Τελευταία Νέα
Οικονομία

Schaeuble: Συμφωνήσαμε ότι διαφωνούμε - Βαρουφάκης: Θέλουμε χρόνο έως τον Μάιο, θα τηρήσουμε το 65% του μνημονίου

Schaeuble: Συμφωνήσαμε ότι διαφωνούμε - Βαρουφάκης: Θέλουμε χρόνο έως τον Μάιο, θα τηρήσουμε το 65% του μνημονίου
Δεν υπήρξε καμία συμφωνία με τον κ. Schaeuble, τόνισε ο υπ. Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης
Συμφωνήσαμε με τον Γ. Βαρουφάκη ότι διαφωνούμε, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Wolfang Schaeuble, αλλά είναι καθήκον μας να βρούμε κοινά αποδεκτές λύσεις, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, κατά τη διάρκεια των κοινών τους δηλώσεων.
Από την πλευρά του ο Γ. Βαρουφάκης ζήτησε χρόνο έως τον Μάιο, μέσω ενός προγράμματος - γέφυρα, ενώ δεσμεύθηκε για την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων και του 65% του μνημονίου από την ελληνική κυβέρνηση.
Συζητήσαμε διεξοδικά με τον υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας Γ. Βαρουφάκη και συμφωνήσαμε να δεσμευτούμε για μια ενωμένη Ευρώπη, αλλά δεν είναι απλός ο δρόμος, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Wolfang Schaeuble. 
Η Ελλάδα είχε τον πιο δύσκολο δρόμο, υπογράμμισε. 
«Πρέπει να δείξουμε τον θαυμασμό μας για την πρόοδο της Ελλάδας τα τελευταία χρόνια», τόνισε ωστόσο σημείωσε ότι μένουν να γίνουν πολλά ακόμα.
Η Ελλάδα ανήκει στη ζώνη του Ευρώ, ξεκαθάρισε ο Schaeuble, ενώ υποστήριξε ότι το πρόβλημα του ελληνικού χρέους πρέπει να επιλυθεί.
«Δεν τίθεται για εμάς το θέμα μιας γερμανικής Ευρώπης.
Πρέπει να προσαρμοστούμε σε έναν κόσμο που αλλάζει συνεχώς», ανέφερε.
«Χρειάζεται να εργαστούμε για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων.
Να βοηθήσουμε την Ελλάδα με κάθε τρόπο ώστε να δημιουργηθεί ένας αποτελεσματικός φοροεισπρακτικός μηχανισμός.
Πρέπει να σεβαστούμε τους Έλληνες ψηφοφόρους, αλλά πρέπει να σεβαστούμε και όλους τους Ευρωπαίους ψηφοφόρους, ξεκαθάρισε ο Γερμανός υπ. Οικονομικών.
«Έχουμε κοινό νόμισμα, αλλά διαφορετικές οικονομικές πολιτικές.
Υπάρχουν δεσμεύσεις από τις κυβερνήσεις για τους προϋπολογισμούς.
Για να αλλάξει το υφιστάμενο πρόγραμμα πρέπει να γίνει μια συμφωνία, ανέφερε ο Schaeuble.
Όσον αφορά τη διαχείριση του ελληνικού χρέους, τόνισε ότι δεν τίθεται αυτή τη στιγμή στην ατζέντα το θέμα του haircut, καθώς προέχει η πρόσβαση στις αγορές για την Ελλάδα.
«Η ελληνική κυβέρνηση δεν προάγει μόνο τα συμφέροντα του μέσου Έλληνα, αλλά τα συμφέροντα του μέσου Ευρωπαίου.
Τώρα ζητάμε χρόνο από τους εταίρους, ώστε να παρουσιάσουμε σε ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ ένα πρόγραμμα - γέφυρα.
Πρέπει να σεβαστούμε τις συνθήκες και τις συμφωνίες της ΕΕ, δίχως να συνθλίψουμε το ευαίσθητο άνθος της Δημοκρατίας», ανέφερε ο Γ. Βαρουφάκης.
Λαμβάνοντας τον λόγο ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας, Γιάνης Βαρουφάκης, τόνισε ότι παρουσίασε στον κ. Schaeuble τις προτεραιότητες της νέας ελληνικής κυβέρνησης.
«Δεν υπήρξε καμία συμφωνία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γ. Βαρουφάκης.
« Δεν συζητήσαμε το χρέος της Ελλάδας, ούτε το θέμα της απομείωσής του», τόνισε ο υπ. Οικονομικών.
Και πρόσθεσε ότι είναι πολύ σημαντικό να βάλουμε ένα τέλος στην ελληνική κρίση.
«Πρέπει να σταματήσει η απαξίωση της Ελλάδας», ανέφερε ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ.
Πολλές φορές η λύση είναι πολύ δύσκολη, τόνισε ο Γ. Βαρουφάκης, ενώ υπογράμμισε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θα σταματήσει με τίποτα την προσπάθεια για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.
«Θέλουμε στο πλάι μας τους εταίρους», τόνισε.
«Πρέπει να σεβαστούμε τις συνθήκες και τις συμφωνίες της ΕΕ, δίχως να συνθλίψουμε το ευαίσθητο άνθος της Δημοκρατίας», ανέφερε στη συνέχεια ο Schaeuble, απαντώντας στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων.
«Το 90% των χρημάτων που έλαβε η Ελλάδα από τους Ευρωπαίους, εξυπηρέτησε ένα μη βιώσιμο χρέος», τόνισε στη συνέχεια ο Γ. Βαρουφάκης.
«Η Ελλάδα έχασε την πρόσβαση της στις αγορές το 2010 και η Ελλάδα έχει την ευθύνη γι' αυτό», ανέφερε.
«Το πρόγραμμα - γέφυρα θα δώσει σε όλους χρόνο έως το Μάιο», σημείωσε ο Γ. Βαρουφάκης.
«Θα κάνουμε ότι περνά από το χέρι μας ώστε να αποφύγουμε τη χρεοκοπία.
Αυτή η λέξη θα φύγει από το "γήπεδο"», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Γ. Βαρουφάκης.
Ερωτώμενος για το σκάνδαλο Siemens και την εμπλοκή Χριστοφοράκου, ο Schaeuble απέφυγε να απαντήσει και περιορίστηκε σε κάποιες γενικές αναφορές για την καταπολέμηση της διαφθοράς.

Όπως μετέδιδε νωρίτερα το www.bankingnews.gr, 
η γραμμή Schaeuble απέναντι στον Γ. Βαρουφάκη θα είναι ιδιαίτερα σκληρή και θα δώσει το στίγμα των προθέσεων της κυβέρνησης Merkel απέναντι στις διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση. 
«Το μόνο που ζητάμε είναι να μην μας πιέσουν με ένα τελεσίγραφο. Να μας δώσουν ως το τέλος Μαΐου, ως την αρχή του καλοκαιριού ώστε να μπορέσουμε να φέρουμε στο τραπέζι τις προτάσεις μας και να διαβουλευθούμε επ' αυτών με τους εταίρους μας. Μπορούμε το καλοκαίρι να κάνουμε νέες συμφωνίες μεταξύ της Ελλάδας και της Ευρώπης», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, μιλώντας χθες το βράδυ στην κάμερα του πρώτου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD και στην εκπομπή «tageschau».
Μαύρος είναι ο καπνός που βγήκε από τον ουρανοξύστη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) στην Φρανκφούρτη μετά την συνάντηση του Γιάννη Βαρουφάκη με τον Μάριο Ντράγκι.
Το αρνητικό κλίμα αυτής της συνάντησης επισφραγίστηκε αργά χθες το βράδυ με την άνευ προηγουμένου απόφαση του Δ. Σ. της ΕΚΤ το οποίο αποφάσισε να μην κάνει αποδεκτά από τις 11 Φεβρουαρίου τα ελληνικά ομόλογα αλλά και τις εγγυήσεις του Δημοσίου.
Με αυτή την απόφαση η ΕΚΤ κλείνει την κάνουλα της χρηματοδότησης και βάζει το «πιστόλι στον κρόταφο της ελληνικής κυβέρνησης ζητώντας από την Αθήνα συμφωνία εδώ και τώρα με την τρόικα.
Η απειλή αυτή συμβαίνει λίγες μόλις ώρες πριν ξεκινήσει το κρίσιμο «τε α τετ» του Έλληνα υπουργού Οικονομικών με τον Γερμανό ομόλογο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο Βερολίνο που έχει προγραμματιστεί για τις 12.30 ώρα Ελλάδος.
Το κλίμα για τον κ. Βουραφάκη είναι ιδιαίτερο ψυχρό έως παγερό, ο οποίος μαζί με τον αναπληρωτή υπουργό διεθνών οικονομικών σχέσεων Ευκλείδη Τσακαλώτο καλούνται να σταθούν μέσα στην «αρένα» των υπουργών της Μέρκελ και να αναπτύξουν τα σχέδια και τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
Παρά τα καλά λόγια για το πρόσωπο του κυρίου Σόιμπλε και τις προσεκτικές δηλώσεις της νέας ελληνικής κυβέρνησης, το Βερολίνο φαίνεται -μέσω διαρροών- να σκληραίνει τη στάση του και στέλνει «τελεσίγραφα» στην Αθήνα ότι πρέπει να τηρήσει κατά γράμμα όσα προβλέπει το υφιστάμενο ελληνικό πρόγραμμα.
Έγγραφο – φωτιά του πρακτορείου Reuters αποκαλύπτει την στάση που θα κρατήσει η γερμανική πλευρά στη σημερινή συνεδρίαση του EuroWorking Group.
Σύμφωνα με αυτό καλείται η κυβέρνηση να πάρει πίσω τις εξαγγελίες των πρώτων ημερών της διακυβέρνησης και να τηρήσει τις συμφωνηθείσες θέσεις με την τρόικα (σ.σ. νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα, στο καθεστώς του ΦΠΑ κ.α).
Όλα αυτά προμηνύουν ένα δύσκολο απόγευμα για το νέο πρόεδρος του ΣΟΕ καθ. Γιώργο Χουλιαράκη που πριν καλά – καλά προλάβει να τοποθετηθεί επισήμως θα βρεθεί στον λάκκο με τα θηρία του Euro working Group.
Τα πράγματα για την ελληνική αντιπροσωπεία δεν ξεκίνησαν όμως από την αρχή καλά.
Στην πρώτη επί γερμανικού εδάφους συνάντηση ο κ. Βαρουφάκης εισέπραξε την περιορισμένη κατανόηση του προέδρου της ΕΚΤ στο ελληνικό αίτημα που υπέβαλε για αύξηση κατά 10 δις. ευρώ του «στοκ» των εντόκων γραμματίων στο πλαίσιο της συμφωνίας - γέφυρα.
Νίπτοντας τα χέρια του ο κεντρικός τραπεζίτης δήλωσε αναρμόδιος για το θέμα, παραπέμποντας τον Έλληνα υπουργό στους δανειστές λέγοντας ότι αυτή είναι μία συζήτηση που αφορά την Αθήνα και τους εταίρους της.
Το θέμα της αύξησης του πλαφόν αγοράς εντόκων γραμματίων από τις ελληνικές τράπεζες αποτέλεσε το κεντρικό «μενού» στις συζητήσεις που έλαβαν χώρα κατά την διάρκεια του δείπνου εργασίας της ΕΚΤ. Από ελληνικής πλευράς αυτές παρακολούθησε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας.
Το ύψος των εντόκων που μπορεί να εκδώσει σήμερα το Δημόσιο ανέρχεται σε 14,7 δισ. ευρώ και μέρος του χρέους αυτού αναχρηματοδοτείται ανά τρίμηνο και ανά εξάμηνο. Ο κ. Βαρουφάκης ζήτησε από τον κ. Ντράγκι την αύξηση του πλαφόν αυτού στα 25 δις. ευρώ για να μπορέσουν να καλυφθούν οι εσωτερικές ανάγκες της χώρας.
Εξερχόμενος μετά από μία ώρα από το κτίριο Großmarkthalle της ΕΚΤ, ο Γιάννης Βαρουφάκης χαρακτήρισε «εποικοδομητικές» τις συζητήσεις με τον Μάριο Ντράγκι, χωρίς ωστόσο να προβεί σε περαιτέρω λεπτομέρειες. Αντίθετα ανέδειξε την εξαιρετική επικοινωνία που υπήρξε μεταξύ τους…
«Ενημέρωσα τον πρόεδρο της ΕΚΤ για την κατάσταση στην Ελλάδα η οποία δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί με συνήθεις τρόπους και πως το υφιστάμενο πρόγραμμα έχει πυροδοτήσει κρίση αποπληθωρισμού στη χώρα» είπε ο κ. Βαρουφάκης προκαλώντας νευρικότητα στις αγορές.
Η «άρνηση » της ΕΚΤ στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα - γέφυρα της Αθήνας είχε άμεσο αντίκτυπο στο αποτέλεσμα της χθεσινής δημοπρασίας εντόκων γραμματίων εξάμηνης διάρκειας που διενήργησε ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ).
Οι τράπεζες μπορεί να διευκόλυναν ταμειακά το δημόσιο, όμως η συγκεκριμένη «ένεση» ρευστότητας συνοδεύθηκε και από υψηλότερο επιτόκιο.
Διαμορφώθηκε στο 2,75% από 2,30% που είχε πληρώσει ο ΟΔΔΗΧ στην αμέσως προηγούμενη δημοπρασία.
Συνολικά υποβλήθηκαν προσφορές ύψους 813 εκατ. ευρώ, πού υπερκάλυψαν το ζητούμενο ποσό κατά 1,3 φορές.
Να σημειωθεί ότι οι εκδόσεις εντόκων γραμματίων μαζί με τις ενδοκυβερνητικές συμφωνίες «swap» είναι τα μόνα «όπλα» που έχει στην διάθεση της η κυβέρνηση για να μπορέσει να καλύψει μέρος του φετινού χρηματοδοτικό «κενού» που φτάνει τα 22,5 δισ. ευρώ.

Μ.Χ.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης