Τελευταία Νέα
Οικονομία

Ακριβότερα έως 10% πωλούνται 500 προϊόντα πρώτης ανάγκης τους τελευταίους 12 μήνες

Ακριβότερα έως 10% πωλούνται 500 προϊόντα πρώτης ανάγκης τους τελευταίους 12 μήνες
Το κύμα αυξήσεων διατηρήθηκε και κατά την προεκλογική περίοδο
Έχασε τη μάχη των τιμών σε βασικά είδη διατροφής η απερχόμενη κυβέρνηση Σαμαρά και σύντομα θα αναμετρηθεί με το «καυτό» θέμα των τιμών η νέα κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.
Το www. bankingnews gr αποκαλύπτει ότι 500 προϊόντα ευρείας κατανάλωσης έγιναν ακριβότερα έως 10% τους τελευταίους δώδεκα μήνες (12/2013 έως 12 /2014) .
Το κλίμα ανατιμήσεων δεν κόπασε ούτε κατά την προεκλογική περίοδο.
Σε καθημερινή βάση οι υπεύθυνοι των σουπερ μάρκετ ελάμβαναν τις νέες λίστες με οδηγίες για την αλλαγή τιμών των προϊόντων.
Η πλειονότητα των αλλαγών οδήγησε σε υψηλότερες τιμές ενώ οι μειώσεις ήταν ελάχιστες.
Να σημειωθεί ότι η οριακή υποχώρηση των τιμών σε επιλεγμένα προϊόντα πραγματοποιήθηκε χάρη της εμπορικής πολιτικής που εφαρμόζουν οι διοικήσεις των σουπερ μάρκετ.
Το bankingnews.gr επικοινώνησε με τους αρμοδίους των σουπερ μάρκετ οι οποίοι δεν αναγνώρισαν ότι υπήρξε «κύμα» αυξήσεων σε προϊόντα ευρείας κατανάλωσης από τις αρχές του έτους.
Αναγνώρισαν όμως ότι έγιναν ανατιμήσεις στο λάδι και τα υπό προϊόντα.
Το 1 λίτρο ελαιολάδου πωλείται προς 5,40 ευρώ από 5,15 ευρώ.
Η τιμή του βιτάμ ανήλθε σε 0,96 ευρώ από 0,90.
Οι ανατιμήσεις του ελαιολάδου έγιναν από τη βιομηχανία τροφίμων εξαιτίας ανόδου της διεθνής τιμής και της χαμηλής παραγωγής που είχαν χώρες της Μεσογείου.
Το υπουργείο Ανάπτυξης είναι θεατής των ανατιμήσεων των βασικών ειδών διατροφής διότι οι πρώην υπουργοί Μιχάλης Χρυσοχοϊδης και υφυπουργός Θανάσης Σκορδάς έδωσαν στην κυριολεξία τα «κλειδιά» της αγοράς στη βιομηχανία τροφίμων και στα σουπερ μάρκετ.
Η νομοθετική ρύθμιση που έδωσε πλήρη ελευθερία στους διαμορφωτές των τιμών ήταν αυτή που κατήργησε την υποχρέωση τόσο της βιομηχανίας να ανακοινώνουν αρχικά την αλλαγή τιμών που συνοδεύονταν με αιτιολογική έκθεση κόστους.
Το παρατηρητήριο τιμών του υπουργείου Ανάπτυξης παρότι λειτουργεί σε καθεστώς πολιτικής ομηρείας καθώς δεν το άφηνα να αναπτυχθεί στο βαθμό που θα έπρεπε ενώ οι πολιτικές ηγεσίες το χρησιμοποιούσαν ως βιτρίνα δίνοντας την εντύπωση ότι έδιναν τη μάχη κατά των τιμών.
Η ολιγομελής ομάδα που συγκεντρώνει τιμές δεν είναι αρκετή έτσι ώστε να ανταποκριθεί στο ρόλο της.
Υπάλληλος της αρμόδιας υπηρεσίας ανέφερε στο bankingnews.gr ότι αν υπάρχει πολιτική βούληση το παρατηρητήριο τιμών μπορεί να αποκτήσει ουσιαστικά «όπλα» έναντι των κερδοσκόπων.
Σήμερα ο μηχανισμός καταγραφής τιμών τροφοδοτείται από τα ίδια τα σουπερ μάρκετ δύο φορές το μήνα χωρίς όμως οι υπάλληλοι του υπουργείου στη περίπτωση λάθους πληροφόρησης δεν υπάρχει η πρόβλεψη για διοικητικά πρόστιμα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι έχει καταργηθεί το χονδρεμπορικό κέρδος του 6% με αποτέλεσμα η τιμή του προϊόντος από τη βιομηχανία ή τον παραγωγό να διαμορφώνεται ελεύθερα σε όλα τα στάδια.
Το www bankingnews gr έχει στα χέρια δέκα σελίδες με ανατιμήσεις 500 προϊόντων και προέρχονται από τη βάση δεδομένων του παρατηρητηρίου τιμών.
Η τιμή σύγκρισης λαμβάνει τη μέση τιμή πώλησης σε όλη τη χώρα.
Πιο αναλυτικά το γάλα ΦΑΓΕ του ενός λίτρου πωλείται ακριβότερα κατά 2,51% στα 1,62 από 1,58 ευρώ.
Το γάλα Light Νουνου 170 gr πωλείται στα 0,51 ευρώ από 0,48 ευρώ σημειώνοντας αύξηση 5,3%, γάλα εβαπορέ noulac Prebiotic Multipack 405 gr, πωλείται στα 8,2 ευρώ με τη τιμή του ενισχυμένη 5,93%.
Η πλειονότητα των προϊόντων γάλακτος εμφανίζουν τιμές υψηλότερες έως 5% τους τελευταίους δώδεκα μήνες.
Το γιαούρτι αγελάδος Κρι Κρι στραγγιστό (2+1 Δώρο) η μέση τιμή ανήλθε στα 2,79 ευρώ από 2,56 ευρώ , αύξηση 8,83%.
Το ελαιόλαδο Μινέρβα του 1 λίτρου από τα 4,82 στα 5,16 ευρώ αύξηση 6,98%.
Ο κατάλογος περιλαμβάνει μεγάλη γκάμα προϊόντων αναψυκτικών , κρασιά , όσπρια , καφές , βρεφικό γιαούρτι , μπύρες. παιδικές πάνες, καλαμάρια , μπισκότα κέικ κλπ.

ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης