Τελευταία Νέα
Οικονομία

Ποιοι θα κερδίσουν και ποιοι θα χάσουν από την κατάρρευση του πετρελαίου - Φτηνό πετρέλαιο και το 2016

Ποιοι θα κερδίσουν και ποιοι θα χάσουν από την κατάρρευση του πετρελαίου - Φτηνό πετρέλαιο και το 2016
Η τιμή του πετρελαίου σημείωσε «βουτιά» σχεδόν 50% τον προηγούμενο χρόνο
Η τιμή του πετρελαίου σημείωσε «βουτιά» σχεδόν 50% τον προηγούμενο χρόνο, γεγονός που αναμένεται να παίξει καθοριστικό ρόλο στις προοπτικές ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας, επισημαίνει σε έκθεσή της η Παγκόσμια Τράπεζα, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal.

Οι μεγαλύτερες πτώσεις στην τιμή του πετρελαίου τις τελευταίες δεκαετίες


Πόσο καιρό θα παραμείνει χαμηλά η τιμή του πετρελαίου;
Το πιθανότερο σενάριο είναι η τιμή του πετρελαίου να διατηρηθεί στα τρέχοντα επίπεδα για το τρέχον και ίσως και το επόμενο έτος, εκτιμά ο Ayhan Kose, ένας εκ των βασικών συντακτών της έκθεσης.



Πώς θα επηρεαστεί η παγκόσμια οικονομία;
Οι επιδράσεις θα είναι θετικές και αρνητικές, αν και σε γενικές γραμμές η Παγκόσμια Τράπεζα αναμένει ότι η παγκόσμια ανάπτυξη θα επηρεαστεί θετικά. Ιστορικά έχει αποδειχθεί ότι μια μείωση 30% στην τιμή του πετρελαίου δίνει ώθηση μισής ποσοστιαίας μονάδας στο ΑΕΠ, σε μεσοπρόθεσμη βάση.
Μπορεί, όμως, να οδηγήσει και σε επιδείνωση των προβλημάτων ανάπτυξης στην Ευρώπη και την Ιαπωνία που αποτελούν τροχοπέδη για την παγκόσμια ανάπτυξη.

Γιατί; Αφού αυτές οι χώρες είναι εισαγωγείς πετρελαίου.
Η μείωση των τιμών, ως αποτέλεσμα της πτώσης στην τιμή του πετρελαίου, θα επιδεινώσει περαιτέρω τις αποπληθωριστικές πιέσεις που συνιστούν σοβαρή απειλή στις οικονομία που βρίσκονται σε ύφεση.

Ποιοι θα κερδίσουν και ποιοι θα χάσουν από την κατάρρευση του πετρελαίου
Το εάν κανείς βγαίνει κερδισμένος ή χαμένος από την πτώση στην τιμή του πετρελαίου εξαρτάται από το εάν οι χώρες εισάγουν πετρέλαιο ή εάν εξασφαλίζουν έσοδα από την εξαγωγή του.
Στους περισσότερους σημαντικούς εξαγωγείς πετρελαίου, σημαντικό ποσοστό των δημόσιων εσόδων προέρχεται από την εξαγωγή αργού, άρα ωφελούνται από άνοδο της τιμής του πετρελαίου.
Το αντίθετο ισχύει για χώρες όπως η Τουρκία και η Ινδία, όπου υπάρχει υψηλός πληθωρισμός και μεγάλα εμπορικά ελλείμματα.
«Οι χώρες αυτές θα πάρουν μια ανάσα όσον αφορά στον πληθωρισμό και το εμπορικό ισοζύγιο, ενώ το φτηνό πετρέλαιο θα δώσει ώθηση στην ανάπτυξη της οικονομίας τους», εξηγεί ο κ. Kose.

Τι θα συμβεί με την παραγωγή;
Το φτηνό πετρέλαιο εξοντώσει τις ακριβότερες μονάδες παραγωγής, ιδίως σε χώρες χαμηλού εισοδήματος, όπως η Μοζαμβίκη και η Ουγκάντα, ή τις μη συμβατικές πηγές, όπως στη Βραζιλία, το Μεξικό, τον Καναδά και τις ΗΠΑ.

Παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου


Υπάρχουν άλλα οφέλη;
Η πτώση στην τιμή του πετρελαίου δίνει μια καλή ευκαιρία σε πολλές χώρες να μειώσουν τις ακριβές επιδοτήσεις πετρελαίου που επί πολλά έτη επιβαρύνουν τις οικονομίες τους.
Ήδη αυτό έχει συμβεί σε χώρες όπως η Αίγυπτος, το Ιράν, η Ινδία, η Μαλαισία και η Ινδονησία.

Κόστος των επιδοτήσεων ορυκτών καυσίμων για το 2013


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης