Τελευταία Νέα
Οικονομία

Ρομπόλης (ΙΝΕ-ΓΣΕΕ) στο bankingnews: Αύξηση του ΑΕΠ και νέες θέσεις εργασίας θα φέρει η αύξηση του κατώτατου μισθού

Ρομπόλης (ΙΝΕ-ΓΣΕΕ) στο bankingnews: Αύξηση του ΑΕΠ και νέες θέσεις εργασίας θα φέρει η αύξηση του κατώτατου μισθού
Ο εμπνευστής της πρότασης για άνοδο του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ μιλά στο www.bankingnews.gr
Στην αύξηση κατά 0,5% του ΑΕΠ και στην ενίσχυση κατά 0,75% της ζήτησης τους επόμενους δώδεκα μήνες θα συνεισφέρει η άνοδος του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ από 586 ευρώ σήμερα.
Το πιο σημαντικό όλων είναι η δημιουργία 7.000 νέων θέσεων εργασίας που θα φέρει η ζήτηση προϊόντων και υπηρεσιών.
Αυτά υποστηρίζει ο εμπνευστής της πρότασης, Σάββας Ρομπόλης, καθηγητής Οικονομικών Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου και Επιστημονικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ (ΙΝΕ-ΓΣΕΕ).
Ο κ. Ρομπόλης ο δήλωσε στο bankingnews.gr ότι η πρόταση αφορά κυρίως τις επιχειρήσεις που απασχολούν έως 10 άτομα.
Πρόσθεσε ότι θα λειτουργήσει θετικά για την ελληνική οικονομία ενώ περιορίζονται στο ελάχιστο οι αρνητικές επιπτώσεις.
Ο κ Σάββας Ρομπόλης τονίζει ότι η προσδοκώμενη αύξηση της ζήτησης δεν θα προκαλέσει κύμα ανατιμήσεων στην αγορά καθώς οι επιχειρήσεις διαθέτουν αποθέματα προϊόντων.
Ο ίδιος διευκρινίζει ότι κάνουν λάθος όσοι συγκρίνουν την τρέχουσα κατάσταση με τις αυξήσεις μισθών στις αρχές της δεκαετίας του 1980.
Το www.bankingnews.gr μίλησε με επιχειρηματίες που απασχολούν προσωπικό κάτω από10 άτομα.
Ανέφεραν ότι το ενδεχόμενο μείωσης προσωπικού λόγω της επικείμενης αύξησης του κατώτατου μισθού είναι μια επιπόλαιη προσέγγιση διότι σημαντικός αριθμός μικρών επιχειρήσεων απασχολούν όσους χρειάζονται και εντάσσονται στον τομέα των υπηρεσιών.
Οι ίδιοι τονίζουν ότι αν φύγει ένας υπάλληλος λόγω κόστους αμέσως υποβαθμίζεις τις προσφερόμενες υπηρεσίες έναντι των πελατών ενώ το ζητούμενο είναι να διατηρήσεις το επίπεδο εξυπηρέτησης σε ικανοποιητικά επίπεδα.

Πόσοι λαμβάνουν τον κατώτατο μισθό.
Με το βασικό μισθό εργάζονται σήμερα 137.113 άτομα στον ιδιωτικό τομέα και αντιπροσωπεύουν μόλις το 8,95% του συνόλου των αμοιβών των εργαζόμενων.
Ωστόσο στη λίστα της «ΕΡΓΑΝΗΣ» εμφανίζονται επιπλέον 333.918 εργαζόμενοι με αμοιβές χαμηλότερες από 500 ευρώ διότι εντάσσονται στην κατηγορία μερικής ή εκ περιτροπής απασχόλησης.
Από 600 έως 700 ευρώ αμείβονται 137.376 άτομα
Με μισθούς χαμηλότερους των 1000 ευρώ ζουν συνολικά 390.540 εργαζόμενοι από το σύνολο των 1.531.179 εργαζομένων.
Η ανάλυση των στοιχείων φέρνει στο φως ότι η βιομηχανία και η μεταποίηση δίνει μισθούς υψηλότερους από τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

Οι 8 στους 10 επιχειρηματίες θεωρούν ως πρόβλημα τις ασφαλιστικές εισφορές
Η ΓΣΕΒΕΕ σε πρόσφατη έρευνά της είχε θέσει το ερώτημα: Τι θα διευκόλυνε περισσότερο την δική σας επιχείρηση. Το 80,1% των ερωτηθέντων εντόπισε ως μεγαλύτερο πρόβλημα τις ασφαλιστικές εισφορές. .
Αντίθετα μόλις το 1,5% ζήτησε τη μείωση του κατώτατου μισθού για την ομαλή λειτουργία της επιχείρησης.
Στο ερώτημα ποιό είναι το σημαντικότερο αντικίνητρο για προσλήψεις προσωπικού , το 69,9% των ερωτηθέντων απάντησε το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών και μόλις το 12,5% ανέφερε ως πρόβλημα το ύψος του μισθού.

ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης