Τελευταία Νέα
old

Bloomberg: Η Ελλάδα ζητά απομείωση χρέους - Τι θα γίνει όμως με τους φτωχότερους γείτονες της;

tags :
Bloomberg: Η Ελλάδα ζητά απομείωση χρέους - Τι θα γίνει όμως με τους φτωχότερους γείτονες της;
Οι αντιδράσεις των φτωχότερων κρατών της Ε.Ε. στη βοήθεια της Ελλάδας
Η Ελλάδα ζητά απομείωση του χρέους της.
Τι θα γίνει όμως με τους φτωχότερους γείτονες της, οι οποίοι καλούνται να βοηθήσουν την Ελλάδα, αναρωτιέται νέα ανάλυση του πρακτορείου Bloomberg, την οποία υπογράφει ο Stephan Faris.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η πρώτη επίσημη πράξη του Αλέξη Τσίπρα ως νέου πρωθυπουργού στην Ελλάδα ήταν να εναποθέσει ένα μικρό μπουκέτο από τριαντάφυλλα στο χώρο του μνημείου του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου.
Αυτή η κίνηση ήταν ιδιαίτερα συμβολική, και όχι μόνο επειδή ο Τσίπρας ηγείται ενός κόμματος που ονομάζεται ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και το ότι η νέα κυβέρνηση στοχεύει να μπει σε πορεία σύγκρουσης με τη Γερμανία, καθώς αγωνίζεται να υλοποιήσει τις υποσχέσεις της προεκλογικής του εκστρατείας, ήτοι να επαναδιαπραγματευθεί το χρέος της χώρας και να ανατρέψει την οδυνηρή λιτότητα που απαιτούν οι πιστωτές από την Ελλάδα.
Αν ο Τσίπρας καταφέρει να πετύχει τους στόχους του, αυτό σημαίνει ότι θα έχουν ηττηθεί οι Γερμανοί.
Θα έχει ξεπεράσει τον σκεπτικισμό των φορολογούμενων σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης, θα καθησυχάσει τους Ευρωπαίους ηγέτες και θα έχει αποδείξει ότι η Ελλάδα αξίζει της βοήθειας.
Όμως ακόμα και μετά από επτά χρόνια καταστροφικής ύφεσης, η Ελλάδα παραμένει πολύ πιο πλούσια από ό,τι οι περισσότεροι από τους γείτονές της.
Το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της ανέρχεται στα 22 χιλ. δολάρια, ενώ το αντίστοιχο της Αλβανίας είναι 4 χιλ. δολάρια, της πΓΔΜ στα 5 χιλ. δολάρια και της Βουλγαρίας, η οποία είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι στα 8 χιλ. δολάρια.
"Είναι πολύ δύσκολο να πειστούν οι εργαζόμενοι στη Βουλγαρία, ότι θα πρέπει να δώσουν μέρος των φόρων τους για να βοηθήσουν τους ανθρώπους στην Ελλάδα που είναι πιο πλούσιοι από αυτούς", δήλωσε ο Ruslan Stefanov, διευθυντής του οικονομικού προγράμματος στο Κέντρο Μελετών για τη Δημοκρατία στη Σόφια.
"Αν ξοδεύουμε χρήματα για την Ελλάδα, θα πρέπει να ξοδεύουμε επίσης για τη Βουλγαρία και άλλες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.
Αυτό είναι ένα επιχείρημα που κυριαρχεί από τους πολιτικούς εδώ", πρόσθεσε.
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η κατάσταση στην Ελλάδα είναι συγκινητική.
Η χώρα έχει υποστεί μια οικονομική καταστροφή σε μια κλίμακα που συνήθως παρατηρείται μόνο σε καιρό πολέμου.
Η κρίση έχει κοστίσει σχεδόν το ένα τέταρτο του ΑΕΠ στην Ελλάδα.
Το ποσοστό ανεργίας είναι στο 26%, ποσοστό υψηλότερο από εκείνο των Ηνωμένων Πολιτειών, στα χρόνια της Μεγάλης Ύφεσης.
Μεταξύ των νέων, η ανεργία ξεπέρασε το 50%.
Οι οικογένειες έχουν βυθιστεί στη φτώχεια.
Ο ιδιωτικός τομέας σχεδόν εξαφανιστεί, ενώ και ο δημόσιος τομέας βρίσκεται σε χάος.
Κι όμως, η εναλλακτική λύση στη λιτότητα είναι τα χρήματα, και τα χρήματα πρέπει να προέρχονται από κάπου.
Ακριβώς όπως Τσίπρας θα υπέφερε αν επέστρεφε με άδεια χέρια στους Έλληνες που τον εξέλεξαν, έτσι θα υπέφεραν και οι πολιτικοί σε χώρες όπως η Γερμανία, αν προσπαθούσαν να δώσουν άφεση του χρέους στην Ελλάδα.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, συλλογικά γνωστά ως τρόικα, έδωσαν περί τα 240 δισ. ευρώ δάνεια στην Ελλάδα, με το μεγαλύτερο μέρος εξ αυτών, - περίπου 70 δισ. ευρώ - να έχει δοθεί από τους φορολογούμενους στη Γερμανία, όπου είναι λίγη η συμπάθεια τους για μια χώρα που όπως πιστεύουν οι περισσότεροι ζούσε πάνω από τις δυνατότητές της.
«Υπάρχει μια αίσθηση στη Γερμανία, ότι έχουμε κάνει παραχωρήσεις, ξανά και ξανά», δήλωσε ο Marcel Fratzscher, πρόεδρος του DIW του Βερολίνου, ένα ερευνητικό ινστιτούτο οικονομίας.
"Ποια είναι η κόκκινη γραμμή στη Γερμανία, που κανείς δεν θέλει να δει;
Η λέξη «κούρεμα».
Κανείς δεν θέλει να δει άφεση του χρέους", δήλωσε
Στελέχη του κόμματος του Τσίπρα επισημαίνουν στη Γερμανία ότι μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν η χώρα έλαβε κεφάλαια για την ανασυγκρότηση της μέσω του σχεδίου Μάρσαλ, ήταν επίσης αποδέκτης μιας ελάφρυνσης του χρέους σε μεγάλη κλίμακα.
Ο Τσίπρας είπε ότι θα ζητήσει από τη Γερμανία την καταβολή των πολεμικών αποζημιώσεων για τις ζημιές που προκλήθηκαν κατά τη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής στην Ελλάδα και θα ζητήσει από το Βερολίνο να επιστρέψει με τόκο, ένα δάνειο ύψους 14 δισ. που η ελληνική κυβέρνηση αναγκάστηκε να δώσει εκείνη τη στιγμή.
Είναι δύσκολο να δούμε πώς κάθε συμφωνία μπορεί να γίνει αποδεκτή από τους Γερμανούς φορολογούμενους .
Η εναλλακτική λύση για μια συμφωνία θα σήμαινε μια ελληνική χρεοκοπία και έξοδο από την Ευρωζώνη, εξέλιξη που θα μπορούσε να πλήξει τις ευρωπαϊκές και παγκόσμιες οικονομίες, αλλά και κατά πολύ την Ελλάδα.
Για ένα μεγάλο μέρος της υπόλοιπης ΕΕ, η απομείωση του χρέους θα μπορούσε να είναι εξίσου επιβλαβής, υπονομεύοντας τις μελλοντικές προσπάθειες για τη διαχείριση των ευρωπαϊκών οικονομικών, παρέχοντας ταυτόχρονα ένα προηγούμενο για άλλες χώρες ώστε να αθετήσουν τις υποχρεώσεις τους.
Σε χώρες όπως η Ισπανία και η Ιρλανδία, μια συμφωνία για βοήθεια της Ελλάδας θα μπορούσε να υπονομεύσει την υποστήριξη των κεντρώων κυβερνήσεων.
Μια συμφωνία για την Ελλάδα θα τροφοδοτήσει τα κόμματα της αντιπολίτευσης σε αυτές τις χώρες, δήλωσε ο Justin Knight, στρατηγικός αναλυτής της UBS στο Λονδίνο.
Αυτό θα είναι ένα σημαντικό μέρος της μετάδοσης μιας κρίσης, προσθέτοι.
Σύμφωνα με τον αρθρογράφο του Bloomberg, οι μισθοί στο δημόσιο τομέα της Ελλάδος αυξήθηκαν κατά περίπου 60% σε πραγματικούς όρους μεταξύ των ετών 2000 και 2008.
Υπο αυτούς τους όρους, τουλάχιστον ένα τμήμα της οικονομικής καταστροφής στην Ελλάδα μπορεί να θεωρηθεί μια διόρθωση.
"Εν μέρει, αυτό αντανακλά τον αποπληθωρισμό μιας φούσκας που είχε δημιουργηθεί με υπερβολικές δαπάνες", δήλωσε ο Fratzscher.
Ωστόσο, ο Τσίπρας ήταν πολύ σαφής σχετικά με την επιθυμία του να αναιρέσει πολλά από τα μέτρα που ελήφθησαν κατόπιν απαιτήσεων των πιστωτών στην Ελλάδα.
Έχει δεσμευτεί να ενισχύσει τις δημόσιες δαπάνες, να αυξήσει τον κατώτατο μισθό και επαναφέρει τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις.
"Υπάρχει μια σαφής αίσθηση ότι η Ελλάδα δεν έχει κάνει αρκετά για να ζητήσει περισσότερη βοήθεια από τους εταίρους της στην Ευρώπη", δήλωσε ο Stefanov.
Όπως η Βουλγαρία, η Ελλάδα είναι καθαρός δικαιούχος της ΕΕ, που λαμβάνει πολύ περισσότερα από ό,τι στέλνει στις Βρυξέλλες, αναφορικά με τις γεωργικές επιδοτήσεις και τα κονδύλια που διαθέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση για τα φτωχότερα κράτη της.
Μεταξύ 2014 και 2020 αναμένεται να λάβει περισσότερα από 17 δισ. ευρω από την ΕΕ.
"Η Ελλάδα λαμβάνει, δηλαδή, επίπεδα χρηματοδότησης από την ΕΕ όπως και το 1982.
"Αυτό δεν είναι ένα σχέδιο Μάρσαλ;", αναρωτιέται ο Stefanov.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης