Τελευταία Νέα
Οικονομία

Βαρουφάκης στη Le Monde: Η Ελλάδα δεν θα ενεργήσει μονομερώς στο θέμα του χρέους - Θα πάψει να μιμείται τον Σίσυφο

tags :
Βαρουφάκης στη Le Monde: Η Ελλάδα δεν θα ενεργήσει μονομερώς στο θέμα του χρέους - Θα πάψει να μιμείται τον Σίσυφο
Προσπάθεια καθησυχασμού των επενδυτών, παρά την παύση των ιδιωτικοποιήσεων
Η Ελλάδα δεν πρόκειται να ενεργήσει μονομερώς στο θέμα του χρέους, αλλά θα συνεργαστεί με τους ευρωπαίους εταίρους της, διαβεβαιώνει ο έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, σε σημερινή συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα Le Monde, επιχειρώντας παράλληλα να καθησυχάσει τους επενδυτές, αν και δικαιολογεί την παύση των διαδικασιών ιδιωτικοποιήσεων.
Μία μόλις ημέρα μετά τις συνομιλίες που είχε με τον γάλλο ομόλογό του, Michel Sapin, o κ. Βαρουφάκης σημειώνει ότι η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να εργαστεί με τους ευρωπαίους εταίρους της και ότι δεν θα ενεργήσει μονομερώς.
Ωστόσο, τονίζει την πρόθεση της χώρας να υπάρξει τροποποίηση του προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας, καθώς βασίστηκε σε μια «λανθασμένη λογική».
Όπως σημειώνει, «τα δύο κύρια λάθη των ελληνικών κυβερνήσεων εδώ και δεκαετίες ήταν η συνεχής προσφυγή σε δανεισμό, χωρίς να σκέφτονται το μέλλον και την απουσία μεταρρυθμίσεων», κάτι που όπως επισήμανε τώρα «θα σταματήσει».
Ερωτηθείς ο κ. Βαρουφάκης σε τι συνοψίζεται η στρατηγική της νέας ελληνικής κυβέρνησης σχετικά με το χρέος, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η Αθήνα θέλει «να σταματήσει να μιμείται τον Σίσυφο, προσθέτοντας ότι «η ορθή στρατηγική για τον Σίσυφο είναι να σταματήσει να σπρώχνει τον βράχο, όχι να έχει στόχο να τον ανεβάσει στην κορυφή του λόφου».
«Δέχθηκαν να δανείσουν στην Ελλάδα μεγάλα ποσά για να αποπληρώσει τα χρέη της, ζητώντας της να περιορίσει τα έσοδά της», κάτι που «δεν ήταν καλή ιδέα» αναφέρει, για να συμπληρώσει ότι πρέπει να ενεργήσουμε κατά πιο έξυπνο τρόπο, βρίσκοντας ένα σχέδιο που λειτουργεί προς όφελος της Ευρώπης και όχι μόνο της Ελλάδας.
Παράλληλα, επισήμανε για μια ακόμη φορά ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν επιθυμεί την επόμενη δόση των 7 δισ. ευρώ, ωστόσο ερωτηθείς σχετικά με την εναλλακτική λύση που έχει η Ελλάδα για τις επερχόμενες πληρωμές δεν απάντησε ευθέως, σημειώνοντας ότι «θα συζητήσουμε με τους εταίρους μας για να διασφαλισθεί ότι, όταν θα δανεισθούμε και πάλι, αυτό θα γίνει στο πλαίσιο ενός βιώσιμου σχεδίου».
Όπως ανέφερε «είναι εφικτή η εφαρμογή (αυτού του σχεδίου) σε διάστημα λίγων μηνών» και πρόσθεσε ότι «αυτό που ζητάμε είναι ένα περιθώριο τις προσεχείς εβδομάδες προκειμένου να προτείνουμε τις μεταρρυθμίσεις μας, να τις συζητήσουμε με τους εταίρους μας, να μάθουμε από τις συμβουλές τους και να βρούμε μαζί τα μέσα για να τελειώσουμε με τη δίχως τέλος κρίση».
Ερωτηθείς σχετικά με τις ιδιωτικοποιήσεις, ο κ. Βαρουφάκης σημειώνει ότι «εν μέσω μιας κρίσης αποπληθωρισμού, δεν είναι πολύ έξυπνο να πουλά κανείς τα οικογενειακά κοσμήματα για ψίχουλα».
Είναι περισσότερο σώφρον, σημειώνει, «να αναπτύξουμε τα περιουσιακά στοιχεία του κράτους προκειμένου να αυξήσουμε την αξία τους, χρησιμοποιώντας έξυπνα μέσα χρηματοδότησης για να ενισχύσουμε την οικονομία μας».
Σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τους επενδυτές σημείωσε ότι «δεν είναι συνετή η ανάκληση των ιδιωτικοποιήσεων που έχουν ολοκληρωθεί».
Μάλιστα, χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα τον Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς, ο έλληνας υπουργός Οικονομικών, ανέφερε ότι «οι επενδύσεις αυτές (σ.σ. της Cosco) είναι πολύ θετικές για την Ελλάδα» και μιλώντας σε γενικότερη βάση, τόνισε ότι οι ξένες επενδύσεις, και κυρίως οι κινεζικές, αποτελούν «σημαντική πηγή ελπίδας για τη βελτίωση των υποδομών μας και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς μας».
«Αυτή η κυβέρνηση θέλει να διαβεβαιώσει τους ξένους επενδυτές ότι θα βρουν απέναντί τους ανοικτό πνεύμα», κατέληξε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης