Τελευταία Νέα
Οικονομία

Περί τις 100.000 θέσεις εργασίας θα χαθούν αν αυξηθεί ο κατώτατος μισθός στα 751 ευρώ

Περί τις 100.000 θέσεις εργασίας θα χαθούν αν αυξηθεί ο κατώτατος μισθός στα 751 ευρώ
Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος
Στα 660 εκατ. ευρώ αποτιμήθηκε η εξαγγελία του ΣΥΡΙΖΑ για αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ με το οικονομικό κόστος να πέφτει εξολοκλήρου στις πλάτες των μικρών επιχειρηματιών ενώ την ίδια στιγμή αναμένεται να αυξηθούν οι εισφορές προς τα ασφαλιστικά ταμεία.
Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος αναφορικά με την άμεση εφαρμογή της εξαγγελίας.
Η ΓΣΕΒΕΕ προτείνει η υλοποίηση του μέτρου να γίνει μέσα από τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και σε ορίζοντα διετίας ακόμη και τριετίας.
Το υπουργείο Εργασίας εκτιμά ότι το κόστος θα είναι χαμηλότερο καθώς ο υπολογισμός γίνεται με βάση 120.000 επιχειρήσεις ενώ η Συνομοσπονδία υπολογίζει το κόστος με βάση τις θέσεις εργασίας που ανέρχονται περίπου σε 300.000.
Σύμφωνα με πληροφορίες η πολιτική ηγεσία του υπουργείου σκέπτεται να προχωρήσει στη νομοθετική ρύθμιση της εξαγγελίας δίνοντας κάποια ανταλλάγματα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Το Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ έχει καταγράψει αρχικά τις αρνητικές επιπτώσεις του μέτρου. Εκτιμά ότι μπορεί να χαθεί η μία στις τρείς θέσεις εργασίας.
Δηλαδή από τις σημερινές 300.000 θέσεις εργασίας να περιοριστούν κατά 100.000. Έτσι στην παραγωγική διαδικασία θα παραμείνουν οι 200.000 εργασίας με τα νέα εργασιακά προνόμια.
Η επιλογή της μείωσης προσωπικού μπορεί να θεωρηθεί ακραία λύση από τους επιχειρηματίες αλλά και αναγκαία ταυτόχρονα για να παραμείνει η επιχείρηση σε λειτουργία και το πιο σημαντικό να τηρεί την ελληνική νομοθεσία.
Οι επιχειρηματίες που θα δώσουν μάχη για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας θα πρέπει να μειώσουν τα κόστη από άλλους τομείς.
Στην περίπτωση που δεν βρεθούν λύσεις και αποκλειστεί η επιλογή της απόλυσης προσωπικού μπορεί να προκληθεί κλίμα ανατιμήσεων στην αγορά των υπηρεσιών όπως και σε πολλά προιόντα.
Την εντατικοποίηση των ελέγχων ζητουν επιχειρηματίες καθώς αρκετοί συνάδελφοι τους χρησιμοποιούν προσωπικό για μερική απασχόληση και στην πράξη εργάζονται τουλάχιστον 10 ώρες με αμοιβές κατώτερες από αυτές που προβλέπει η εργατική νομοθεσία.
Η ΓΣΕΒΕΕ στο διάλογο με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, θέτει σε πρώτη προτεραιότητα στις οφειλές προς το ΟΑΕΕ που να σημειωθεί φθάνουν τα 7 δισ ευρώ.
Το μεγαλύτερο μέρος των χρεών θεωρούνται χαμένα καθώς προέρχονται από το παρελθόν ως «αμαρτίες» που δεν πρόκειται να αποπληρωθούν πότε καθώς υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις οφειλετών απεβίωσαν.
Στην ανάγκη άμεσης αποκατάστασης του θεσμού των συλλογικών διαπραγματεύσεων συμφώνησαν ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης και ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς.
Σε ό,τι αφορά την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 750 ευρώ, ο Γ.Καββαθάς τόνισε ότι αυτό πρέπει να γίνει σταδιακά σε βάθος διετίας ή τριετίας και να είναι αποτέλεσμα διαλόγου των κοινωνικών εταίρων και όχι κυβερνητικής απόφασης.

ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης