεων.
* Μείωση στο μισό της ελάχιστης δόσης των 50 ευρώ για όσους έχουν μικρές οφειλές, π.χ. έως 3.000 ευρώ.
* Θα μπορούν να εξοφληθούν έως και σε 100 μηνιαίες δόσεις όλα τα χρέη που κατέστησαν ληξιπρόθεσμα μέχρι και την 31η.12.2014.
* Το ετήσιο σύνολο των καταβολών δεν θα μπορεί να υπερβαίνει το 20% του ετήσιου εισοδήματος του οφειλέτη, όπως αυτό βεβαιώθηκε το προηγούμενο οικονομικό έτος.
* Εκτός από τη μείωση έως και 100% των προσαυξήσεων ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων που προβλέπει η ισχύουσα ρύθμιση, προωθείται «κούρεμα» και των προστίμων που επιβαρύνουν την αρχική οφειλή έως και 50%.
* Σε περίπτωση αποδεδειγμένου μηδενικού εισοδήματος κατά τους τελευταίους 12 μήνες, θα αναστέλλεται το σύνολο των μέτρων αναγκαστικής είσπραξης που μπορούν να ληφθούν κατά του οφειλέτη για περίοδο 12 μηνών.
* Μείωση στο 3% από 4,56% του ετήσιου τόκου που επιβαρύνει τη ρυθμισμένη οφειλή.
* Αναστολή από τη στιγμή υποβολή της αίτησης των μέτρων αναγκαστικής είσπραξης ή ποινικής δίωξης.
* Τρίμηνη φορολογική ενημερότητα. Εφόσον πληρώνονται οι δόσεις εμπρόθεσμα και δεν υπάρχει νέα ληξιπρόθεσμη οφειλή, χορηγείται φορολογική ενημερότητα, τρίμηνης διάρκειας, η οποία ανανεώνεται στη λήξη της, με τις ίδιες προϋποθέσεις.
* Δυνατότητα ταχείας εξωδικαστικής επίλυσης των διαφορών, στις περιπτώσεις που οι φορολογούμενοι αμφισβητούν το ύψος των βεβαιωθέντων ποσών. Στην έδρα κάθε περιφέρειας θα συσταθεί πενταμελής επιτροπή διοικητικής επίλυσης φορολογικών διαφορών, στην οποία θα γίνονται δεκτές αιτήσεις για διαφορές σε ποσά άνω των 20.000 ευρώ.
3. Κατάργηση του χαρακτηρισμού του ποινικού αδικήματος της μη πληρωμής χρεών προς το Δημόσιο ως διαρκούς και καθιέρωση της «αντικειμενικής και ανυπαίτιας αδυναμίας πληρωμής» ως νέου λόγου για τη δυνατότητα του δικαστηρίου να κρίνει την πράξη ατιμώρητη.
4. Κατάργηση μιας σειράς ρυθμίσεων που προβλέπουν κατασχέσεις τραπεζικών καταθέσεων με κατεπείγουσα και εξαιρετική διαδικασία.
5. Απαγόρευση της διενέργειας φορολογικού ελέγχου στην κατοικία του φορολογουμένου χωρίς την παρουσία εισαγγελέα και σε κάθε περίπτωση ώστε να προστατευθεί το οικιακό άσυλο.
6. Ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του ΣΔΟΕ που αναλαμβάνει τη διενέργεια εκτεταμένων προληπτικών φορολογικών ελέγχων στην αγορά.
7. Δημιουργία υπηρεσίας εσωτερικού ελέγχου στα τελωνεία για την καταπολέμηση της διαφθοράς. Από την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου η κυβέρνηση υπολογίζει έσοδα 1,5 δισ. ευρώ ετησίως.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης