Τελευταία Νέα
Οικονομία

ΙΟΒΕ: Κομβικής σημασίας για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας η έκβαση των διαπραγματεύσεων

tags :
ΙΟΒΕ: Κομβικής σημασίας για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας η έκβαση των διαπραγματεύσεων
Με ρυθμό 1% αναπτύχθηκε το 2014 η ελληνική οικονομία
Την εκτίμηση ότι η ελληνική οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 1% το 2014 διατυπώνει το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) στην τριμηνιαία έκθεσή του για την ελληνική οικονομία που δόθηκε στη δημοσιότητα.
Όπως σημειώνεται στην έκθεση, σημαντική άνοδος του ΑΕΠ, κατά 1,6%, σημειώθηκε στο τρίτο τρίμηνο του 2014, έναντι ύφεσης 3,5% την αντίστοιχη περίοδο του 2013.
Σύμφωνα με τα πρόσφατα, αναθεωρημένα βάσει της μεθοδολογίας ESA 2010, στοιχεία Εθνικών Λογαριασμών της ΕΛ.ΣΤΑΤ., η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε ανάκαμψη από το δεύτερο τρίμηνο του 2014, κατά την οποία το ΑΕΠ αυξήθηκε οριακά, κατά 0,4%, έναντι εκτίμησης με την προηγούμενη μεθοδολογία για μικρή πτώση (0,3%).
Στο σύνολο του πρώτου εννιαμήνου του 2014 το ΑΕΠ ήταν 0,6% υψηλότερο σε σύγκριση με το ίδιο χρονικό διάστημα του 2013, κατά το οποίο υποχώρησε κατά 4,3%. Βασικό παράγοντα της ανάκαμψης κατά τους καλοκαιρινούς μήνες αποτέλεσε το πολύ αυξημένο διεθνές τουριστικό ρεύμα, οδηγώντας στην ευρύτερη άνοδο των εξαγωγών υπηρεσιών από την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.
Αισθητή ήταν η διεύρυνση της κατανάλωσης των νοικοκυριών στο τρίτο τρίμηνο, η μεγαλύτερη από το δεύτερο τρίμηνο του 2008, αντανακλώντας κυρίως τη διατήρηση της ανεργίας σε πτωτική τροχιά για δεύτερο τρίμηνο. Μικρές περικοπές πραγμα τοποιήθηκαν στο έτερο σκέλος των εγχώριας καταναλωτικής δαπάνης, τη δημόσια κατανάλωση.
Οι τάσεις στην ελληνική οικονομία, το τελευταίο τρίμηνο του 2014, εκτιμάται ότι διαμορφώθηκαν ως επί το πλείστον από τη συνέχιση της υψηλής διεθνούς τουριστικής κίνησης τουλάχιστον μέχρι το μέσον του και δευτερευόντως, από τη σταδιακή επανάκαμψη από τα τέλη Νοεμβρίου, με τη συζήτηση στη Βουλή για τον Προϋπολογισμό του 2015, της αβεβαιότητας για τις πολιτικοοικονομικές εξελίξεις.
Λαμβάνοντας υπόψη βασικές συνιστώσες του ΑΕΠ κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2014, καθώς και τα αναθεωρημένα στοιχεία του ΑΕΠ για τα τρία πρώτα τρίμηνα του έτους βάσει της μεθοδολογίας ESA 2010, το ΙΟΒΕ αναθεωρεί επί τα βελτίω την εκτίμησή για το μέσο ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας το περασμένο έτος, στην περιοχή του 1,0%.
Μάλιστα το ΙΟΒΕ «βλέπει» προοπτικές συνέχισης και ενίσχυσης της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας το 2015.
Η σαφής ανάκαμψη που εμφάνισε η ελληνική οικονομία από το δεύτερο εξάμηνο του 2014, παρουσιάζει προοπτικές ενίσχυσης κατά το τρέχον έτος.
Ορισμένες βασικές παράμετροι του μακροοικονομικού περιβάλλοντος, είτε συνέχισαν να βελτιώνονται πέρυσι, είτε άρχισαν να αποκαθίστανται μετά από σειρά ετών, με το θετικό αντίκτυπο αυτών των εξελίξεων να μπορεί να γίνει αισθητός από φέτος, υπό προϋποθέσεις.
Όπως επισημαίνεται, η προσπάθεια δημοσιονομικής προσαρμογής των τελευταίων ετών, ιδιαίτερα η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος την τελευταία διετία, με παράλληλη πρόωθηση μεταρρυθμίσεων, έχουν αναθερμάνει το διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον. Πλέον, μια κυβερνητική στρατηγική διασφάλισης της βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους και πραγματοποίησης διαρθρωτικών αλλαγών σε κλάδους και δραστηριότητες, θα συμβάλλει σε σημαντική διεύρυνση της ροής ξένων άμεσων επενδύσεων.
Η ώθηση στην ελληνική οικονομία κατά την τελευταία διετία από τον τομέα του Τουρισμού δεν εμφανίζει προς το παρόν σημάδια υπαναχώρησης το τρέχον έτος.
Από την άλλη πλευρά, τα περιθώρια διεύρυνσης της δραστηριότητάς του είναι σαφώς περιορισμένα σε σύγκριση με πριν δύο χρόνια, καθώς πολλές από τις επιχειρήσεις του τομέα έχουν πλησιάσει τα όρια της λειτουργικής τους δυναμικότητας.
Σε κάθε περίπτωση, θα δημιουργηθούν φέτος στον Τουρισμό, όπως και πέρυσι, πολλές χιλιάδες θέσεις εργασίας, αποτρέποντας την ανάκαμψη της ανεργίας.
Πέρα από τις τάσεις σε οικονομικά μεγέθη και τα γεγονότα στα τέλη του 2014 με σημαντικές επιδράσεις στο πεδίο της οικονομίας, αναμφίβολα, οι πολιτικές εξελίξεις που πυροδότησε η αδυναμία ανάδειξης Προέδρου της Δημοκρατίας από την προηγούμενη βουλή, είναι πολύ πιθανό να αποτελέσουν το βασικό προσδιοριστικό παράγοντα των κοινωνικοοικονομικών προοπτικών της Ελλάδας, όχι μόνο για το 2015, αλλά για μια σειρά ετών.
Η παραμένουσα και μετά το σχεδιασμό της νέας κυβέρνησης, αβεβαιότητα ως προς τις επιλογές και τις προτεραιότητες της πολιτικής του σε σημαντικό εύρος οικονομικών θεμάτων, αποτελεί πρόσκομμα στην πραγματοποίηση μακροοικονομικών προβλέψεων, με σχετικά περιορισμένα περιθώρια αποκλίσεων.
Είναι ευνόητο ότι η δημοσιονομική στρατηγική που θα καθορίσει η νέα κυβέρνηση, τα μέσα που θα χρησιμοποιήσει για την υλοποίησή της και τα αποτελέσματά της, θα επηρεάσουν καίρια τις αποφάσεις όχι μόνο των οικονομικών μονάδων εγχωρίως, αλλά και σε κάθε χώρα ως προς την Ελλάδα.
Θα ληφθούν υπόψη στις αποφάσεις των κρατών για τις σχέσεις τους εφεξής με τη χώρα μας, πρωτίστως όσων είναι εταίροι της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στις δανείστριες χώρες.
Κομβικής σημασίας για τις εξελίξεις που θα ακολουθήσουν είναι το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων με τους επίσημους δανειστές της χώρας.
Ανεξαρτήτως αυτού, τουλάχιστον μέχρι την ολοκλήρωσή τους η επιφυλακτικότητα εντός και εκτός Ελλάδας θα είναι υψηλή, επιδρώντας ιδιαίτερα ανασταλτικά στη λήψη οικονομικών αποφάσεων.
Από την άλλη πλευρά, είναι αρκετά πιθανό μετά την ολοκλήρωσή τους, και εφ'όσον δεν έχουν μεταβληθεί άρδην βασικές πολιτικοοικονομικές επιλογές της Ελλάδας κατά τις τελευταίες δύο δεκαετίες, να διαδεχθεί στο εσωτερικό της χώρας την έντονη επιφυλακτικότητα υψηλή αισιοδοξία, με οικονομικές αποφάσεις και ενέργειες οι οποίες να αντισταθμίζουν τις επιπτώσεις της προηγούμενης αναβλητικότητας.
Η υποχώρηση της διστακτικότητας διεθνώς απέναντι στην Ελλάδα θα γίνει με σαφώς μικρότερη ταχύτητα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης