Τελευταία Νέα
Οικονομία

Dombrovskis (Κομισιόν): Ο ρεαλιστικός δρόμος είναι η παράταση του μνημονίου στην Ελλάδα

tags :
Dombrovskis (Κομισιόν): Ο ρεαλιστικός δρόμος είναι η παράταση του μνημονίου στην Ελλάδα
Η πολιτική της κυβέρνησης δεν συμφωνεί με τις δεσμεύσεις της χώρας, σημείωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν
Ο πιο ρεαλιστικός δρόμος για την Ελλάδα είναι η παράταση ισχύος του προγράμματος για μερικούς μήνες ή μισό έτος, δίνοντας έτσι περισσότερο χρόνο για τις διαπραγματεύσεις, σημείωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Valdis Dombrovskis, στο Reuters Eurozone Summit, προσθέτοντας ότι υπάρχουν περιθώρια αλλαγών σε αυτό.
Ειδικότερα, ο κ. Dombrovskis ανέφερε ότι η Ελλάδα μπορεί να επιλέξει με ποιον τρόπο θα εξυγιάνει τα δημόσια οικονομικά της και θα αναπτύξει την οικονομία της, αλλά οφείλει να παρατείνει το πρόγραμμα στήριξης για λίγους μήνες για να κερδίσει χρόνο ώστε να διαπραγματευθεί αυτά τα βήματα.
«Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο πιο ρεαλιστικός δρόμος είναι η παράταση της ισχύος του προγράμματος για λίγους ακόμη μήνες ή μισό έτος, δίνοντας έτσι περισσότερο χρόνο για διαπραγματεύσεις», επισήμανε, ενώ ερωτηθείς πόσο σύντομα η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει προβλήματα ρευστότητας, απάντησε ότι δεν θέλει να συζητήσει υποθετικές ερωτήσεις.
Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν ανέφερε ότι υπάρχει προοπτική για την αλλαγή ορισμένων μέτρων του ελληνικού προγράμματος ώστε να επιτευχθεί μεγαλύτερη κοινωνική δικαιοσύνη, εάν το θέλει η Αθήνα, υπό την προϋπόθεση ότι τα εναλλακτικά μέτρα που θα προταθούν θα έχουν δημοσιονομικά ισοδύναμο αποτέλεσμα.
Ωστόσο, όπως επισήμανε, «για να γίνει αυτό χρειαζόμαστε προοπτική για συνομιλίες και αυτή η προοπτική δίδεται από το πλαίσιο του προγράμματος».
Όσον αφορά τις υπουργικές εξαγγελίες στην Αθήνα περί διακοπής ορισμένων ιδιωτικοποιήσεων, σχεδίων αύξησης του κατώτατου μισθού, επαναπρόσληψης δημοσίων υπάλληλων που βρίσκονται σε διαθεσιμότητα και επαναφοράς της 13ης σύνταξης για τους χαμηλοσυνταξιούχους, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν υπογράμμισε ότι τέτοιες κινήσεις φέρνουν το αντίθετο από το επιθυμητό αποτέλεσμα και σημείωσε ότι η πολιτική της κυβέρνησης δεν συμφωνεί με τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει οι προηγούμενες ελληνικές κυβερνήσεις.
«Αυτό είναι σημαντικό [...] να μην υπάρξει επιστροφή στη χρηματοπιστωτική αστάθεια και την κρίση» δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός της Λετονίας.
Ακόμη ο κ. Dombrovskis σημείωσε ότι η σχετική με την τρόικα διευθέτηση μπορεί να είναι ανοικτή σε αλλαγές, αλλά όχι ως μονομερής ελληνική απόφαση, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι διεθνείς πιστωτές και η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να συζητήσουν μία εναλλακτική λύση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης