Τελευταία Νέα
Οικονομία

Οι χαμηλές θερμοκρασίες ανέβασαν έως 10% τις πωλήσεις πετρελαίου θέρμανσης

Οι  χαμηλές θερμοκρασίες ανέβασαν έως 10% τις πωλήσεις πετρελαίου θέρμανσης
Μέχρι σήμερα 355.000 φορολογούμενοι μοιράστηκαν 56 εκατομμύρια ευρώ
Ο χιονιάς και το τσουχτερό κρύο ανέβασαν στα ύψη τις παραγγελίες πετρελαίου θέρμανσης. Άνοδο έως 10% σημείωσε η κατανάλωση τις ημέρες των εορτών των Χριστουγέννων.
Οι διαχειριστές πολυκατοικιών και μεμονωμένοι ένοικοι έσπευσαν να προμηθευτούν πετρέλαιο θέρμανσης λόγω του ισχυρού ψύχους που πλήττει την Αττική και ολόκληρη τη χώρα.
Χαμογέλασαν οι πρατηριούχοι χάρη στην κακοκαιρία που έφερε χαμηλές έως μηδενικές θερμοκρασίες στο λεκανοπέδιο.
Οι παραγγελίες αυξήθηκαν κατακόρυφα και οι οδηγοί των βυτιοφόρων κάνουν έως 10 δρομολόγια την ημέρα για να προλάβουν την πελατεία τους.
Θετικά συνέβαλε και η σημαντική πτώση του «μαύρου χρυσού» που στη συνέχεια παρέσυρε την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης στα 0,90 λεπτά του ευρώ το λίτρο.
Σήμερα η μέση τιμή πώλησης διαμορφώνεται στα 0,85 λεπτά το λίτρο.
Στην αρχή της περιόδου ήταν στο 1,05 ευρώ το λίτρο σημειώνοντας πτώση 19% σε διάστημα δύο μηνών.
Να σημειωθεί ότι η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης για τους δικαιούχους της επιδότησης διαμορφώνεται στα 0,55 λεπτά του ευρώ το λίτρο.
«Βροχή» πέφτουν οι αιτήσεις στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων ζητώντας την καταβολή επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης.
Συνολικά 355.000 φορολογούμενοι μοιράστηκαν το ποσό των 56 εκατ. ευρώ. Ο κάθε δικαιούχος έλαβε ή θα λάβει κατά μέσο όρο 157 ευρώ.
Οι πρατηριούχοι εκτιμούν ότι η διατήρηση της κακοκαιρίας μπορεί να κρατήσει «ζεστή» την αγορά πετρελαίου θέρμανσης.
Πρόσθεσαν ότι τα κριτήρια για την χορήγηση επιδόματος θέρμανσης δεν καλύπτουν τις ανάγκες των κατοίκων καθώς με τα χρήματα αυτά μπορούν να αγοράζουν μόλις 185 λίτρα πετρελαίου θέρμανσης.

Το ύψος του επιδόματος θέρμανσης
Η Επικράτεια χωρίζεται σε τέσσερις κλιματικές ζώνες και με δεδομένο ότι η επιδότηση ανέρχεται στο 0,35 ευρώ ανά λίτρο, για τα πρώτα 120 τ.μ. της κατοικίας και με πλαφόν κατανάλωσης τα 3.000 λίτρα, τα 1.800 λίτρα, τα 960 λίτρα και τα 600 λίτρα για κάθε μία από τις τέσσερις ζώνες.

Το επίδομα διαμορφώνεται ως εξής:

για την Α΄ Ζώνη: 1.050 ευρώ
για τη Β΄ Ζώνη: 630 ευρώ
για τη Γ΄ Ζώνη: 336 ευρώ
για τη Δ΄ Ζώνη: 210 ευρώ
Ποσό που ισούται με το 25% του συνολικού δικαιούμενου ποσού του επιδόματος θέρμανσης, προκαταβάλλεται άπαξ ανά περίοδο χορήγησης, κατ' επιλογή του δικαιούχου, που αποτυπώνεται στην αίτησή του.

Τα εισοδηματικά κριτήρια

Εισοδηματικά: Έως 30.000 ευρώ για άγαμο υπόχρεο, 40.000 ευρώ για έγγαμο υπόχρεο χωρίς τέκνα, το οποίο προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο. Ομοίως, για τη μονογονεϊκή οικογένεια το ως άνω εισόδημα ανέρχεται σε 43.000 ευρώ, το οποίο προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ ανά τέκνο.

Ακίνητης Περιουσίας: Μέχρι 200.000 ευρώ για τους άγαμους και 300.000 ευρώ για τους έγγαμους και τις μονογονεϊκές οικογένειες. Οι Ζώνες Α΄: Γρεβενών, Κοζάνης, Καστοριάς, Φλώρινας, Δράμας, Ευρυτανίας Β΄: Ιωαννίνων, Λάρισας, Καρδίτσας, Τρικάλων, Αρκαδίας, Πιερίας, Ημαθίας, Πέλλης, Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Χαλκιδικής, Σερρών, Καβάλας, Ξάνθης, Ροδόπης, ΈβρουΓ΄: Αττικής (εκτός Κυθήρων και νησιών Σαρωνικού), Κορινθίας, Ηλείας, Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας, Φθιώτιδας, Φωκίδας, Βοιωτίας, Ευβοίας, Μαγνησίας, Λέσβου, Χίου, Κέρκυρας, Λευκάδας, Θεσπρωτίας, Πρέβεζας, Άρτας Δ΄: Ηρακλείου, Χανίων, Ρεθύμνου, Λασιθίου, Κυκλάδων, Δωδεκανήσου, Σάμου, Μεσσηνίας, Λακωνίας, Αργολίδας, Ζακύνθου, Κεφαλληνίας και Ιθάκης, Κύθηρα και νησιά Σαρωνικού. Να σημειωθεί ότι στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ), από χθες μέχρι και τις 30 Μαΐου 2015, θα μπορούν οι ενδιαφερόμενοι πολίτες να υποβάλουν αίτηση για το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης