Τελευταία Νέα
Οικονομία

Φορολογία: Mε την κλίμακα των μισθωτών οι ελεύθεροι επαγγελματίες που δήλωσαν το σπίτι τους ως έδρα

Φορολογία: Mε την κλίμακα των μισθωτών οι ελεύθεροι επαγγελματίες που δήλωσαν το σπίτι τους ως έδρα
Μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου η προθεσμία για αλλαγή της έδρας
Τη δυνατότητα να φορολογηθούν ως μισθωτοί - υπό την προϋπόθεση όμως ότι μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου θα έχουν δηλώσει την κατοικία τους ως επαγγελματική έδρα (αν δεν την έχουν ήδη δηλώσει) - δίνει το υπουργείο Οικονομικών σε εργαζόμενους που αμείβονται με «μπλοκάκια».
Επειδή - σύμφωνα με τη φορολογική νομοθεσία - όσοι δεν έχουν δηλώσει το σπίτι τους ως επαγγελματική έδρα, φορολογούνται αναγκαστικά με την κλίμακα των ελευθέρων επαγγελματιών (από το πρώτο ευρώ και με συντελεστές 26% για τα πρώτα 50.000 ευρώ εισοδήματος και 33% για το υπερβάλλον ποσόν), η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) παρέχει τη δυνατότητα υποβολής δήλωσης μεταβολής της επαγγελματικής έδρας στην Εφορία, μέχρι τις 20 του επόμενου μήνα, χωρίς την επιβολή κυρώσεων.
Με την απόφαση της ΓΓΔΕ, οι εν λόγω εργαζόμενοι αντιμετωπίζονται από την Εφορία ως μισθωτοί και όχι ως ελεύθεροι επαγγελματίες.
Στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος ορίζεται ότι φυσικά πρόσωπα, τα οποία παρέχουν υπηρεσίες με «μπλοκάκια», για τα εισοδήματα του 2014 και εφεξής, μπορούν να φορολογηθούν με την κλίμακα των μισθωτών εφόσον παρέχουν υπηρεσίες σε έως τρία φυσικά πρόσωπα ή επιχειρήσεις ή, εφόσον οι εργοδότες είναι περισσότεροι, ποσοστό 75% του ακαθάριστου εισοδήματος από επιχειρηματική δραστηριότητα προέρχεται από έναν εργοδότη.
Επιπρόσθετη προϋπόθεση είναι όμως, από το 2014 και μετά, οι εργαζόμενοι να μην έχουν εμπορική δραστηριότητα και να μη διατηρούν επαγγελματική εγκατάσταση διαφορετική από το σπίτι τους.
Η φορολογική επιβάρυνση από την παράλειψη δήλωσης επαγγελματικής έδρας ταυτόσημης με την κατοικία είναι καταλυτική.
Για παράδειγμα, φορολογούμενος με μπλοκάκι, ο οποίος καλύπτει τις υπόλοιπες προϋποθέσεις και δεν έχει δηλώσει ως επαγγελματική έδρα το σπίτι του, για εισόδημα 10.000 ευρώ πέρυσι, θα κληθεί να πληρώσει φόρο 2.600 ευρώ.
Αν ο ίδιος φορολογούμενος δηλώσει το σπίτι του ως επαγγελματική εγκατάσταση, καλύπτεται σχεδόν πλήρως από το αφορολόγητο των 9.550 ευρώ (εξαιτίας της έκπτωσης των 2.100 ευρώ για εισοδήματα έως 21.000 ευρώ) και η φορολογική επιβάρυνση περιορίζεται σε μόλις 100 ευρώ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι για τα εισοδήματα του 2014, οι αμειβόμενοι με «μπλοκάκια», εφόσον έχουν παράλληλα εισόδημα και από μισθωτή εργασία, θα φορολογηθούν για τον μισθό με την κλίμακα των μισθωτών και για τις αμοιβές από «μπλοκάκι» με την κλίμακα των ελευθέρων επαγγελματιών.

M. X.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης