Τελευταία Νέα
Οικονομία

Στα χαμηλά 15 μηνών υποχώρησε ο μεταποιητικός PMI τον Ιανουάριο – Στις 48,3 μονάδες

Στα χαμηλά 15 μηνών υποχώρησε ο μεταποιητικός PMI τον Ιανουάριο – Στις 48,3 μονάδες
Καταγράφηκε μείωση της παραγωγής, αλλά και των νέων παραγγελιών
Στις 48,3 μονάδες διολίσθησε ο μεταποιητικός δείκτης PMI στην Ελλάδα, τον Ιανουάριο, από 19,4 μονάδες τον Δεκέμβριο του 2014, παραμένοντας κάτω από το «κατώφλι» ανάπτυξης των 50 μονάδων.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την Markit, που καταρτίζει τον δείκτη, σημειώθηκε μείωση τόσο της παραγωγής, όσο και των νέων παραγγελιών, στην εγχώρια αγορά και το εξωτερικό.
Σημειώνεται, ωστόσο, ότι η απασχόληση αυξήθηκε ελαφρώς, αν και με βραδύτερο ρυθμό από ότι τον περασμένο Δεκέμβριο.
Ο αναλυτή της Markit, Phil Smith, σημειώνει σχετικά με τον μεταποιητικό κλάδο στην Ελλάδα πως: 
«Τα στοιχεία της έρευνας του Ιανουαρίου υπέδειξαν περαιτέρω υποχώρηση των επιπέδων νέων παραγγελιών, η οποία οδήγησε τους κατασκευαστές στη μείωση της παραγωγής τους για πρώτη φορά σε διάστημα τριών μηνών.
Η αυξημένη αβεβαιότητα που επικράτησε λόγω των εκλογών αναφέρθηκε ως ένας από τους παράγοντες που συνέβαλαν στην επιδείνωση της απόδοσης του τομέα. Ωστόσο, οι νέες εργασίες από το εξωτερικό υποχώρησαν και πάλι, ενώ ήταν η πέμπτη συνεχής φορά που ο δείκτης PMI κατέγραψε τιμή κάτω από το σημείο μηδενικής μεταβολής των 50.0 μονάδων, υποδεικνύοντας ότι οι αιτίες που προκαλούν δυσφορία στον κλάδο ίσως έχουν βαθύτερες ρίζες.
Παρόλ’ αυτά, τα στοιχεία του Ιανουαρίου υπογράμμισαν την επίδραση που είχε η χαμηλότερη τιμή του πετρελαίου στο κόστος των κατασκευαστών, καθώς οι μέσες τιμές εισροών υποχώρησαν με τον ταχύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί σε διάστημα περίπου έξι ετών.
Η μείωση αυτή έδωσε μεγαλύτερο περιθώριο στις εταιρείες να περιορίσουν τις τιμές χρέωσης, οι οποίες μειώθηκαν σημαντικά».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης