Τελευταία Νέα
Οικονομία

Μηλιός (ΣΥΡΙΖΑ): Η ΕΚΤ να συμβάλει στη μείωση του χρέους των χωρών της Ευρωζώνης μέσω αγορών ομολόγων

Μηλιός (ΣΥΡΙΖΑ): Η ΕΚΤ να συμβάλει στη μείωση του χρέους των χωρών της Ευρωζώνης μέσω αγορών ομολόγων
Κάθε κυβέρνηση θα συμφωνείται να επαναγοράσει τα μηδενικού κουπονιού ομόλογα όταν η αξία αυτών θα έχει υποχωρήσει κάτω από το 20% του ΑΕΠ
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μπορούσε να συμβάλει στη μείωση του χρέους της Ευρωζώνης με την απόκτηση όλων των κρατικών ομολόγων που λήγουν μεταξύ 2016 και 2020, δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Μηλιός.
Μιλώντας σε σεμινάριο του ινστιτούτου Bruegel, ο Γιάννης Μηλιός δήλωσε ότι κάθε χώρα της Ευρωζώνης θα μπορούσε με αυτόν τον τρόπο να αγοράσει πίσω το χρέος της από την ΕΚΤ.
Σύμφωνα με την πρόταση του Γ. Μηλιού, η ΕΚΤ αναλαμβάνει (και μετατρέπει σε ομόλογα μηδενικού τοκομεριδίου) για τα επόμενα πέντε χρόνια, 2016-2020, την εξαγορά χρεογράφων μαζί με τους αντίστοιχους τόκους.
Αυτό ισοδυναμεί με το 55% του χρέους για όλες τις χώρες.
Η ΕΚΤ αποκτά το χρέος, στην ονομαστική του αξία.



Embedded image permalink

Για τις χώρες που έχουν ήδη λάβει δάνεια από την Τρόικα, οι εκτιμήσεις περιλαμβάνουν τόσο το διαπραγματεύσιμο όσο και το "θεσμικό" χρέος (χρέος προς άλλα κράτη, προς EFSF, ESM και ΔΝΤ).
Αυτή η απλή ελάφρυνση του χρέους θα επηρεάσει επίσης τα ποσοστά των μακροπρόθεσμων επιτοκίων μετά το 2021, μείωση κατά 0,3% -0,5%.
Για τις υπερχρεωμένες οικονομίες που θα αντιμετωπίσουν επίσης αύξηση των αναγκών σε ρευστότητα, υποθέτει ότι το ίδιο αποτέλεσμα θα είναι κατά 0,3% από το 2016.
Όλες οι οικονομίες της Ευρωζώνης μπορεί να είναι μέρος της συμφωνίας, ανεξάρτητα από το μέγεθος του χρέους.
Στο σχέδιο θα δίνεται η δυνατότητα αποχώρησης από το μηχανισμό μετά το 2030.
Τυχόν ζημίες που μπορεί να προκληθούν θα μπορούν να καλυφθούν μέσω της διακράτησης των κερδών από την ΕΚΤ.
Κάθε κυβέρνηση θα συμφωνείται να επαναγοράσει τα μηδενικού κουπονιού ομόλογα όταν η αξία αυτών θα έχει υποχωρήσει κάτω από το 20% του ΑΕΠ.
Για την ίδια περίοδο (2016-2020), η ΕΚΤ θα μπορούσε επίσης να αναλάβει τις πληρωμές που αντιστοιχούν στο υπόλοιπο του χρέους των οικονομιών.
Ως εκ τούτου, η ΕΚΤ θα αποκτήσει και θα τα αξιοποιήσει με τη μορφή ομολόγων μηδενικού τοκομεριδίου που λήγουν κατά τα έτη 2016-2020 και το σύνολο των τόκων της ίδιας περιόδου.
Με άλλα λόγια, το βάρος του χρέους θα πρέπει να ανασταλεί για περίοδο πέντε ετών.
Η δυναμική του χρέους θα βελτιωθεί περαιτέρω.
Με την πρόταση του Μηλιού το δημοσιονομικό περιθώριο για εναλλακτικές οικονομικές πολιτικές αυξάνεται, σταματώντας την εποχή των πολιτικών λιτότητας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης