Τελευταία Νέα
Οικονομία

Guardian: Η Merkel θα είναι πολύ σκληρή με τον Τσίπρα - Αβέβαιο το μέλλον της Ευρωζώνης

Guardian: Η Merkel θα είναι πολύ σκληρή με τον Τσίπρα - Αβέβαιο το μέλλον της Ευρωζώνης
Τα προβλήματα της Ελλάδας απορρέουν από το κενό δημοσιονομικής πολιτικής στην Ευρωζώνη
Σε μια νέα, εξαιρετικά επικίνδυνη, φάση εισέρχεται η κρίση στην Ευρωζώνη, και κανείς δεν εγγυάται ένα «happy end», προειδοποιεί με σημερινό του δημοσίευμα ο Guardian.
Όπως σημειώνει ο βρετανική εφημερίδα, το μάθημα των τελευταίων πέντε ετών είναι ότι το τίμημα που πληρώνουν τα κράτη της Ευρωζώνης για την υιοθέτηση του ευρώ είναι πολύ υψηλό, εξαιτίας της απουσίας κοινού συστήματος διακίνησης των πόρων από το ένα κράτος μέλος στο άλλο.
Η εμμονή με τη μείωση του ελλείμματος δεν έχει πλήξει την ανάπτυξη μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στο σύνολο της Ευρωζώνης, τονίζει η βρετανική εφημερίδα, εξηγώντας ότι μπορεί να υπάρχει κοινό νόμισμα και κοινό επιτόκιο, αλλά δεν υφίσταται δημοσιονομική ενοποίηση εντός της νομισματικής ένωσης.
Αυτή είναι και η διαπίστωση του κεντρικού τραπεζίτη της Αγγλίας, Mark Carney, ο οποίος πρόσφατα δήλωσε ότι «δεν μπορεί να αμφισβητήσει κανείς ότι εάν η Ευρωζώνη ήταν χώρα, η δημοσιονομική πολιτική θα ήταν ουσιωδώς πιο υποστηρικτική».
Σε πείσμα της πάγιας γερμανικής θέσης, σημειώνει ο Guardian, εάν η καγκελάριος Merkel μείωνε τους φόρους, οι γερμανοί καταναλωτές θα αγόραζαν περισσότερα ελληνικά, ισπανικά και πορτογαλικά προϊόντα.
Επιπλέον, δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι η πολιτική ποσοστικής χαλάρωσης που εξήγγειλε η ΕΚΤ θα οδηγήσει στον πληθωρισμό, τη στιγμή μάλιστα που η βασική ανησυχία της Ευρωζώνης είναι ο αποπληθωρισμός.
Η άποψη της Γερμανίας, όμως, είναι διαφορετική, εξηγεί η εφημερίδα, καθώς θεωρεί ότι τα δημοσιονομικά πλεονάσματα θα εξοικονομήσουν κεφάλαια για τα κράτη προκειμένου να μπορέσουν να διαχειριστούν τις απαιτήσεις του γερασμένου και μειούμενου πληθυσμού.
Αυτό, σύμφωνα με τον Guardian, σημαίνει ότι η Merkel θα τηρήσει πολύ σκληρή στάση στις διαπραγματεύσεις με τον Τσίπρα, καθώς η γερμανική πλευρά θα θελήσει να καθυστερήσει τη δημοσιονομική ενοποίηση της Ευρωζώνης, φοβούμενη ότι θα επαναληφθεί η ιστορία της νομισματικής ενοποίησης.
Η πιο πιθανή έκβαση αυτής της κατάσταση είναι ότι θα επικρατήσει ακόμη μεγαλύτερη σύγχυση στην Ευρωζώνη και θα αναδειχθούν δύο εναλλακτικά σενάρια.
Σύμφωνα με το πρώτο σενάριο, η Ελλάδα θα εγκαταλείψει τη νομισματική ένωση.
Σύμφωνα με το δεύτερο, το λιγότερο πιθανό σενάριο, η Γερμανία –παρά την αφοσίωσή της στο ευρωπαϊκό εγχείρημα, θα αποφασίσει ότι δεν αξίζει να υφίσταται πλέον το κόστος της συμμετοχής στην Ευρωζώνη, καταλήγει το δημοσίευμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης