Τελευταία Νέα
Οικονομία

Γ. Βαρουφάκης: Η συνάντηση με τον Draghi (ΕΚΤ) απέδωσε καρπούς - Η Ελλάδα παρουσίασε το σχέδιό της

Γ. Βαρουφάκης: Η συνάντηση με τον Draghi (ΕΚΤ) απέδωσε καρπούς - Η Ελλάδα παρουσίασε το σχέδιό της
Στις 11 Φεβρουαρίου το έκτακτο Eurogroup για την Ελλάδα
(upd2)Αισιόδοξος εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, μετά το πέρας της συνάντησής του με τον διοικητή της ΕΚΤ, Mario Draghi.
«Η συνομιλία με το διοικητή της ΕΚΤ, Mario Draghi απέδωσε καρπούς», τόνισε ο Γ. Βαρουφάκης, κατόπιν της συνάντησης που είχε διάρκεια μιας ώρας.
«Η Ελλάδα παρουσίασε το πρόγραμμά της στην ΕΚΤ», τόνισε ο υπ. Οικονομικών.
Ο υπ. Οικονομικών τόνισε πως έστειλε το μήνυμα στον Draghi, ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί με τους συνήθεις τρόπους.
«Τον ενημέρωσα πως το πρόγραμμα έχει πυροδοτήσει κρίση αποπληθωρισμού στη χώρα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ.Βαρουφάκης, υπογραμμίζοντας πως «υπήρξε μια εξαιρετική γραμμή επικοινωνίας, γεγονός που μου δίνει θάρρος για το μέλλον»
Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ανέφερε πως «ανυπομονεί» να συναντήσει τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, Wolfgang Schaeuble ενώ δεσμεύθηκε ότι η νέα κυβέρνηση θα αναμορφώσει την ελληνική οικονομία.
Ο Γ. Βαρουφάκης παραμένει επί γερμανικού εδάφους, καθώς αύριο Πέμπτη θα συναντηθεί με τον Γερμανό ομόλογό του, Wolfang Schaeuble. 

Βαρουφάκης (ΥΠΟΙΚ): Νομίζω ότι μπορούμε να υπολογίζουμε στην ΕΚΤ – Σύντομα συμφωνία για το χρέος
Την άποψη πως η Ελλάδα μπορεί να ολοκληρώσει τις συνομιλίες για το χρέος με τους πιστωτές της σε σύντομο χρονικό διάστημα εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης.
Σε δηλώσεις του στο Reuters και κατόπιν της συνάντησης του με τον διοικητή της ΕΚΤ, Mario Draghi, ο υπ. Οικονομικών υποστήριξε πως πιστεύει ότι μπορεί να υπολογίζει στην υποστήριξη της ΕΚΤ.
«Η ΕΚΤ είναι η κεντρική τράπεζα της Ελλάδας…
Η ΕΚΤ να θα κάνει ότι χρειαστεί (whatever it takes) για να υποστηρίξει τα κράτη μέλη της ευρωζώνης» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ.Βαρουφάκης.
«Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι μπορούμε να ολοκληρώσουμε τις συνομιλίες μας με τους Ευρωπαίους εταίρους μας, καθώς και με το ΔΝΤ και την ΕΚΤ, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα ώστε να μπορέσουμε επανεκκινήσουμε την ελληνική οικονομία» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών.

Όπως μετέδιδε νωρίτερα το bankingnews,
«βαρόμετρο» για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων της νέας κυβέρνησης με τους Ευρωπαίους εταίρους, με αντικείμενο τα μείζονα ζητήματα της διευθέτησης του χρέους και το μέλλον του προγράμματος χρηματοδοτικής στήριξης, θα αποτελέσουν οι επαφές που θα έχει αυτό το διήμερο ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης.
Μετά το Παρίσι, το Λονδίνο και τη Ρώμη, ο κ. Βαρουφάκης συναντάται αυτή την ώρα στη Φρανκφούρτη με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Mario Draghi και αύριο στο Βερολίνο με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Wolfang Schaeuble.
Αναλυτές και επενδυτές αναμένουν με ενδιαφέρον τα αποτελέσματα των συγκεκριμένων συναντήσεων, καθώς οι δύο κορυφαίοι αξιωματούχοι της ευρωζώνης θα ακούσουν για πρώτη φορά διεξοδικά και διά ζώσης τις θέσεις της νέας ελληνικής κυβέρνησης.
Τα αποτελέσματα των συναντήσεων αυτών θα συζητηθούν εκτενώς στο Eurogroup, το οποίο είναι πιθανό να συνεδριάσει εκτάκτως ειδικά για το ελληνικό ζήτημα την προσεχή Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου, δηλαδή μία ημέρα πριν από τη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. και πέντε ημέρες πριν από την τακτική σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.
Χθες, πάντως, η ΕΚΤ απέρριψε την πρόταση Βαρουφάκη για αύξηση του "στόκ" των εντόκων γραμματίων κατά 10 δισ. ευρώ, ως μία χρηματοόδτηση "γέφυρα" για την στήριξη της χώρας το επόμενο τρίμηνο μέχρι να υπάρξει συμφωνία με τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς. Αρνητική ήταν επίσης και για την καταβολή των κερδών 1,9 δισ. ευρώ που απεκόμισαν οι τράπεζες της ευρωζώνης από τα ελληνικά ομόλογα.
Η συνάντηση του κ. Βαρουφάκη με τον κ. Ντράγκι θα γίνει στη Φρανκφούρτη λίγο πριν από τη σημερινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, το οποίο θα επανεξετάσει την πρόσβαση των ελληνικών τραπεζών στον Εκτακτο Μηχανισμό Ρευστότητας (ELA) της Τραπέζης της Ελλάδος (ΤτΕ).
Μέχρι στιγμής, οι ελληνικές τράπεζες έχουν ήδη αντλήσει 3 δισ. ευρώ από τον ELA. Το Δ.Σ. της ΕΚΤ αναμένεται να ανανεώσει τη συγκατάθεσή του για τη χρήση του μηχανισμού της ΤτΕ έως τις 18 Φεβρουαρίου, οπότε συνεδριάζει εκ νέου.
Το ραντεβού του κ. Βαρουφάκη με τον κ. Σόιμπλε θα πραγματοποιηθεί αύριο το μεσημέρι, μετά τη διαμεσολάβηση του επιτρόπου Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί.
Χθες ο κ. Βαρουφάκης συναντήθηκε στη Ρώμη με τον Ιταλό ομόλογό του, Πιερ Κάρλο Παντοάν, ο οποίος τόνισε ότι η Ελλάδα χρειάζεται «ισχυρή ανάπτυξη μέσα από διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις» και εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι μπορούν να βρεθούν ωφέλιμες για όλη την Ε.Ε. λύσεις στο ελληνικό ζήτημα.
Από την πλευρά του, ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι η χώρα μας χρειάζεται μια συμφωνία-γέφυρα, ώσπου να οριστικοποιήσει τη νέα συμφωνία με τους εταίρους της έως τον Ιούνιο ενώ επανέλαβε ότι θα χρησιμοποιηθούν τα απαραίτητα εργαλεία για να μειωθεί το χρέος και να καταστεί βιώσιμο.
Η πρόταση Βαρουφάκη για το χρέος χωρίζεται σε δύο σκέλη:
*Τα δάνεια που έλαβε η χώρα μας από την ευρωζώνη στο πλαίσιο του 1ου Μνημονίου (52,9 δισ. ευρώ) και τα δάνεια που έλαβε από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης (EFSF) στο πλαίσιο του 2ου Μνημονίου (141,9 δισ. ευρώ) να αντικατασταθούν από ομόλογα τα οποία θα περιλαμβάνουν ρήτρα ανάπτυξης. Αυτό σημαίνει ότι η αποπληρωμή των εν λόγω ομολόγων θα «παγώνει» αν η ανάπτυξη είναι χαμηλότερη από ένα καθορισμένο ποσοστό (π.χ. 2%-3%).
*Τα ελληνικά ομόλογα, συνολικού ύψους περίπου 29 δισ. ευρώ, τα οποία κατέχει η ΕΚΤ να ανταλλαγούν με νέα ομόλογα χωρίς λήξη (perpetual bonds). Τα ομόλογα αυτά θα αποδίδουν έναν συμφωνημένο τόκο στο διηνεκές, αλλά το Δημόσιο δεν θα οφείλει να αποπληρώσει το κεφάλαιο.
Σε αντάλλαγμα για τη λύση αυτή, η κυβέρνηση δηλώνει στους Ευρωπαίους ότι θα δεσμευτεί για την επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων της τάξεως του 1%-1,5% του ΑΕΠ ετησίως, ενώ διαβεβαιώνει ότι θα προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις και θα αντιμετωπίσει τη φοροδιαφυγή του μεγάλου κεφαλαίου.

Μ. Χ.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης