Τελευταία Νέα
Οικονομία

Aγωνία στην τρόικα για την επομένη των εκλογών - «Έχετε εικόνα ποιος θα βγει;» ρωτούν κάθε μέρα το ΥΠΟΙΚ

Aγωνία στην τρόικα για την επομένη των εκλογών - «Έχετε εικόνα ποιος θα βγει;» ρωτούν κάθε μέρα το ΥΠΟΙΚ
Έντονο το ενδιαφέρον των ξένων για το αν υπάρχουν «κρυφές» δημοσκοπήσεις...
Σε… αναμμένα κάρβουνα βρίσκεται η τρόικα για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, ιδιαίτερα, δε, μετά τις τοποθετήσεις του επικεφαλής του Οικονομικού Προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Δραγασάκη που χαρακτήρισε «επιστολή προθέσεων» το Μνημόνιο.
Σε έναν διαφορετικό ρόλο από αυτόν του ασφυκτικού ελέγχου που είχαν μέχρι τώρα τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών, παίρνουν σε καθημερινή βάση τηλέφωνο στο υπουργείο Οικονομικών σε μια προσπάθεια να σχηματίσουν εικόνα για την επόμενη μέρα των εκλογών στη χώρα μας.
Αξιωματούχοι της πλατείας Συντάγματος που βρίσκονται σε on line επικοινωνία με τα στελέχη της τεχνικής αντιπροσωπείας επισημαίνουν το έντονο ενδιαφέρον των ξένων για το αν υπάρχουν «κρυφές» δημοσκοπήσεις, τα αποτελέσματα τα οποία μεταδίδουν, τη διαφορά που χωρίζει το πρώτο κόμμα από το δεύτερο αλλά και για την εγκυρότητα αυτών των γκάλοπ.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η ανησυχία τους είναι ιδιαίτερα έντονη, όταν πριν από ένα μήνα το μόνο που ένοιαζε την τριμερή ήταν:
Η «λίστα» με τις μνημονιακές δεσμεύσεις και τις μεταρρυθμίσεις που δεν προχώρησαν, το «ισοζύγιο» του προϋπολογισμού και τα στοιχεία με τις εισπράξεις από τους φόρους.
Οι οποίοι από τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) προκύπτει ότι στο τρίτο τρίμηνο του 2014 αυξήθηκαν κατά 550 εκατ. ευρώ φτάνοντας σε 11,42 δισ. ευρώ από 10,87 δισ. ευρώ που ήταν στο δεύτερο τρίμηνο του ίδιου έτους.
Κάπως έτσι θα κυλήσουν οι επόμενες μέρες μέχρι την Κυριακή των εκλογών που θα γίνει γνωστό το αποτέλεσμα, ενώ μία μέρα μετά στο πρώτο μετεκλογικό Eurogroup η τρόικα θα δώσει το πρώτο στίγμα των προθέσεων της.
Τη χώρα θα εκπροσωπήσει ο Γκίκας Χαρδούβελης που θα ακούσει τις βουλές των Ευρωπαίων προκειμένου να τις μεταφέρει στον νέο υπουργών Οικονομικών.
Σε περίπτωση που η νέα κυβέρνηση εγείρει θέμα παράτασης του Μνημονίου, έως τον Ιούνιο του 2015, για να μπορέσει να πάει με ένα ολοκληρωμένο σχέδιο διαπραγμάτευσης στην τρόικα, αυτό προϋποθέτει υποβολή αίτησης από την Ελλάδα μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου του 2015 που εκπνέει το Μνημόνιο και έγκρισή της από τα Κοινοβούλια των κρατών της ευρωζώνης.
Έστω και ένα από τα κράτη-μέλη που δανείζουν τη χώρας μας να διαφωνήσει με τη νέα τεχνική παράταση και δεν την εγκρίνει, τότε η Αθήνα θα μπει σε περιπέτειες.
Μία μέρα εκτός Προγράμματος για το τραπεζικό σύστημα σημαίνει απώλεια στήριξης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία θα πρέπει μέσω έκτακτης συνεδρίασης να «ανάψει», κατ' εξαίρεση, το πράσινο φως για την Αθήνα.
Ο Γκίκας Χαρδούβελης μιλώντας σε χθεσινή εκδήλωση του Economist, όπου αντάλλαξε απόψεις για την οικονομία με τον υποψήφιο βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Δραγασάκη, χτύπησε καμπανάκι για τα 7,2 δισ. ευρώ που απορρέουν από την τελευταία αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος για την κάλυψη των ταμειακών αναγκών των 4,6 δισ. ευρώ του πρώτου φετινού τριμήνου.
Αφού υπερασπίστηκε με θέρμη την ανάγκη επίτευξης συμφωνίας μεταξύ της νέας κυβέρνησης και της τρόικας, προειδοποιώντας για τα ασφυκτικά περιθώρια του χρόνου, «προσπέρασε» τεχνηέντως τα νέα μέτρα λιτότητας και τα διαρθρωτικά ορόσημα που θα πρέπει να εκπληρώσει η χώρα για να μπει στη νέα γραμμή χρηματοδότησης ECCL (Enhanced Conditions Credit Line) με τα 10 δισ. ευρώ των κεφαλαίων ενίσχυσης.
Αντίστοιχα σε ό,τι αφορά το ΔΝΤ και τα δάνεια που δικαιούται να λάβει η Ελλάδα, αυτά φτάνουν τα 12,6 δισ. ευρώ και προϋποθέτουν «σκληρά» ανταλλάγματα.
Κατά τα άλλα, ο υπουργός Οικονομικών στην ομιλία του υπεραμύνθηκε της άποψης ότι «αυτά που διατυπώνει δεν συνιστούν καμία παρέμβαση στην προεκλογική περίοδο» πλην όμως ο τόνος με τον οποίο περιέγραψε την κατάσταση στην οικονομία συμπυκνώνει τα βασικά χαρακτηριστικά της κινδυνολογίας.
Από το ίδιο βήμα, ο κ. Δραγασάκης διαχώρισε τη δανειακή σύμβαση από το Μνημόνιο λέγοντας ότι τη δανειακή σύμβαση την αποδέχεται ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά θα την επαναδιαπραγματευθεί, ενώ το Μνημόνιο δεν το αποδέχεται και γι' αυτό θα ετοιμάσει το δικό του πρόγραμμα.
Ο υποψήφιος βουλευτής άφησε να εννοηθεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα επιδιώξει την ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης από την τρόικα, επισημαίνοντας ότι θα συνομιλήσει με τους θεσμούς που την συναποτελούν και όχι με την ίδια την τριμερή.
Επίσης, το κόμμα του θα ζητήσει πίστωση χρόνου για να παρουσιάσει τους τέσσερις άξονες του κυβερνητικού προγράμματός του: Νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα με χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα, Πρόγραμμα αλλαγής του κράτους και της Διοίκησης, εξειδικευμένη πρόταση για το χρέος.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης