Τελευταία Νέα
Οικονομία

Spiegel: Κοινωνικό πρόγραμμα στο σύνολο της Ευρωζώνης προτείνει ο Γ. Βαρουφάκης

Spiegel: Κοινωνικό πρόγραμμα στο σύνολο της Ευρωζώνης προτείνει ο Γ. Βαρουφάκης
Οι κεντρικές τράπεζες θα εκδίδουν ομόλογα και θα χρηματοδοτούν την ανάπτυξη
Κοινωνικό πρόγραμμα για το σύνολο της Ευρωζώνης, το οποίο θα στηρίζεται σε τέσσερις πυλώνες, οραματίζεται ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, αναφέρει σε σημερινό του δημοσίευμα το Spiegel.
Το γερμανικό περιοδικό, το οποίο επικαλείται ένα βιβλίο που έχουν συγγράψει ο Γ. Βαρουφάκης μαζί με δύο αγγλοσάξονες οικονομολόγους και το οποίο πρόκειται να δημοσιευτεί στο τέλος Φεβρουαρίου, αναφέρει ότι το εν λόγω σχέδιο προβλέπει την ενίσχυση της στήριξης του ESM προς τις προβληματικές τράπεζες, η οποία θα συνοδεύεται από εκχώρηση μεριδίου στο μετοχικό κεφάλαιο αυτών.
Επίσης, στο εν λόγω βιβλίο αναγνωρίζεται ο κεντρικός ρόλος της ΕΚΤ και των κεντρικών τραπεζών των κρατών μελών, οι οποίες θα αναλάβουν τμήμα των χρεών των υπερχρεωμένων κρατών και θα προχωρούν σε έκδοση ομολόγων με στόχο τη χρηματοδότηση αναπτυξιακών προγραμμάτων έως το 8% του ΑΕΠ της ευρωζώνης.
Η πρόταση των τριών οικονομολόγων προβλέπει, επίσης, τη θεσμοθέτηση κοινωνικού προγράμματος για όλα τα μέλη του ευρώ, το οποίο θα χρηματοδοτείται με κεφάλαια των κεντρικών τραπεζών των «19», οι οποίες θα παραιτηθούν από απαιτήσεις επί τοκοχρεολυσίων.
Τέλος, σύμφωνα με το εν λόγω σχέδιο, για τα παραπάνω μέτρα δεν απαιτείται τροποποίηση των υφιστάμενων ευρωπαϊκών συνθηκών, ενώ λαμβάνονται υπ’ όψιν και οι γερμανικές επιφυλάξεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης