Τελευταία Νέα
Οικονομία

«Γράμμα» από την Εφορία πριν τον φορολογικό έλεγχο - Σε τι αποσκοπεί;

«Γράμμα» από την Εφορία πριν τον φορολογικό έλεγχο - Σε τι αποσκοπεί;
Οι λεπτομέρειες για τη διαδικασία καταγράφονται σε εγκύκλιο της Γενικής Γραμματέως Δημοσίων Εσόδων Αικ. Σαββαΐδου
«Συστημένο γράμμα» από την εφορία θα λαμβάνουν φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις που πρόκειται να ελεγχθούν, προκειμένου να ενημερώνονται εγκαίρως ώστε να μην υποβάλλουν τροποποιητικές φορολογικές δηλώσεις για τις χρήσεις στις οποίες θα αφορά ο έλεγχος.
Σύμφωνα με το νέο Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών, από τη στιγμή που θα εκδοθεί εντολή για φορολογικό έλεγχο δεν επιτρέπεται η υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων για τα φορολογικά αντικείμενα τα οποία πρόκειται να ελεγχθούν.
Οι λεπτομέρειες για τη διαδικασία που θα ακολουθείται σ' αυτές τις περιπτώσεις, καταγράφονται σε εγκύκλιο της Γενικής Γραμματέως Δημοσίων Εσόδων Αικατερίνης Σαββαΐδου.
Στο εξής όποιος φορολογούμενος πρόκειται να ελεγχθεί θα ενημερώνεται γι' αυτό μέσω συστημένης επιστολής που θα αναγράφει τη σχετική εντολή ελέγχου. Με τον τρόπο αυτό θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα που έχει ανακύψει με πολλούς φορολογούμενους οι οποίοι υπέβαλαν τροποποιητικές δηλώσεις για χρήσεις για τις οποίες επρόκειτο να ελεγχθούν, καθώς δεν γνώριζαν ότι είχαν εκδοθεί εντολές ελέγχου γι' αυτούς. Στην συστημένη επιστολή θα αναγράφεται ρητά ότι από την ημερομηνία έκδοσης της εντολής ελέγχου η υποβολή εκπρόθεσμης αρχικής ή τροποποιητικής φορολογικής δήλωσης δεν παράγει έννομο αποτέλεσμα.
Πάντως, στην εγκύκλιο επισημαίνεται ότι οι τροποποιητικές δηλώσεις φορολογουμένων που αφορούν στις οικονομικές χρήσεις μέχρι και το 2013-και εφόσον αποδεδειγμένα οι φορολογούμενοι δεν είχαν ειδοποιηθεί για την έκδοση των εντολών ελέγχου πριν την υποβολή της δήλωσης- θα γίνονται δεκτές.
Αναλυτικότερα, για το θέμα της έγκαιρης ενημέρωσης των φορολογουμένων για τον έλεγχο, η εγκύκλιος αναφέρει:
«Στην πράξη έχει παρατηρηθεί ότι ο φορολογούμενος δεν λαμβάνει γνώση της εντολής ελέγχου άμεσα με την έκδοση της αλλά με την έναρξη του ελέγχου, και σε πολλές περιπτώσεις, στο διάστημα που μεσολαβεί έχει υποβάλει εκπρόθεσμες αρχικές ή τροποποιητικές φορολογικές δηλώσεις, για τη φορολογική περίοδο που αφορά ο φορολογικός έλεγχος. Προκειμένου να αποκλειστεί στο μέλλον το φαινόμενο αυτό, θα πρέπει ο ελεγχόμενος φορολογούμενος να λαμβάνει άμεσα γνώση για την έκδοση εντολής ελέγχου».
Ακόμη επισημαίνονται τα εξής:
* Η κοινοποίηση πράξεων που εκδίδει, σύμφωνα με τον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας, η Φορολογική Διοίκηση προς φορολογούμενο ή άλλο πρόσωπο, γίνεται εγγράφως ή ηλεκτρονικώς.
* Προκειμένου να αντιμετωπισθεί άμεσα το πρόβλημα με τις εντολές ελέγχου που έχουν εκδοθεί, δεν έχουν κοινοποιηθεί και δεν έχει γίνει έναρξη ελέγχου και να αποφευχθούν μετακινήσεις υπαλλήλων, αυτές θα κοινοποιούνται με συστημένη επιστολή της Φορολογικής Διοίκησης προς το φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή τη νομική οντότητα.
* Στη συστημένη επιστολή θα πρέπει, μεταξύ των άλλων, να αναγράφεται ρητά ότι από την ημερομηνία έκδοσης της εντολής ελέγχου η υποβολή εκπρόθεσμης αρχικής ή τροποποιητικής φορολογικής δήλωσης δεν παράγει έννομο αποτέλεσμα.

M.X.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης