Τελευταία Νέα
Οικονομία

Bloomberg: Η ΕΚΤ εφαρμόζει στην Ελλάδα το ιρλανδικό και κυπριακό μοντέλο

tags :
Bloomberg: Η ΕΚΤ εφαρμόζει στην Ελλάδα το ιρλανδικό και κυπριακό μοντέλο
Απειλεί ότι θα σταματήσει την χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών αλλά ελπίζει να μην το κάνει
Την εκτίμηση ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα απειλεί να διακόψει την χρηματοδότηση της προς τις ελληνικές τράπεζες αλλά παράλληλα ελπίζει ότι δεν θα χρειαστεί να το κάνει διατυπώνει σε σημερινό του δημοσίευμα το πρακτορείο Bloomberg.
Όπως υπογραμμίζεται, οι Έλληνες πολίτες θα κληθούν στις 25 Ιανουαρίου να αποφασίσουν εάν είναι πρόθυμοι να αποδεχθούν ένα διάδοχο πρόγραμμα διάσωσης.
Σύμφωνα με το Bloomberg, η ΕΚΤ μέσω του διοικητή της Mario Draghi έχει καταστήσει σαφές πως η απουσία προγράμματος σημαίνει ότι δεν υπάρχει εγγύηση ρευστότητας από την ΕΚΤ.
Όπως αναφέρεται ο Draghi επαναλαμβάνει την τακτική που ακολούθησε η ΕΚΤ στις περιπτώσεις της Ιρλανδίας και της Κύπρου.
Όπου η προοπτική της μη χορήγησης κεφαλαίων της ΕΚΤ συνέδραμε τους πολιτικούς να αναλάβουν δράση.
Σύμφωνα με το Bloomberg, την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται για το τέλος της λιτότητας, η ΕΚΤ εκφράζει την προθυμία της να αποσύρει την χρηματοδότηση των 30 δισ. ευρώ ακόμη και αν αυτό οδηγήσει την Ελλάδα σε μια κρίση που τελικά την φέρει να εγκαταλείψει το ευρώ.
«Ενώ αυτά τα πράγματα μπορεί να είναι απειλητικά, όπως διαδίδονται, θα ήταν αξιοσημείωτο εάν ένα τέτοιο βήμα πραγματικά γινόταν» αναφέρει ο James Nixon, επικεφαλής οικονομολόγος της Oxford Economics για την Ευρώπη.
«Οι διαπραγματεύσεις αρχίζουν με την απειλή της αμοιβαίας καταστροφής.
Αλλά το να αποσύρει στα αλήθεια την χρηματοδότηση από τις ελληνικές τράπεζες, είναι κάτι που θα σήμαινε ότι η Ελλάδα οδεύει σε έξοδο από το ευρώ» επισημαίνει ο Nixon.
Σημειώνεται ότι η ΕΚΤ από το 2010 αποδέχεται τα κρατικά ομόλογα της Ελλάδας και τους υποστηριζόμενους από το δημόσιο τίτλους ως collateral στις λειτουργίες αναχρηματοδότησής της, όσο η κυβέρνηση συμμορφώνεται με τα μέτρα λιτότητας και τις υποσχέσεις για μεταρρυθμίσεις, με βάση τις διεθνείς συμφωνίες διάσωσης.
Σύμφωνα με το Bloomberg, οι ελληνικές τράπεζες στηρίζονται σε αυτές τις λειτουργίες για την χρηματοδότηση των 45 δισ. ευρώ.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ο χρόνος περνάει και η τρέχουσα συμφωνία με την τρόικα λήγει στο τέλος Φεβρουαρίου.
Όπως υπογραμμίζεται, μια συμφωνία για την προληπτική γραμμή στήριξης ECCL μπορεί να είναι αρκετά δύσκολη για τον Αντώνη Σαμαρά.
Αλλά για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα είναι αδύνατη, εάν αυτός συνεχίσει να απορρίπτει τα μέτρα λιτότητας που θα προβλέπει το ECCL
Ωστόσο, το πρακτορείο μεταδίδει τις δηλώσεις του Benoit Coeure από την ΕΚΤ, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα τόνισε ότι ανεξάρτητα από το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ελλάδα, η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις.
«Δεν θα είναι προς το συμφέρον του Τσίπρα να θέσει την κυβέρνηση του σε τροχιά σύγκρουσης με την ΕΚΤ» αναφέρει ο καθηγητής ευρωπαϊκής πολιτικής και οικονομίας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Γιώργος Παγουλάτος.
«Μιας μεταστροφής των θέσεων από πιθανή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, θα προηγηθεί η μικροπολιτική, αλλά και μια διπλωματία που θα ακροβατεί στο κενό» τόνισε ο κ.Παγουλάτος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης